URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2014, 16:31

În interimatul de patru luni, Gheorghe Carp a adus Spitalul Municipal "pe plus"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dr. Gheorghe Carp a organizat, luni, o conferinţă de presă la finalul celor patru luni de interimat (1 noiembrie 2013 - 1 martie 2014) pe care le-a avut în calitate de manager al Spitalului Municipal "Gavril Curteanu", arătând că în această perioadă instituţia medicală cu peste 1.000 de paturi a trecut de la pierderi pe profit.

Înainte să-şi prezinte bilanţul, dr. Carp a fost felicitat de primarul Ilie Bolojan pentru că şi-a asumat să preia responsabilitatea schimbării situaţiei de la Municipal. "Ajunsesem să acumulăm arierate, care ne creau probleme. Vreau să-i mulţumesc că a acceptat să restabilească echilibrul, iar acum lucrurile sunt în bună regulă", a spus primarul Ilie Bolojan. Acesta şi-a exprimat, totodată, recunoştinţa şi faţă de dr. Lucia Daina, care în acest timp a fost manager interimar la Spitalul Judeţean, dar şi în ce-o priveşte pe dr. Claudia Cladovan care a preluat din 1 martie  conducerea interimară a Municipalului.

Gheorghe Carp a prezentat o situaţie financiară a secţiilor Spitalului Municipal din septembrie încoace. Dacă în septembrie a anului trecut, spitalul era pe minus cu 1,8 milioane de lei, în luna noiembrie datoriile au scăzut la 635.000 de lei, iar în ianuarie 2014, spitalul trecuse deja la un profit de 900.000 de lei. "Unele secţii erau pe plus, iar altele - cu pierderi foarte mari. La psihiatrie s-au înregistrat pierderi de peste 30 de miliarde de lei vechi în 12 luni", a arătat dr. Carp.

Secţiile cu cele mai mari pierderi au fost cele de Psihiatrie 2 şi 3, respectiv cea de chirurgie şi ortopedie pediatrică, care în luna septembrie 2013 aveau datorii de peste 1 milion de lei fiecare. "A fost neplăcut să constat că psihiatria, care avea în total circa 3 miliarde pierdere pe lună, a ieşit în ianuarie pe plus. Pentru că sunt pierderi care puteau să nu fie pierderi", a spus Gheorghe Carp.

Cum a fost posibil? "Am găsit o serie de situaţii bizare pentru mine. Cred că acea automulţumire ce caracteriza spitalele din Oradea s-a manifestat cu precădere la spitalul de neuro-psihiatrie. Ei lucrau după cutume vechi de peste 100 de ani. Exemplu elocvent: personalul mediu, în loc să fie folosit pentru asistenţa la patul bolnavului, era folosit pentru introducerea datelor. Într-o secţie trebuiau 5 angajaţi, în altă secţie 3 şi-n alta niciunul. Numai cele opt persoane au dus la pierderi de 2,5 miliarde de lei vechi", a mai afirmat managerul.

De asemenea, Gheorghe Carp a precizat că la Psihiatrie unii medici preferau să ţină internaţi bolnavii în acte chiar dacă aceştia nu aveau nevoie de atâtea zile de tratament. "Insistau pe anumită formă de spitalizare. Există spitalizare de zi, continuă şi de ambulatoriu. La ei mai există şi cronicii. Dacă CAS îţi dă 40 de zile de spitalizare şi tu ţii pacientul doar 20, iar în perioada rămasă tratezi un alt pacient, cheltuielile sunt aproape duble", a spus managerul.

Întrebat dacă impută cuiva pierderile, Carp a răspuns: "Dacă la sfârşitul exerciţiului financiar lucrurile sunt bune nu trebuie să le impuţi. Dorinţa noastră n-a fost să imputăm cuiva, ci să nu se mai întâmple. Toţi directorii din comitetul director al unui spital trebuie să-şi facă datoria", a mai spus dr. Carp.

Tot în conferinţa de bilanţ, Gheorghe Carp a dezvăluit că a găsit la Municipal în total 230 de litigii de muncă deschise de angajaţi. "Am avut discuţii cu toţi cei care sunt implicaţi în aceste litigii şi care au dat în judecată spitalul. Din 230 de persoane mai este o singură persoană care a rămas în litigiu. Este vorba despre un angajat care a fost sancţionat pentru mai multe greşeli şi a dat instituţia în judecată. Pentru restul am găsit soluţii după ce am apelat şi la consultanţa ITM-ului", a precizat actualul manager al Spitalului Judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
So
@ cineva Spitalele primesc bani de la Casa de Asigurari de sanatate in functie de numarul de internari, consultatii si gravitatea acestora (coeficient DRG). Asadar daca internarile, consulturile sunt suficiente, cazurile grave, spitalul e pe plus. Daca medicii primesc banii dar munca nu e suficienta, spitalul e pe minus. Dl Carp chiar a monitorizat lucrurile in directia eficientizarii activitatii medicale.
Postat 12 Martie 2014, 00:40 de Crina
Cat costa?
Carp ar trebui internat la Psihiatrie, dupa ce aberatii debiteaza. Cica el a facut economii? Da a facut neasigurand calitatea actului medical.
Postat 05 Martie 2014, 07:22 de Halatul
Halo curtea de conturi
Curtea de conturi daca n-ar fi aservita politic PNL-ului ar trebui sa faca un control si sa scoata adevarul la iveala, toate balivernele lui Carp sunt minciuni. De unde ai adus bani, de acasa domnule Carp, de-ai scos spitalul pe plus. Cred ca l-ai adus pe p..a.
Postat 04 Martie 2014, 16:36 de Cineva
Ce palavrageala!
D-le, de ce nu-la lasati pe Carp sa conduca toata Oradea? In 4 luni devenim mai cava ca Monte Carlo! Sa fim seriosi. Cand s-au unificat spitalele, spitalul 6 a avut in plus 3 miliarde de lei. Dupa 4 ani de management extraordinar s-a ajuns la datorii de zeci de miliarde din cauxa acestui spital. Fost. Treceti-l d-le la minister din nou ca sa nu mai produca pagube.
Postat 04 Martie 2014, 07:51 de popescu
daca se vrea se poate ...
bani sunt doar responsabiltiate sa fie. daca vrei sa faci ceva poti face chiar si la stat.
Postat 03 Martie 2014, 16:43 de cica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON