URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2017, 15:00

Începe reabilitarea Palatului Baroc. Firma Abed Nego a fost aleasă să execute lucrarea de peste 6 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul Böcskei László a anunţat, luni, că încep lucrările în proiectul de reabilitare şi refuncţionalizare a Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, cel mai important şi amplu monument de arhitectură civilă realizat în stil baroc în România.

Investiţia, de peste 6 milioane euro, este finanţată de Guvernul Ungariei. Lucrările vor fi executate de firma Abed Nego şi vor dura trei ani.

"Îndelung pregătit, proiectul nostru de reabilitare şi refuncţionalizare a Palatului Episcopal a ajuns astăzi într-o fază concretă", a afirmat, luni, Excelenţa Sa Böcskei László.

Detaliile lucrărilor au fost prezentate de Matuz Zsolt, manager de proiect, care a precizat că firma care va executa lucrările a fost aleasă în urma unei proceduri de cerere de ofertă. La Episcopie au fost trimise patru oferte şi a fost selectată cea înaintată de Abed Nego. Firma are în "palmares" şi reabilitarea Dealului Ciuperca, o investiţie din bani europeni care trebuie refăcută după ce dealul a luat-o la vale.

Lucrările la Palatul Baroc vor începe pe 15 decembrie şi vor dura trei ani, fiind împărţite în trei etape. În prima etapă se va lucra la structura clădirii, arhitectura exterioară, instalaţiile exterioare şi va începe reabilitarea picturilor murale din interiorul palatului. "Sperăm ca în cursul anului viitor să avem o faţadă nouă, un exterior nou pentru acest palat", a spus Böcskei.

Episcopul romano-catolic a mai precizat că, pe parcursul lucrărilor, palatul nu va fi complet închis, acesta urmând să mai găzduiască evenimente culturale, în special în Sala Festivă. De asemenea, pe măsură ce vor fi scoase la iveală picturile murale de pe pereţii Palatului, acestea vor putea fi şi vizitate de public.

Palatul Episcopal Romano-Catolic de Oradea a fost ridicat între 1762 şi 1776 în stilul baroc palatin francez, cunoscut sub denumirea cour d’honneur.

În cadrul proiectului se vor reabilita toate spaţiile monumentale baroce ale clădirii, rezalitul cu accesul principal şi cu cel dinspre curte, holul reprezentativ, sala festivă şi casa scării, respectiv aripa sudică şi aripa principală.

După reabilitare, monumentul istoric va avea funcţiunea de Centru cultural multifuncţional şi funcţiuni pentru administraţia Episcopiei, fiind deschis publicului. Vor fi deschise spaţii pentru expunerea patrimoniului cultural imobil (săli decorate cu fresce, componente artistice din piatră şi lemn), respectiv spaţii pentru expunerea patrimoniului cultural mobil din Palatul Episcopal (obiecte de tezaur ale Episcopiei de Oradea), precum şi zone multifuncţionale pentru sectoare culturale şi creative.

Potrivit reprezentanţilor Episcopiei, se vor crea condiţii de accesibilitate neîngrădită pentru persoanele cu diferite dizabilităţi în principal de vedere (hărţi tactile), de auz (materiale video de prezentare cu modul de limbaj mimico-gestual) şi locomotorii. Finanţarea lucrării este asigurată din banii Guvernului Ungariei prin Fundaţia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, după ce o încercare de accesare a unor fonduri europene a eşuat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lucrari exterioare incluse
Si vor defrisa si padurea din jur ca sa fie vizibil turistilor? Acum treci cu masina pe strada pe langa palat si il ratezi, nu il gasesti, fiind ascuns de copaci!
Postat 11 Decembrie 2017, 15:48 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON