URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2017, 15:05

În timp ce ministrul Bodog dă asigurări că „se rezolvă”, epidemia de rujeolă e considerată de DSP Bihor drept „îngrijorătoare”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DSP Bihor a dat publicităţii în cursul zilei de joi rezultatele unei analize pe care a făcut-o asupra situaţiei numerice şi pe localităţile din judeţ a cazurilor de rujeolă diagnosticate în prima parte a anului curent comparativ cu numărul de vaccinări realizate la populaţia ţintă.

Potrivit datelor transmise, între 1 ianuarie – 17 iulie 2017 au fost diagnosticate 256 cazuri de rujeolă, de peste zece ori mai multe decât în toate cele 12 luni ale anului trecut, motiv pentru care DSP consideră situaţia drept „îngrijorătoare pentru o boală prevenibilă prin vaccinare”, în condiţiile în care „datele existente relevă şi o acoperire vaccinală deficitară”, adică se aşteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească.

„Acoperirea vaccinală este raportul între numărul de copii vaccinaţi şi cei catagrafiaţi (n.r. – aflaţi la vârstele la care se face administrarea vaccinului) şi se calculează, ca proporţie % (n.r. – procentuală) pe tipuri de vaccin şi pe grupe de vârstă”, explică DSP Bihor. Astfel, în cazul vaccinului care protejează împotriva rujeolei, ROR (care conferă imunitate împotriva a trei boli: rujeolă, oreion, rubeolă), acoperirea vaccinală în Bihor până la data de 30 iunie 2017 este de 67,2% la grupa de vârstă 9-11 luni; respectiv de 82,3% pentru grupa de vârstă 1-4 ani şi de 72,2% pentru grupa de vârstă 5-9 ani.

DSP Bihor mai informează că din cele 256 îmbolnăviri în primul semestru al anului curent, 229 cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinaţi deloc sau incomplet (lipseşte doza a II-a), iar la 27 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinaţi corespunzător vârstei.

Motivele nevaccinării cazurilor diagnosticate au fost neînscrierea la medicul de familie (80 cazuri, adică 35,37% din total), neprezentarea la vaccinare (68 cazuri, o proporţie de 29,69% din total), neîmplinirea vârstei de vaccinare (61 cazuri, adică 26,64% din cele 256), antecedente personale necunoscute (8 cazuri, adică 3,49%), existenţa unor contraindicaţii temporare de vaccinare (7 cazuri, ceea ce înseamnă 3,06% din total) şi refuzuri (4 cazuri, adică 1,75% din total).

Pe de altă parte, DSP precizează că majoritatea copiilor diagnosticaţi cu rujeolă sunt de etnie romă, din localităţile Oşorhei, Diosig, Cherechiu-Cheşereu, Ineu de Criş, Săcădat, Şilindru, Borod, Aleşd, Ghiorac.

La începutul acestei săptămâni, după un semestru în care în toate judeţele ţării au existat grave probleme în asigurarea dozelor de vaccin gratuite, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a dat asigurări că va declanşa o campanie ce are ca scop vaccinarea ROR, promiţând că se va ocupa „personal” de acest lucru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Potera vaccinistă a fost dezlănțuită
.., după copiii noștri. Profiturile big-farma trebuiesc neapărat susținute, în ciuda faptului că vaccinurile dăunează grav sănătății: autismul, cancerul infantil, diabetul infantil, ADD-ul, bolile autoimune, nu există la copiii nevaccinați. Păzea oameni buni, ăștia au dezlănțuit tehnica pământului pîrjolit!
Postat 20 Iulie 2017, 17:37 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON