URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2013, 15:55

In memoriam: 85 de romi merg în vizită la Muzeul Auschwitz (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul proiectului "In memoriam", scris de fondatorul Fundaţiei Ruhama, Marian Daragiu, un grup de 85 de persoane din peste 20 de localităţi din ţară, printre care lideri de comunităţi şi tineri olimpici, au pornit, marţi, cu două autocare spre Polonia, unde vor vizita Muzeul Auschwitz-Birkenau şi vor participa la workshop-uri cu tematici legate de istoria, cultura şi incluziunea romilor.

Proiectul "In memoriam" face parte dintr-unul mai larg, organizat la nivel european de organizaţia Ternipe şi intitulat "Priveşte şi nu uita". În perioada 30 iulie - 4 august, un grup de circa 450 de reprezentanţi ai comunităţilor de romi din 15 ţări vor învăţa despre strămoşii lor deportaţi. Se presupune la în lagărele de la Auschwitz au fost exterminaţi zeci de mii de romi din toată Europa, inclusiv din zona Ardealului. Mulţi dintre aceştia au fost omorâţi pe 2 august 1944.

"Această deplasare a fost posibilă cu ajutorul mai multor asociaţii şi Agenţiei Naţionale pentru Romi. Spre exemplu organizatorii de la Ternipe asigură cazarea şi masa în Polonia, iar partea română transportul", a declarat fostul preşedinte al fundaţiei Ruhama, Marian Daragiu, precizând că proiectul se desfăşoară sub patronajul Parlamentului European.

Pe lângă vizitarea lagărelor de exterminare, grupul se va întâlni şi cu câţiva supravieţuitori evrei ai Holocaustului. "În urma acestei excursii, informaţiile dobândite despre istoria romilor şi genocidul din al Doilea Război Mondial vor fi diseminate atât în şcolile din Bihor cât şi în cele din celealte judeţe care şi-au trimis reprezentanţi. Din Bihor pleacă să viziteze Muzeul Auschwitz 10 persoane din diferite comunităţi", a afirmat Florina Lingurar, coordonatorul proiectului.

La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Daniel Vasile, care a subliniat importanţa unei asemenea deplasări pentru cunoaşterea istoriei romilor. "După cum se ştie, majoritatea romilor din România au fost duşi în Transnistria şi exterminaţi. Datele Arhivelor Naţionale arată că ar fi fost vorba de 19.000 de romi, însă, la vremea aceea mulţi nu aveau acte de identitate, aşa că e posibil ca numărul lor să fi fost mai mare", a declarat Daniel Vasile, subliniind că va sprijini orice demers al ONG-urilor pentru a se construi un centru de comemorare a acestor victime în Transnistria, iar excursia de anul viitor să se facă chiar în Republica Moldova.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi a adăugat că excursia la Auschwitz va fi, cu siguranţă, emoţională pentru participanţi, căci mulţi dintre aceştia au avut bunici care au fost deportaţi şi ucişi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
titlu
de ce trebuie sa se publice aceeasi stire cu un titlu putin spus "dobitoc" cum a fost"Ruhana duce rommi la Auschwitz "aparut saptamana trecuta scris de catre nu se stie cine ?si acesta '
Postat 31 Iulie 2013, 07:55 de ocsi
alin-ludovic
idioti ca voi au facut holocaustul,
Postat 31 Iulie 2013, 07:41 de ocsi
ausvitz
SI PE RESTUL CIND IL DUCETI?
Postat 30 Iulie 2013, 19:37 de ludovic
ausvitz
au bilete dus intors? sau numai dus.?
Postat 30 Iulie 2013, 19:36 de ludovic
Aceeasi duhoare...
Da aia trei din primul rand la ce sunt olimpici, la aruncarea cu cutitu'?
Postat 30 Iulie 2013, 17:29 de emil
alin
sa mai duca cu ei vre-o 1 mil ...da Doamene daca am scapa de ei ...sa ramana acolo !!
Postat 30 Iulie 2013, 16:48 de alin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON