URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2015, 13:53

Înalta Curte a decis: Toate probele administrate de DNA în dosarul prim-procurorului Vasile Popa sunt legale, procesul poate începe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procesul fostului procuror șef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, poate începe. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, marți, contestația procurorilor DNA Oradea împotriva încheierii judecătorului de Cameră Preliminară al Curții de Apel Oradea care, în luna mai, a exclus mai multe probe administrate de anchetatori pentru dovedirea acuzaţiilor aduse lui Vasile Popa.

Este vorba despre depoziţiile a doi procurori orădeni, Cristian Ardelean şi Teofil Ilisie, care l-au acuzat pe fostul şef al Parchetului Bihor de ingerinţe în dosarele pe care le instrumentau, fapte pentru care Popa a fost inculpat de distrugere, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.

De asemenea, instanţa orădeană a considerat nelegale şi depozițiile a două prostituate, despre care DNA pretinde că ar fi fost „livrate” drept mită de denunţătorul magistratului, constructorul Dorinel Edu, dar şi o declaraţie dată de un afacerist din domeniul forestier, Alin David, şi el inculpat în dosar pentru că ar fi încercat să-şi cumpere protecţia prin intermediul lui Popa de unele anchete penale. Una dintre maşinile lui Vasile Popa, un Volvo X60, în valoare de 30.000 euro, fusese înmatriculată pe numele firmei lui David, care o plătise integral, magistratul achitându-i acestuia, doi ani mai târziu, după ce a folosit-o gratuit, doar jumătate din preţ.

Soluţia dată la Oradea a fost contestată, însă de procurori, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care, marţi, a desfiinţat-o „cu privire la excluderea declaraţiilor, dispoziţie pe care o înlătură”. Decizia este definitivă şi încheie procedura preliminară a procesului declanşat pe numele procurorului şef, care va intra, astfel, în dezbateri.

Vasile Popa a fost suspendat din funcţie şi se află sub control judiciar, fiind trimis în  judecată de procurorii DNA din structura centrală pentru şantaj, luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorului şi instigare la prelevarea de organe care au pus în pericol o anchetă penală.

Concret, prim-procurorul e acuzat că ar fi încasat de la evazionistul Dorinel Edu peste 50.000 euro, în bani dar şi servicii, pentru a-l ajuta în schimb cu soluţii favorabile în anchetele penale pornite împotriva sa.

De asemenea, procurorii DNA susţin că una dintre maşinile lui Popa, înmatriculată pe numele firmei deţinute de omul de afaceri Alin David, ar fi fost primită de procuror, la o treime din valoarea reală, pentru a-l ajuta pe acesta la obţinerea unor soluţii favorabile în trei dosare penale în care era suspectat de implicare în defrişări ilegale.

Pe marginea acestei afaceri, Vasile Popa a fost inculpat pentru trafic de influenţă, iar prietenul său, Alin David, a fost trimis şi el în judecată pentru cumpărare de influenţă.

Alături de cei doi a fost trimis în judecată şi şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, Gabriel Mihalache, suspectat că a autorizat ilegal o prelevare de organe "într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale". Acuzaţia a fost formulată pe marginea unei prelevări făcută în primăvara lui 2014 de la agentul de pază Ozsvath Oszkar Levente, ajuns în comă la spital după ce fusese bătut la Tăuteu de opt scandalagii, ulterior trimişi în judecată pentru omor.

Potrivit procurorilor DNA, în acest caz prelevarea de organe nu era permisă, lui Popa imputându-i-se faptul că l-ar fi determinat pe Mihalache să încalce legea şi să o aprobe, ceea ce ar fi compromis ancheta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON