URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2014, 08:06

Închis pentru că n-a turnat! Fostul deţinut politic Cornel Onaca şi-a lansat volumul "Martori şi martiri din temniţele comuniste" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala mare a Primăriei s-a dovedit neîncăpătoare, luni seară, pentru cei peste 200 de orădeni, marea majoritate tineri, veniţi să ia parte la ceremonia lansării celei de a doua ediţii a cărţii "Martori şi martiri din temniţele comuniste" semnat de orădeanul Cornel Onaca.

Volumul a văzut lumina tiparului cu sprijinul episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, ca o încercare de recuperare a istoriei recente din timpul dictaturii comuniste, dar şi o lecţie de viaţă pentru tânăra generaţie, crescută în libertate.

"De fiecare dată când îl văd pe domnul Onaca rămân foarte impresionat pentru că a ştiut să rămână drept, să aibă coloană vertebrală. Îl respect cu un respect neţărmurit", a spus emoţionat Prea Sfinţitul Bercea.

Vinovat de "uneltire"

Orădeanul Cornel Onaca a fost condamnat de autorităţile comuniste la 12 ani de temniţă grea şi 5 ani de degradare a drepturilor civile, pedeapsă care la recurs a fost transformată în 15 ani de puşcărie.

Abia ieşit de pe băncile şcolii şi încadrat ca tânăr ofiţer administrativ în cadrul Miliţiei Oradea, Onaca a cunoscuta teroarea interogatoriilor şi supliciul închisorilor comuniste pentru "vina" de a fi refuzat să devină informator al Securităţii.

Fostul deţinut politic a fost condamnat în 1951 pentru "uneltire contra ordinei sociale" alături de membrii lotului "Vlad Ţepeş II" format din apropiaţi ai săi, jandarmi şi miliţieni cu convingeri anti-comuniste. Şi-a executat pedeapsa în închisori din Oradea, Cluj-Napoca, Jilava, Poarta Albă, Peninsula, Baia Sprie, Cavnic, Satu Mare, Ocnele Mari, Văcăreşti şi Timişoara şi a fost eliberat în octombrie 1955 în urma unui decret de amnistie.

O carte trăită

"Martori şi martiri din temnițele comuniste" se doreşte a fi o carte-mărturie şi a fost reeditată la 14 ani după prima lansare din anul 2000. Onaca nu se consideră un scriitor în adevăratul sens al cuvântului. "Am scris o carte aşa cum am trăit-o, aşa cum am cunoscut eu oamenii...", a spus autorul.

Volumul pe care îl semnează îl contrazice însă. Zguduitoare atât pentru cei care au trăit acele vremuri cât şi pentru tinerii care au aflat despre teroarea comunistă numai talk-show-uri, cartea are nerv, tensiune şi dramă. Fragmentul în care tânărul de numai 19 ani este luat de pe stradă şi ţinut ore în şir la Securitate pentru a fi convins să îşi "toarne" prietenii şi cunoscuţii este edificator:

"Omul de legătură prezentat în acea noapte era chiar locotenentul în civil care m-a oprit pe stradă, la ieşirea mea din serviciu, conducându-mă la Securitate. El mi-a făcut primul instructaj asupra întâlnirilor noastre alegând locul, data şi ora precum şi ţinuta în care trebuia să fim îmbrăcaţi. Întâlnirile trebuiau să aibă loc în spatele Bisericii Romano-Catolice din prejma Muzeului, în amurg, într-una din zilele săptămânii fixate, ca un orar ce trebuia respectat întocmai. Pentru a nu da de bănuit, trebuia să fim îmbrăcaţi în haine civile. Urma să stăm tolăniţi pe iarba din dosul bisericii pentru a da impresia că ne odihnim. În locul acela şi în aceas poziţie "trântit pe iarbă", trebuia să-mi denunţ colegii şi prietenii de serviciu, turnătorie ce trebuia făcută atât oral, cât şi în scris sub forma unei informări", a rememorat Cornel Onaca. Nu a făcut-o, şi a fost condamnat alături de cei la condamnarea cărora trebuia să contribuie.

Amănunte din această poveste zguduitoare petrecută în urmă cu şase decenii în Oradea aflaţi din cartea "Martori şi martiri din temniţele comuniste". Volumul costă 15 lei şi a fost pus în vânzare la Librăria Gutenberg din strada Episcop Mihai Pavel 4.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Jenant !!!
Tânăr miliţian scos de pe băncile comuniste ale lui Drăghici, ajuns în puşcărie ... pentru că nu vroia să toarne ... când, de fapt, prin fişa postului turna orice încălcare a ordinii socialiste !!! Prostie mai mare nu a fost de vreo 25 de ani de înşiruit poveşti despre aşa-zişi dizidenţi !!! Asta e ceva similar cu povestea lui Ceauşescu, care zicea că a făcut puşcărie pentru convingerile sale politice, în timp ce era condamnat, în realitate, strict pentru că furase 10 găini din gospodăria unui vecin din Scorniceşti !!!
Postat 16 Decembrie 2014, 14:25 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON