URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2017, 09:41

Inculpat fără dovezi: Trimis în judecată de DNA Oradea pentru trafic de influenţă, un fost comisar al Gărzii Financiare a fost achitat definitiv!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După clasarea dosarului de corupţie deschis pe numele judecătoarelor Florica Roman, Denisa Vidican şi Cuc Raluca, achitarea avocatului Călin Porţan, a şefului Serviciului Arme, comisarul şef Gheorghe Sava, a avocaţilor Ioan şi Daniela Sava, sau a procuroarei Adriana Ardelean de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, procurorii DNA Oradea au încasat, miercuri, o nouă înfrângere.

Virgil Popa, un fost comisar al Gărzii Financiare Bihor, trimis în judecată în 2014 de procurorii anticorupție pentru că ar fi promis protecţie unei firme implicate într-o fraudă de 5 milioane de lei, a fost achitat de Curtea de Apel Oradea, care a stabilit că nu există probe care să dovedească acuzaţia.

Soluţia - definitivă - este surprinzătoare în condiţiile în care, iniţial, pe 28 aprilie anul trecut, Tribunalul Bihor a considerat acuzele DNA ca fiind întemeiate şi l-a condamnat pe Virgil Popa la 3 ani ani de închisoare cu suspendare, plus interdicţia de a presta activităţi de funcţionar public cu atribuţii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. 

"Judecătorii au stabilit că nu poţi condamna o persoană în baza denunţului făcut de o infractoare mincinoasă arestată (care după denunţ, subit, este pusă în libertate) şi în baza denunțului scris de un contabil mincinos tocmai percheziţionat (şi care după denunţ nu mai este trimis în judecată)", a declarat avocatul fostului comisar, Răzvan Doseanu.

Virgil Popa a fost trimis în judecată în 2014, pentru că ar fi protejat celebra filieră din care făcea parte şi orădeanul Szentgyorgyi Lajos (iubitul Gabrielei de la Cheeky Girls), Ramona Brie, patroana unei firme de intermedieri imobiliare din Oradea, dar şi un cunoscut interlop, Titi Robert, fost traficant de ţigări şi maşini. Funcţionarul era acuzat că i-a ajutat la crearea şi funcţionarea circuitului evazionist.

Comisarul a fost denunţat de Brie şi de contabilul acesteia, Nicolae Torjoc. Ei susţineau că Popa a abordat-o pe afaceristă în momentul în care a aflat că firma ei a fost luat în colimator de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, a învăţat-o cum să-i fenteze pe poliţişti, sfătuind-o să declanşeze procedura de insolvenţă pentru societate şi să îşi continue activitatea cu o altă firmă deoarece, pe fondul reorganizării Ministerului de Finanţe, inspectorii cu atribuţii de control ar fi fost ocupaţi cu alte probleme.

În schimbul protecţiei şi a sfaturilor date cu ocazia primei întâlniri, a declarat Brie, Virgil Popa a pretins şi primit de la femeie contravaloarea unui plin de motorină pentru autoturismul său, respectiv 300 lei, promiţând în schimb că îi va acorda ajutor şi pe viitor, deoarece are unele cunoştinţe la Poliţie, Finanţe şi Garda Financiară, la care poate interveni pentru a-i sprijini.

Potrivit denunţurilor, pentru "intervenţiile" pe care le promitea, Popa a încasat timp de patru luni, periodic, sume între 50 şi 100 euro, dar şi diferite cantităţi de zahăr, pe care venea personal şi le ridica de la sediul firmelor patronate de Brie.

În urma anchetei desfăşurate cu sprijinul poliţiştilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, procurorii DNA au stabilit că, în total, fostul comisar al Gărzii Financiare Bihor ar fi pretins şi primit 1.000 euro şi 10 saci cu zahăr a câte 50 kg fiecare, în valoare de 35 euro/sac.

Grupul de evazionişti din care făcea parte Ramona Brie a fost trimis în judecată în luna februarie 2014. Membrii grupării cumpărau zahăr de la firme din România, pentru care simulau livrări intracomunitare către firme-fantomă maghiare şi de la acestea către alte firme-fantomă româneşti, de unde marfa era valorificată tot către destinatarii finali din România.

Procesul filierei se derulează la Tribunalul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON