URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2017, 08:00

Înghesuială la avantaje! Peste 70 de judecători şi procurori din Bihor s-au înscris la concursurile de promovare

Înghesuială la avantaje! Peste 70 de judecători şi procurori din Bihor s-au înscris la concursurile de promovare foto: generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 70 de judecători şi procurori din Bihor participă în această perioadă la concursurile de promovare efectivă respectiv pe loc organizate de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pentru judecătorii care vor să se transfere efectiv la o instanţă superioară sunt disponibile 187 de locuri în Tribunale şi 72 la Curţile de Apel, în vreme ce procurorii au la dispoziţie 62 de posturi la Parchete de pe lângă Tribunale şi 8 la Parchete de pe lângă Curţile de Apel.

În Bihor, Tribunalul şi Curtea de Apel a scos la concurs 17 posturi vacante (11 la Tribunal şi 6 la Curtea de Apel) pentru care s-au înscris 36 de judecători, în timp ce pentru singurul post vacant de la Parchetul Bihor candidează 3 procurori de la Parchetele locale.

Cei mai mulţi candidaţi sunt pentru cele 6 funcţii libere de la Curtea de Apel Oradea. Aici vrea să se mute inclusiv fosta preşedintă a Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş, care, după ce a pierdut competiţia pentru un nou mandat, vizează unul dintre cele 4 locuri libere de la Secţia de contencios administrativ a instanţei, „vânate” în total de 16 judecători. Culmea, nu doar de civilişti, ci şi de doi dintre „penaliştii” Tribunalului, şeful Secţiei penale, Adrian Buz, respectiv judecătorul  Alexandru Bogdandi. 

Concurs de "ars etape"

Cel din urmă a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a dispus condamnarea cu suspendare a medicului Ovidiu Pleşa de la Serviciul Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, trimis în faţa instanţei de DNA Oradea pentru 235 de fapte de luare de mită şi care, la concursul din primăvară, a pierdut şefia Judecătoriei Salota, pentru care candidase de unul singur, cu media 6,81.

Dacă modificările la Statutul magistraţilor ar fi deja în vigoare, Bogdandi nu ar mai putea candida pentru a fi judecător la Curtea de Apel, proiectul impunând pentru o astfel de avansare o vechime de 10 ani în magistratură, din care 2 să fie vechime efectivă la Tribunal, faţă de 6 ani vechime câţi sunt necesari acum, în care se includ ca vechime şi cei 3 ani de studii în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii. Or, Bogdandi profesează doar din 2014, an în care a absolvit INM, iar la Tribunalul Bihor activează doar de anul trecut.

Se goleşte Tribunalul?

Judecătorii nu vor mai putea promova la fel de uşor nici la Tribunal. Dacă până acum un judecător avea nevoie de 5 ani de vechime în sistem ca să poată avansa de la Judecătorie, noile reguli impun o vechime de 7 ani.

Chiar şi aşa, la Tribunalul Bihor nu e concurenţă mare. Pentru cele 11 locuri scoase la concurs s-au înscris 10 judecători, doi dintre ei optând să candideze pe câte două locuri. Mai puţin căutată e Secţia penală, unde pe cele trei locuri vacante în prezent sunt înscrişi doar doi judecători, iar dacă nici aceştia nu vor reuşi, situaţia ar putea deveni chiar dramatică.

Motivul? Aproape toţi magistraţii care activează aici, în frunte chiar cu şeful secţiei, s-au înscris la concursul de promovare şi vor să avanseze Curtea de Apel. Dacă prin absurd ar şi reuşi, preşedinta instanţei, Crina Muntean, ar rămâne să judece de una singură.

Avansare pe hârtie

În aceeaşi perioadă cu concursul de promovare efectivă în funcţii de execuţie, CSM organizează şi concursul de promovare pe loc, situaţii în care magistraţii avansează în grad, însă rămân să lucreze la instanţa inferioară. În total, pentru cele 200 de funcţii de judecător de Tribunal candidează 309 magistraţi, în vreme ce pentru cele 100 de locuri de judecător de Curtea de Apel sunt înscrişi 453.

Şi mai acerbă e lupta între procurori, care au la dispoziţie 30 de funcţii de procuror la Parchetul Înaltei Curţi, 70 funcţii de procuror la Parchetul Curţii şi 200 de funcţii pentru procurori la Parchetul de pe lângă Tribunal. Pentru cele 30 de funcţii de procuror la Parchetul Înltei Curţi candidează 164 de procurori, pentru cele de la Parchetul Curţii candidează 438 de procurori, pentru funcţiile de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunal s-au înscris 328 procurori.

Băgaţi în priză

În Bihor, 37 de judecători şi procurori s-au înscris pentru a promova „pe loc”, patru dintre procurori - Alin Leucea, Aurelia Claudia Morar Herlea, Adrian Sferle şi Daniel Titerlea - dorind să obţină cel mai mare grad, cel de procuror al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Numărul concurenţilor este cu o treime mai mare decât anul trecut, iar „înghesuiala” e pusă tot pe seama modificărilor propuse la Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor. Magistraţii speră să obţină gradul înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi, care impun ca ei să fie plătiţi în funcţie de  instanţa la care activează şi nu de gradul pe care îl au.

În prezent, un judecător cu grad de Tribunal care lucrează la Judecătorie e plătit ca şi cum ar munci la instanţa superioară, deşi are o responsabilitate mult mai mică. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON