URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2014, 08:30

Alegeri 2014: În ciuda sporului demografic negativ, în Bihor avem mai mulţi alegători decât în 2009

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit Biroului Electoral Judeţean şi Prefecturii judeţului Bihor, la primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an au drept de vot 505.575 bihoreni înscrişi pe listele electorale permanente, pe când în noiembrie 2009, la primul tur al prezidenţialelor, numărul cetăţenilor cu drept de vot era de 505.179 persoane.

În acest an, pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, în judeţul Bihor au fost amenajate 651 secţii de votare, la fel ca în anul 2009. Din acest total, tot la fel ca acum cinci ani, 143 secţii de votare vor funcţiona în municipiul Oradea. În municipiul Beiuş vor fi deschise 8 secţii de votare, în municipiul Marghita 12 secţii de votare, în municipiul Salonta 15 secţii de votare, iar în oraşele Aleşd 5 secţii de votare, Nucet - 2 secţii, Săcueni - 5 secţii, Ştei - 5 secţii, Valea lui Mihai - 5 secţii şi Vaşcău - 5 secţii.

În timpul campaniei electorale, Biroul Electoral Judeţean Bihor a înregistrat patru sesizări din partea alianţelor şi partidelor politice, dintre care trei împotriva alianţei PSD-UNPR-PC, iar una atipică, din partea conducerii centrale a PRM, care a înştiinţat BEJ Bihor că a dizolvat filiala judeţeană a partidului, astfel încât organizaţia nu are dreptul să propună reprezentanţi în BEJ şi în birourile secţiilor de votare din judeţ.

O sesizare a mai fost depusă la BEJ Bihor de către PMP Bihor, referitoare la afişajul ilegal practicat de alianţa PSD-UNPR-PC, ea fiind admisă, astfel că materialele electorale amplasate în beneficiul candidatului Victor Ponta, în mod nelegal, pe locurile special amenajate de Primăria Oradea, au trebuit îndepărtate.

Alte două sesizări au fost înregistrate la BEJ Bihor din partea ACL Bihor, ambele fiind însă respinse. O primă sesizare a vizat modul de desemnare a preşedinţilor şi locţiitorilor preşedinţilor birourilor secţiilor de votare din judeţ, ACL arătând că în aceste poziţii au fost desemnaţi atât membri activi, cât şi foşti membri ai PSD, precum şi soţii, fii sau fiice ale unor membri PSD. Cealaltă sesizare depusă de ACL Bihor a vizat obligarea alianţei PSD-UNPR-PC la retragerea materialelor electorale prin care candidatul ACL, Klaus Iohannis, era prezentat ca având intenţia să reducă pensiile persoanelor vârstnice. Ambele sesizări ale ACL Bihor au fost, însă, respinse de BEJ Bihor.

La alegerile prezidenţiale din anul 2009, în Bihor au fost înscrişi pe listele electorale permanente 505.179 cetăţeni, din care s-au prezentat la vot în primul tur 268.783 persoane, adică 51,71% din total.

În 2009, la primul tur de scrutin, în judeţul Bihor Traian Băsescu a obţinut 30,07% din totalul voturilor, Crin Antonescu - 22,74%, Mircea Geoană - 22,19%, iar Kelemen Hunor - 14,83%.

În al doilea tur de scrutin, în Bihor Traian Băsescu a obţinut 51,64% din totalul voturilor exprimate, iar Mircea Geoană - 48,35%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
e plin de straini in ORADEA !!
vai, vai , avi DEMOGRAFIC dar e plin de straini in chirie la NEGRU , asa stie POLITIA locala sa MUNCEASCA :))))) asta i PRIMARUL !!!CUIB DE INFRACTORI PERICULOSI a ajuns oradea , trebuie sa curete milioanele furate de POLITIC :))))))
Postat 02 Noiembrie 2014, 12:54 de plin zici ca i sat !
PONTA PRESEDINTE!
VOTAM LIVIU DRAGNEA! SA DARAME CU TOTUL ORADEA SI ORADENII!! ORAS DE CRETINI, PROSTI, INCULTI SI LENESI!! VICTOR PONTA PRESEDINTE SI ORADEA IN SCLAVIE!!!
Postat 02 Noiembrie 2014, 10:21 de alexandru
@Statistica
Matematica asta... Mai bine inventam conspiratii si extrateresti decat sa ne punem un pic mintea la contributie. In numarul populatiei cei de 0-5 ani care s-au nascut dupa 2009. In numarul celor care voteaza au intrat cei care au avut 14-18 ani in 2009, au iesit cei pe "cale naturala" :( Problema grava e ca in Oradea se nasc foarte putini copii, cate cupluri cunoasteti sa aiba un copil, de doi nici nu mai vorbesc. Toata lumea creste caini, pisici si broaste testoase..
Postat 02 Noiembrie 2014, 08:52 de Dorin
Normal
Intotdeauna e la fel. Populatia mai putina, votanti mai multi. V-ati prins. Voteaza si cei trecuti in "lumea celor drepti".
Postat 01 Noiembrie 2014, 23:38 de Statistica
eu unde votez
In ani trecuti la fiecare colt de strada era afis indicand sectia de votare.In ultimi 10 ani strada noastra a votat ba la Gradinita ,ba la centrul de singe,ba la fosta clinica TBC(langa Dacia)ba la gradinita vizavi cu crisul.Dar erau anunturi privind locul sectiei de votare.Dar decand sunt multi liberi la putere totul e dat peste cap.Eu unul precis nu o sa iau la rand troate sectiile.Mai bine nu votez.
Postat 30 Octombrie 2014, 21:05 de alegator
Iar au uitat sa scoata mortii din evidenta BEJ !!!
Uitat pe naiba, ca e doar cu intentie !!! Degeaba, pentru ca bihorenii nu reactioneaza la asa ceva si voteaza dupa felul lor, cinstiti si curati la suflet, morali si pretentiosi cu alesii lor !!! Hai bai, ca glumeam !!!
Postat 30 Octombrie 2014, 14:04 de WinDos
MINTEA de pe URMA!!!
@David... daca veti candida va VOTEZ!!! Aveti o putere a argumentului.... de speriat. Eu pricep mai greu...deci care sunt "mafiotii" si care ar putea fi interesele pt. a frauda recensamantul?
Postat 30 Octombrie 2014, 13:42 de Adi Oradeanul
.
ei acuma ce mai zic statisticile? Pana la urma nu e asa grav precum vor ei sa bage frica in oameni. Asa a fost si la alegerile locale acum 2 ani. Cica in Oradea sunt 196.000 de locuitori iar pe liste figurau 230.000. Nu mai inghititi tot ce va spun mafiotii, recensamantul e oricum fraudat in favoarea unor interese.
Postat 30 Octombrie 2014, 12:58 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON