URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2010, 17:09

În Ceica, fântâna arteziană are apă radioactivă, iar în Diosig apa de la robinet conţine arsen

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, analizele din luna august din cadrul programului de supraveghere a aprovizionării cu apă potabilă a populaţiei au scos la iveală probleme privind apa din Ceica şi Diosig.

Astfel, apa care curge la robinetele din Diosig are un conţinut mare de arsen, iar cea care curge în fântâna arteziană din centrul localităţii Ceica este radioactivă, având un conţinut de amoniac de 18 ori mai mare decât valoarea normală.

Primăria comunei Ceica are obligaţia să informeze permanent populaţia asupra calităţii apei din aceasta sursă, prin plăcuţe ce avertizează că apa nu este bună de băut şi nici nu este recomandată a fi folosită de sugari şi copii mici.

Pe lângă Ceica şi Diosig, inspectorii sanitari au mai controlat apa din reţeaua publică, fântânile arteziene şi ştrandurile din Aleşd, Ştei, Hidişelul de Sus şi Vadu Crişului. "Din rezultatele buletinelor de analiză se constată că probele prelevate din reţeaua de aprovizionare cu apă din localităţile Hidişelu de Sus şi Ceica se încadrează în parametrii de potabilitate prevăzuţi prin Legea nr.458/2002", se arată în comunicat.

Însă nici apele din celelalte localităţi inspectate nu sunt tocmai curate. Potrivit DSP, în patru localităţi s-a găsit clor rezidual liber, iar în două pH-ul avea valori necorespunzătoare. De asemenea, în alte două localităţi parametrii microbiologici erau depăşiţi, la fel şi cei privind culoarea, gustul şi turbiditatea.

În ciuda importanţei acestui subiect, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţîrţ, a refuzat să spună care sunt aceste localităţi, pe motiv că există posibilitatea ca unele administraţii locale să-şi fi remediat deja problemele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ceica
foarte, foarte interesant...se consuma apa din cele mai vechi timpuri...cum explica oficialitatile,atat cele locale cat si cele judetene ca,doar acuma s au desteptat despre apa nepotabila de la CEICA dar,european drinks doreau sa si insuseasca acel izvor de apa nepotabil...........???!!!!
Postat 28 Mai 2013, 20:52 de dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON