URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2014, 16:53

În Bihor, buştenii ies din pădure doar cu cod dat de smartphone. Lemnarii care nu se supun riscă să rămână cu afacerea suspendată!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adio defrişări ilegale! Începând din 22 iulie, în Bihor, lemnul este monitorizat online, din satelit. Judeţul a intrat în programul pilot demarat de Ministerul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, care permite urmărirea transporturilor de lemne în timp real.

Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase (SMAL) constă într-o aplicaţie denumită wood-traking, care se instalează pe smartphone-uri ori pe tablete şi se foloseşte pentru a obţine un cod care e apoi trecut pe avizul de însoţire a transporturilor de masă lemnoasă, a explicat BIHOREANULUI şeful Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV), Dacian Iova.

Astfel, potrivit acestuia, transporturile pot fi monitorizate online, prin satelit, evitându-se cazurile în care cu un aviz de însoţire se fac mai multe transporturi. 

Folosirea sistemului este facil. Agenţii economici au nevoie doar de un smartphone ori de o tabletă şi primesc un nume de utilizator şi o parolă pe care dacă le introduc după deschiderea aplicaţiei primesc automat un cod, indiferent dacă se află într-o zonă cu sau fără semnal GSM.

"Dacă nu are semnal GSM, emitentul primeşte un cod offline, pe care îl trece pe avizul de însoţire a mărfii. În momentul în care ajunge într-o zonă cu semnal, codul este înregistrat automat în sistem", a mai spus Iova.

Cei care nu folosesc aplicaţia riscă să rămână fără autorizaţie de funcţionare deoarece din 23 iulie, de când programul pilot se aplică în Bihor, orice aviz de însoţire a masei lemnoase care nu conţine codul online sau offline e considerat neconform.

„În momentul în care constatăm acest lucru, în prealabil notificăm agentul economic sau ocolul silvic să intre în legalitate, iar dacă se repetă fapta, contravenientului i se retrage automat avizul şi nu mai poate face comerţ ori exploatare de material lemnos", a atras atenţia şeful ITRSV.

Programul va fi testat până în luna octombrie, când va deveni obligatoriu pentru toate judeţele din ţară.

În Bihor, din datele ITRSV, există aproximativ 400 de agenţi economici care desfăşoară activităţi cu masă lemnoasă şi 15 ocoale silvice. „Ecoul este pozitiv. Aproape toţi agenţii economici au înţeles că e nevoie de un control strict pentru a opri defrişările ilegale", a mai spus Dacian Iova.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
se stie
dar cei care lucra la parcul apuseni ce cod o sa aiba ca sa duca lemnele la familia mihaies???? o sa fie un cod unic cu al lui domnul director oare?
Postat 26 August 2014, 10:54 de ioan
Ha hahha
Si cine-i va verifica, tot coruptii de pana acum ?
Postat 25 August 2014, 22:14 de Bula
constat ca
dupa controlul comandat la ocolul Dobresti de ministra Lucia Varga,dupa descoperirea hotiilor s-au intocmit dosare penale pe care acum PSD-ul incearca sa le rezolve prin diferite metode ,ca doar ei sant la putere.ptr Bihoreanul ar fi interesant cine.ce.cum.
Postat 25 August 2014, 09:20 de vicele
de acum sa vezi trafic de coduri offline in loc de masa lemnoasa !
E ca si cu armele nedeclarate, ca daca se intampla ceva se verifica cele inregistrate ! Dar cele neinregistrate ?
Postat 25 August 2014, 09:20 de Able
fara titlu
domnule Iova verifiacti transportatorii cunoscuti dar nu veti gasi nimic. este ca si cum a-ti verifica masinile 3g. dar in lemn furtul si evaziunea se face pe firmele fantoma care furnizeaza actele pentru firmele cunoscute din judet. si asta stiti foate bine pentru ca ii verificati de zece ani ! toti marii hoti bihoreni de la dobresti la alesd de la beius la marghita patronii au patru cinci firme fantoma pe tot felul de boschetari care leau atestat si pentru care au luat "codul magic al Itrsv". exact cum si marfa pe care o transporta 3g are acte. va garantam! dar se pare ca furnizorii sunt ceva mai "speciali". va recomand niste verificari la furnizori. desi ma indoisc ca nu ii cunoasteti. baniesc ca nu erati acolo zece ani daca nu erati destept. iar un tip destept cunoaste o firma fantoma dintro privire. ori e rea credinta ori e rea vointa. ori sunt prea multi angajati la itrsv din triunghiul bermudelor (dobresti-alesd-beius) DIRECTIA ANTIFRAUDA SA TRIMITA AGENTI SUB ACOPERIRE CARE SA CAUTE IN "TRIUNGHIUL BERMUDELOR" SA CUMPERE AVIZE FALSE PE LEMN! GARANTAM CA IN PRIMELE DOUA ZILE DE CAUTARE VETI GASI FURNIZORI IN TOATE PUNCTELE DIN JUDET !
Postat 25 August 2014, 08:43 de fara nume
fara titlu
Si cine verifica codul?
Postat 24 August 2014, 23:55 de lemnar
lol
si uite-asa, mica furaciune eradicata. ce ne facem cu cei care fura cu acte in regula? [retoric desigur]
Postat 24 August 2014, 18:35 de corsar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON