URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2016, 17:31

Începe uitarea: Eroii orădeni ai revoluţiei au fost comemoraţi într-un cadru mai restrâns (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile au trecut, politicienii nu mai caută imagine. Zeci de oficialităţi civile şi militare, precum şi elevi orădeni, au luat parte joi la slujba de pomenire şi ceremonialul militar organizate la cimitirul municipal de Instituţia Prefectului Bihor cu ocazia Zilei victoriei revoluţiei române şi a libertăţii.

Frigul de peste zi şi contextul post-electoral a făcut numărul participanţilor să fie mult mai redus decât în alţi ani, lucru care nu a ştirbit însă din solemnitatea evenimentului.

Cu excepţia Instituţiei Prefectului, la ceremonia de joi au luat parte oficialităţi de rang secund, precum vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Traian Bodea sau viceprimarul Florin Birta. La fel, delegaţiile partidelor, care în anii precedenţi numărau fiecare zeci de participanţi, au fost mult mai reduse.

Revoluţie şi schimbare

Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi în Decembrie 1989, oficiată de un sobor de preoţi din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, condus de episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec, urmat de alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului.

"Revoluţia din anul 1989 a marcat o schimbare, stârnind polemici de-a lungul anilor la nivelul societăţii. Însă ce rămâne în urmă este important, şi anume redobândirea de către toţi românii a drepturilor lor fundamentale: de a se exprima liber, de a vota, de a circula liber", a declarat prefectul Claudiu Pop în discursul său.

"Să nu uităm niciodată..."

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a pledat pentru educarea tinerilor în sensul apărării drepturilor şi libertăţilor câştigate în decembrie 1989.

"Faţă de generaţia tânără, noi cei care am trăit acele momente avem datoria de a le insufla conştiinţa civică a unei societăţi democratice, de a nu mai face greşeli instituţionale în societate care să ne determine să ajungem la dictatură", a declarat Pop.

Prefectul şi-a încheiat discursul cu un îndemn adresat bihorenilor. "Să nu uităm niciodată faptul că, dorinţa celor care au participat la Revoluţia din 1989, dorinţa de democraţie, de libertate şi de demnitate ne permite nouă, astăzi să vorbim liber, să fim o naţiune puternică în rândul naţiunilor Europei", a spus reprezentantul Guvernului.

Evenimentul de joi a mai cuprins festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la mormântele eroilor Adrian Victor Puşcău, Marius Cosma, Adrian Dorin Damşe şi Neculai Tomozei. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON