URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2016, 13:07

În Bihor se va construi unul dintre cele mai mari depozite de legume-fructe din ţară

Directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bihor, Cristian Buzlea, a prezentat miercuri, la şedinţa Colegiului Prefectural, stadiul accesării fondurilor europene pentru politici agricole, dar şi măsurile luate la nivel naţional pentru accelerarea întocmirii proiectelor în vederea absorbţiei fondurilor europene.

Buzlea a precizat că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 beneficiază de o alocare de 9,4 miliarde euro, din care 8,1 miliarde euro sunt fonduri europene nerambursabile, iar diferenţa reprezintă cofinanţarea naţională.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a luat mai multe măsuri pentru flexibilizarea accesării fondurilor. De pildă, proiectele se depun online, lunar există un prag minim pentru înregistrarea lor, iar procedura de achiziţii se face în întregime online. De asemenea, AFIR a pus la dispoziţia celor interesaţi o bază de date cu preţuri de referinţă pentru utilaje agricole şi a implementat plata la factură, ceea ce înseamnă că beneficiarul îşi plăteşte partea de cofinanţare, iar OJFIR diferenţa.

Buzlea a prezentat apoi detalii despre fiecare submăsură din PNDR, date care au arătat că Bihorul este fruntaş la implementarea de proiecte europene în regiunea de Nord-Vest la aproape toate capitolele. De pildă, pe submăsura 4.1 – investiţii în exploataţii agricole, în Bihor s-au depus 15 proiecte în valoare totală de 11,1 milioane euro, mai mare decât în Bistriţa, Cluj, Maramureş şi Sălaj laolaltă.

O situaţie similară se petrece şi pe submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiţii în prelucrarea/ comercializarea şi/ sau dezvoltarea de produse agricole: din cele 19 milioane de euro disponibile pentru regiunea de nord-vest, cele 14 proiecte din Bihor vor atrage 10,4 milioane de euro, adică 55%.

Buzlea a oferit şi un exemplu de proiect important pe această linie, care reprezintă "o veste foarte bună" pentru agricultorii bihoreni. "Vom dezvolta începând de anul acesta unul dintre cele mai mari depozite de legume-fructe din România. Este cel mai mare proiect semnat cu Agenţia din România, de 5,5 milioane euro, ceea ce va permite legumicultorilor din Bihor şi celor care deţin exploataţii pomicole să nu fie nevoiţi să-şi vândă pe bani de nimic produsele, ci să le valorifice la acest depozit cu o capacitate foarte mare de procesare pe zi, de 100.000 tone", a declarat şeful OJFIR Bihor, adăugând că "din motive de modestie", beneficiarul proiectului nu vrea încă să-i fie cunoscut numele.

Şi pe măsura 6.1 – instalarea tinerilor fermieri, Bihorul este fruntaş: 38% din finanţarea pe nord-vest a fost atrasă de judeţ, aproape 6 milioane de euro, iar primii tineri fermieri din ţară s-au instalat în Bihor. În schimb, judeţul a rămas în urmă la măsura 6.2 – investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole: au fost aprobate doar patru proiecte, în timp ce Clujul are 77!

În 2016, Bihorul are în total 80 de proiecte depuse în PNDR, în valoare de 27,6 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON