URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2015, 18:17

În numele ALDE Bihor, un profesor orădean cere ca elevii să înveţe istoria Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

ALDE Bihor vrea ca elevii să înveţe în şcoli istoria locului în care s-au născut. "Este incredibil că în şcoala românească, pe banii noştri, elevii nu învaţă mai nimic despre spaţiul în care şcoala îşi desfăşoară activitatea. Cât de orb poate fi neamul acesta încât să nu înţeleagă că, în şcoală, copiii trebuie să înveţe ce este neamul lor, prin mărturii arheologice şi istorice?!", a declarat, miercuri, profesorul de educaţie plastică Vasile Gheorghe, membru al ALDE Bihor.

Dascălul orădean a afirmat că, în 12 ani de şcoală, elevii învaţă mai mult despre istoria Egiptului Antic decât despre cea a oraşului lor.

"Cetatea Oradea este repusă, în sfârşit, pe tapet şi suntem bucuroşi că avem un asemenea centru turistic de interes, aş putea spune, european. Avem o istorie bogată, de 900 de ani, dar - potrivit unui studiu publicat în urmă cu circa patru ani - o treime dintre orădeni nu ştiau unde se află Cetatea", a declarat Vasile Gheorghe.

Acesta a arătat că există mai multe cărţi bine documentate care ar putea fi folosite ca suport de curs la orele de istorie locală, precum "Istoria oraşului Oradea" şi "Monografia judeţului Bihor", ambele semnate de mai mulţi autori, "Bihorul Medieval", de Liviu Borcea, "Oradea Barocă", de Agata Chifor şi "Cetatea Oradea", de Doru Marta.

Potrivit reprezentantului ALDE Bihor, elevii ar putea învăţa inclusiv despre locurile lor natale în cadrul unui curs care s-ar numi "Cultură şi civilizaţie românească". "Programa şcolară, inclusiv la istorie, este de fapt o pseudo-curiculă de secol XIX. S-au făcut unele schimbări, însă doar de faţadă", a mai afirmat Vasile Gheorghe.

În fine, acesta a anunţat, miercuri, că va face petiţii la Primăria Oradea şi la Ministerul Educaţiei pentru introducerea unei componente locale în orele de istorie. De asemenea, profesorul a mai declarat că se va adresa IŞJ Bihor pentru a afla cum poate un profesor să propună modificarea programei, căci - potrivit acestuia - mulţi profesori sunt nemulţumiţi de felul în care se face educaţia formală la ora actuală în România.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Claudiu Gligor, directorul filialei Bihor a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bihor, a anunţat că, în calitate de vicepreşedinte al ALDE Bihor, va porni, din 17 octombrie, o caravană de informare a micilor agricultori şi fermieri, în special a celor mai în vârstă, despre posibilitatea accesării fondurilor europene în această perioadă de finanţare.

Potrivit acestuia, caravana va acoperi în luna octombrie 33 de sate începând cu Spinuş, Sîrbi, Derna şi Brusturi. În caravană vor fi prezenţi şi mai mulţi consultanţi în proiecte europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
felicitări!
eu cred că e o inițiativă bună, chiar foarte bună. felicitări! să cunoști cu argumente științifice istoria locală, chiar și pe o perioadă de timp, nu poate fi ceva ceva rău, dimpotrivă. și in state..., de exemplu, dacă vrei cetățenia de acolo trebuie mai intai sa raspunzi la niste intrebari din istoria țării, inclusiv să cunoști exact numele unor președinți, limba etc. etc. se poate vinde inclusiv lenjerie intimă cu sigla orașului ori a țării fără să fi acuzat de un fals patriotism. dar să elimini o posibilă confuzie prin educare... utilă, nu are cum să fie ceva rău. si, atâta cât cunoști și, să cunoști, să fie ok! așa cultivi inclusiv patriotismul local, spiritul civic bla, bla, bla.
Postat 09 Octombrie 2015, 11:12 de vg
@vgheorghe
Lasa aburelile cu intravilanului oradean. Intravilan stabilit de cine si in functie de ce ?!? Salca, nu face parte din Oradea ?!? Intravilanul de azi nu corespunde cu cel din urma cu 1000, 2000 sau 6000 de ani. Asa cum nu va corespunde cu cel de peste 1000 de ani. Repet, incerci sa minti si sa falsifici istoria locala. Una este sa vorbesti de cetate si vechime ei de 900 de ani, si cu totul altceva sa vorbesti de vechimea localitatii, pt ca cea mai veche asezare de pe teritoriul actualului oras este cea descoperita la Salca, si este de origine dacica. In jurul ei s-a cladit ceea ce se numeste azi Oradea. De atunci a pornit totul. Chiar daca vorbim de neolitic sau paleolitic, dacii au existat si atunci asa cum exista si acum, impropriu fiind numiti romani. Imperiul Roman si migratorii nu au putut sa afecteze continuitatea dacica a ceea ce azi se numeste poporul roman, pe aceste teritorii. Romanii de azi sunt dacii dintotdeauna! Herodot: "Dacii, cei mai viteji dintre traci". ocupau un teritoriu cuprins între: râul Tisa (vest), râul Nistru și Marea Neagră (est), Dunăre (sud) și Carpații Păduroși (nord). În anumite părți chiar depășeau aceste hotare: spre est peste Nistru, "înaintând până spre Bug", iar spre vest, "ajunseră până la Dunărea panonică".[1] Grecii le spuneau dacilor geți, iar romanii daci. Sursa: Wikipedia.
Postat 08 Octombrie 2015, 17:51 de Valhalla-Asgard
Din respect, cu respect...
Pentru "Valhalla-Asgard": Nu pun întrebarea ce ați înțeles dvs. din ceea ce am comunicat. Este evident că nu prea le aveți cu istoria, cu termenii ce aparțin istoriei. Mare bai nu e, numai că, chiar dacă e vorba de un oarecare comentariu, vă invit să vă documentați, altcumva vă faceți de râs, chiar dacă acum sunteți un oarecare anonim. Și, acum, precizarea noastră explicită: Nicicând nu am pomenit de ștergerea a ceva istoric (dovedit pe baza cercetărilor de arheologie). Speculația vă aparține. Vă invit să nu încurcați borcanele. Când mă refer la Oradea, mă refer la limitele intravilanului orădean. Poate că pentru dvs. - teritorii străvechi - înseamnă altceva. Știți, istoria este o știință exactă. A spune că Oradea are rădăcini daco-romane este o inepție specifică unui diletant. M-aș fi bucurat să aflăm o piatră cioplită de romani, care să ateste documentar localitatea ce a devenit Oradea (asta ar însemna automat o vechime sporită a orașului Oradea cu aproape o mie de ani). Până în prezent nu s-a găsit așa ceva. La Salca I ("Guttman") si Salca II ("Ghețărie"), ca să fim cât mai exacți în comentariu, s-au găsit urme ale unor așezări neolitice și eneolitice. Materialele arheologice cuprind "fragmente ceramice pictate, provenite de la străchini, farfurii sau vase cu picior, care au fost atribuite grupului Herpaly din cadrul culturii Tisa II" / pg. 22, din Istoria orașului Oradea, Oradea, Editura Arca, 2007. Citiți dvs. cam în ce perioadă se încadrează neoliticul și eneoliticul, ca să numai vorovim de daci.
Postat 08 Octombrie 2015, 14:57 de vgheorghe
@vgheorghe
Constat ca nu esti doar neinstruit. Esti rau intentionat. Incerci sa stergi cu buretele pagini din istoria locului. De daci si de atestarile documentare care dovedesc prezenta lor pe aceste teritorii inca din timpuri stravechi n-ai auzit? Radacinile localitati sunt de origine daco-romana. Descoperirile arheologice atesta faptul ca in zona Salca din oras, plus zona Bailor Felix erau stabiliti daci si romani. Nu incerca sa minti si sa denaturezi adevarul istoric!
Postat 08 Octombrie 2015, 13:00 de Valhalla-Asgard
Raspuns unor anonimi
In mod normal nu raspund unor comentarii postate de anonimi, de oameni care nu-si declina identitatea. Asta, e o problema de etica. Id-ului "Valhalla-Asgard" ii pot raspunde asa: Exista o Oradie antica? Nu cunosc. Referirea noastra se face la orasul Oradea si, totul este legat de prima atestare documentara a Oradiei, a istoriei orasului nostru de atunci pana spre timpurile moderne. Asa, veti afla ca Oradea are o vechime de cca. 900 ani. Id-ului "Control_Room" ii sugerez sa lase deoparte aprecierile personale si, sa accepte ca, lumea de maine este lumea in care argumentul va conta mai mult decat consensul pagubos. Poate, dvs. nu stiti ca nu stiti. Va invit sa aveti starea potrivita sa veniti cu argumente contra-, la ceea ce am comunicat de fapt. Sa stiti ca, orice argumentatie de bun-simt este binevenita. Cultura occidentala si-a cladit valoarea si prin cultura argumentatiei, nu prin cultura consensului, asa cum s-a intamplat la noi. Multumesc pentru ca ati citit articolul postat de ebihoreanul.
Postat 08 Octombrie 2015, 12:20 de vgheorghe
Raspuns lui Roger
Domnului care a postat un comentariu sub ID-ul Roger: Da, asa este, Oradea este un oras binecuvantat. Asa a fost mai mereu. Pentru a ramane binecuvantat, elevii nostri trebuie sa invete, pe baza unor programe scolare (cu aplicabilitate de obligatoriu), in ce consta bogatia acestui oras. Avem multe de povestit, de aratat copiilor nostri. Ei trebuie sa-si iubeasca tara, dar si orasul, regiunea in care traiesc. La orele pe care le sustin in fata elevilor mei, de multe ori le povestesc despre minunatiile Bihorului, despre fermecata Oradea. Copiii au nevoie de acele informatii, mijloc prin care li se sustine mandria, patriotismul local, bucuria, de fapt, ca apartin acestor locuri. Romania, nu e un termen abstract, e tot ceea ce ne inconjoara. Si, pentru copii, Romania inseamna strada pe care locuiesc, orasul in care traiesc, regiunea geografica a Oradiei, a judetului Bihor. Pentru informarea dvs. am sa va spun de unde am aflat toate acele informatii mai putin cunoscute de publicul larg. Am lucrat, in calitate de editor imagine carte, de fotograf, la "Istoria orasului Oradea", la ultimele doua editii. Astfel, cu cartea in mana (cu editiile anterioare la subsuoara), am cutreierat cu amanuntime Oradea si comunele limitrofe Oradiei si, am fotografiat cam tot ce era de fotografiat. E vorba de cca. 30.000 de imagini (realizate in cca. 8 ani). Legat de Judetul Bihor, am avut bucuria sa lucrez, tot in calitate de editor de imagine carte, la "Monografia Judetului Bihor", prilej cu care am fost in toate satele Bihorului. Sunt vreo 495 de sate, daca bine imi aduc aminte, unde, am luat in vizorul aparatului de fotografiat, cam tot ce era / este cunoscut ca fiind de valoare pentru cultura si civilizatia bihoreana (este vorba de vreo 55.000 de imagini). Tot la capitolul documentare pe teren, mai pot adauga ca am lucrat, tot ca si fotograf, la mai multe monografii de comune. Numai asa, pe baza celor vazute si simtite la fata locului, studiind materialele de informare, necesare intelegerii a ceea ce aveam de fotografiat, dar si cunoscand starile de fapt din invatamantul preuniversitar bihorean, mi-am permis sa spun ceea ce am comunicat la conferinta de presa. Sa stiti ca, din pacate, in scoala romaneasca nu se invata mai nimic despre spatiul in care isi desfasoara activitatea scoala noastra, scoala romaneasca. Se pot da cateva exemple pozitive, din partea unor cadre didactice care se preocupa la orele lor cu informatii legate de zona unde este scoala dar, toate sunt sub semnul vointei personale, sub semnul unor ore optionale si, nu totdeauna cadrele didactice stiu ce sa comunice. Sa nu uitam ca, programa scolara, cea in vigoare, nu obliga cadrele didactice sa invete copii ceva despre zona in care se afla scoala. Eu spun ca, e nevoie de o alta perspectiva in educatia formala. Avand un obiect de studiu, o materie intitulata - Cultura si civilizatie romaneasca - vom putea sa ne educam copii asa cum este corect si bine. Numai asa ne vom fi pastrat neamul, limba si cultura.
Postat 08 Octombrie 2015, 11:59 de vgheorghe
Nea Gheorghe...
Pai, se vede treaba ca d-ta ai lipsit de la o gramada de lectii de istorie, iar acum brusc te-ai trezit sa ne dai lectii. Ai tupeu nu gluma. Mai mare rusinea, nea Gheorge!
Postat 08 Octombrie 2015, 07:34 de Control_Room
Halal profesor.
Dar despre Oradea antica nimic dom' Gheorghe ?!? Vorbesti doar de ultimii 900 de ani si te si crezi vreun mare "jmecher", care a inventat mersul pe jos. Aduci mai degraba a carpaci din breasla profesorilor.
Postat 08 Octombrie 2015, 06:08 de Valhalla-Asgard
scoala incepe de acasa
DE ACORD! in sfarsit iese cineva in fata si incearca sa ii lumineze pe ceilalti! foarte buna intiative, bafta la punerea in aplicatie a acestei dorinte absolut necesare! copiii sunt indobitociti cu tot felul de istorii si date geografice, insa trebuie inceput cu casa, orasul, judetul, caci aici se afla sufletul si intelepciunea de pe urma! Oradea este un oras binecuvantat!
Postat 07 Octombrie 2015, 21:44 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON