URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2013, 07:59

Începe lucrul la viitoarea centură a Săcueniului!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În sala de conferinţe a Primăriei oraşului Săcueni a avut loc, joi, o ultimă dezbatere publică a factorilor implicaţi în proiectul "Construcţie variantă de ocolire Săcueni", o investiţie de peste 8 milioane de euro, finanţată preponderent din fonduri europene, prin POS Transport, şi care va avea ca rezultat final, în numai doi ani, realizarea unei centuri rutiere ocolitoare, ce va scoate traficul intens din localitate.

Au fost prezenţi reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), prin şeful secţiei Drumuri Naţionale, Ioan Corneliu Piţurcă, ai consultanţilor Ventra Project Management din Timişoara şi Utiber Kozuti Beruhazo din Ungaria, ai Consiliului Judeţean Bihor şi ai Primăriei gazdă, precum şi ai antreprenorului care a câştigat licitaţia privind executarea lucrării: firma Idecon SAU Zaragoza, din Spania.

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 32 milioane de lei, fără TVA, din care contribuţia Uniunii Europene este de 85% iar cea a Guvernului României de 15%. Data demarării lucrărilor este 15 martie 2013, iar cea preconizată pentru finalizarea investiţiei 15 martie 2015, perioada de garanţie fiind stabilită la doi ani.

Potrivit vorbitorilor, centura oraşului Săcueni era o necesitate, ca urmare a creşterii traficului de vehicule grele ce străbat Drumul Naţional 19 şi produc un nivel ridicat de noxe şi zgomot, precum şi vibraţii ce afectează clădirile situate de-a lungul traseului din localitate. Specialiştii afirmă că prin devierea traficului în afara localităţii, va creşte viteza de deplasare a vehiculelor, asigurându-se totodată preluarea traficului de trazit de pe celelalte drumuri care converg către Săcueni. Centura va avea o lungime de 7,62 kilometri.

Cu ocazia întâlnirii de joi, au fost stabilite mai multe elemente tehnice, precum locurile unde va avea loc organizarea de şantier, competenţele, atribuţiile şi contribuţiile fiecăruia dintre factorii implicaţi, la nivel de mici detalii.

Discuţiile au avut un caracter constructiv, tonul fiind destins de primarul Beres Csaba, care, la un moment dat, a dat frâu nerăbării şi i-a apostrofat glumeţ pe constructorii prezenţi: "Bine, bine, după cum văd că stau lucrurile, de mâine vă apucaţi serios de treabă, să aduceţi utilajele, oamenii şi îi daţi bătaie. La muncă!". Timp frumos să fie...

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON