URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2015, 19:00

În 2014, bihorenii au primit 234 de milioane de lei în beneficii sociale

Felix Cozma, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor, a prezentat miercuri raportul instituţiei pe anul trecut. "Pentru câteva raportări am avut termen sfârşitul lunii februarie", a menţionat acesta pentru a explica de ce bilanţul instituţiei este prezentat abia în luna martie.

Potrivit raportului AJPIS, în 2014, bihorenii au primit beneficii sociale în valoare totală de 234,2 milioane lei. Cele mai costisitoare categorii au fost alocaţiile de stat, în valoare totală de 79,9 milioane lei, pentru 111.199 de copii, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap - 63,2 milioane lei, pentru 38.299 de beneficiari şi indemnizaţia pentru creşterea copilului - 5.280 de beneficiari, 53,9 milioane lei.

Următoarea categorie pentru care statul a cheltuit, prin AJPIS Bihor, o sumă considerabilă este cea a ajutorului social, care, în 2014, s-a ridicat la 18,7 milioane lei, pentru peste 6.200 de beneficiari. "Faţă de 2013, suma plătită a crescut cu circa 4 milioane lei, iar numărul beneficiarilor cu circa 700. Dar asta nu înseamnă neapărat că vorbim de beneficiari noi. E posibil ca unii dintre ei să fi avut ajutorul social suspendat din diferite motive, iar anul trecut să-l fi recăpătat", a precizat directorul AJPIS Bihor. 

În conferinţa de presă, acesta a vorbit şi despre legea amnistiei fiscale pentru mămici, a cărei norme metodologice au fost publicate la începutul lunii februarie, iar mămicile care n-au beneficiat de indemnizaţii căci au realizat alte venituri pot să-şi depună cereri pentru a-şi recupera banii la sediul AJPIS Bihor. "Până acum avem doar 46 de cereri în acest sens, un număr destul de mic având în vedere că legea se aplică pentru perioada 2011-2014", a precizat Felix Cozma.

Potrivit raportului, AJPIS Bihor a acordat, în 2014, subvenţii unui număr de 13 fundaţii şi asociaţii care oferă servicii de asistenţă socială: centre rezidenţiale, adăposturi de noapte, cantine sociale şi alte servicii de acordare a hranei, unităţi de îngrijiri la domiciliu şi centre de zi care acordă unul sau mai multe dintre serviciile de îngrijire personală şi supraveghere, recuperare şi terapii de recuperare, respectiv terapii ocupaţionale.

Nivelul mediu lunar al subvenţiei acordate de la bugetul de stat pentru o persoană asistată este de 250 lei pe persoană pentru centre rezidenţiale, 175 lei pentru adăpost de noapte, 90 de lei pentru cantină socială, 120 lei pentru îngrijiri la domiciliu, respectiv 175 lei pentru centru de zi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON