URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2013, 17:43

În 2013, Primăria a realizat aproape 800 de parcări în zona Nufărul II (FOTO)

Municipalitatea aproape a terminat lucrările din cadrul proiectului întubării pârâului Adona din zona Nufărul II.

Şosele, alei, parcări...

Într-o conferinţă de presă desfăşurată în teren, viceprimarul Mircea Mălan a prezentat lucrările realizate de Primărie în cadrul etapelor III şi IV ale proiectului, adică pe amplasamentele situate între strada Gheorghe Asachi şi fostul pod din strada Leonardo da Vinci, respectiv strada Leonardo da Vinci şi până la capătul străzii Liszt Ferenc spre Ciheiului.

"În luna iunie s-au finalizat lucrările la etapa III, în cadrul căreia s-au realizat 111 locuri de parcare, trotuare şi alei, reţea de iluminat public, reţea de canalizare pluvială şi amenajarea terenului pentru spaţii verzi. În cadrul etapei a IV-a, adică în zona de blocuri de la intersecţia str. Leonardo da Vinci până la grădiniţa nou construită de pe Liszt Ferenc, s-au amenajat 297 de locuri de parcare, s-au construit trotuare, alei carosabile, reţea de iluminat public, reţea de canalizare pluvială", a spus viceprimarul Mircea Mălan. Lucrările etapei IV urmează să fie gata la jumătatea lunii octombrie.

În timp ce era pe teren cu ziariştii, unul dintre locuitorii blocurilor de lângă intersecţia străzilor Leonardo da Vinci şi Liszt Ferenc s-a arătat nemulţumit că Primăria n-a făcut trotuar la ieşirea din bloc, ci doar o alee pe care pot intra maşinile în parcare. "Pe acolo nu este o şosea, ci doar o alee de acces spre locurile de parcare. Trotuarul a fost făcut în faţa parcării. Este veşnica problemă. Dacă nu facem parcări nu e bine, dacă le facem nici atunci nu e bine", a răspuns Mălan întrebat de ziarişti despre situaţia reclamată de locatari.

parcari zona adona Oradea bihoreanul_20.JPGUn nou parc

Viceprimarul a prezentat ziariştilor şi cele 375 de locuri de parcare realizate de o parte şi de alta a străzii Leonardo da Vinci, dar şi între blocuri, în afara proiectului Adona, în cadrul contractului de lucrări curente.

"Pe o parte a străzii Leonardo da Vinci a fost deja interzisă parcarea şi oprirea prin indicatoare corespunzătoare, urmând ca acelaşi lucru să se impună şi pe cealaltă parte a străzii. În final dorim ca strada Leonardo da Vinci să fie folosită exclusiv pentru traficul rutier, căci înaintea lucrărilor şoseaua era mereu blocată de maşinile parcate", a subliniat Mircea Mălan. Tot în cadrul etapei IV a proiectului Adona, strada Alexandru Haşaş a fost reabilitată în întregime.

Pe de altă parte, în plimbarea pe strada Liszt Ferenc spre Ciheiului, viceprimarul Mircea Mălan a declarat că în zona noii grădiniţe nr. 56 municipalitatea îşi propune să amenajeze un parc pe cele circa 2 hectare de teren nefolosit aflat în proprietatea oraşului. Asta, însă, abia în 2014. "Deocamdată am făcut un proiect în acest sens. Vom vedea dacă putem să accesăm şi anumite fonduri pentru această investiţie", a precizat Mălan.

Pe bani grei

În total, în proiectul de întubare a Pârâului Adona, în cele patru etape de execuţie, municipalitatea a amenajat mai bine de 1.000 de locuri de parcare în zona Nufărul II. Lucrările din etapa III au fost realizate de Drumuri Orăşeneşti şi au o valoare totală de 1.017.816 lei cu TVA, în timp ce lucrările aferente etapei a IV-a au fost executate de Selina şi sunt în valoare de 3.087.823 lei cu TVA. Cele 375 de locuri de parcare realizate în zona străzii Leonardo da Vinci în cadrul acordului cadru au costat 1.325.000 lei cu TVA.

În cadrul conferinţei de presă de marţi, Mircea Mălan a declarat că, deşi cele patru etape au fost finalizate, municipalitatea îşi propune să continue întubarea Adonei şi înspre strada Ciheiului, până în zona în care urmează să fie realizat un pasaj suprateran.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
felicitari
Felicitari tuturor care s - au aocutat de aceasta problema! in sfarsit ca sunt suficiente locuri de parcare!
Postat 26 Septembrie 2013, 09:04 de mick
@nnn
Esti... sau te faci ?! Citeste ce am scris pana la capat !
Postat 25 Septembrie 2013, 13:32 de DlGoe
PT digoe
Podul desusanu apartine de drumuri nationale nu are nici o treaba cu primaria, sunt alte fonduri verifica inainte de a scrie ceva
Postat 25 Septembrie 2013, 11:37 de nnn
CU parcangii de duminica , cum ramane?
Initiativa buna , pentru o civilizatie viitoare...Din pacate multi nu sunt pregatiti pentru asa ceva.S-au facut locuri de parcare insa la o scurta plimbare de la intrarea de pe Ciheiului pana la Leonardo DaVinci , numarati masinile parcate pe marginea drumului , iar parcarile sunt goale. Nu merita nesimtitii si incultii orasului sa li se faca nimic...Taranilor daca vedeti dungi pe mijlocul drumului sa stiti ca sunt acolo cu un motiv , deasemenea daca sunt locuri de parcare , acolo trebuie parcata masina si nu in drum sa incurcati traficul, tembeli-cocalari cu patru clase ce sunteti. Rog pe aceasta cale ca politia sa se sesizeze si sa ridice toti imbecilii si nesimtitii care incurca traficul pe portiunea reabilitata si nu folosesc parcarea amenajata. Stimatilor parcangii de Duminica ,daca ati venit din jungla sau de la coada vacii , va rugam sa va adaptati "civilizatiei" din oras , daca nu sunteti capabili , luati-va figurile si inapoi la muls. Iar pentru cei care comentati ca nu trebuie investit in Oras...back to village..si faci ce vrei...
Postat 25 Septembrie 2013, 07:35 de )radean
primaria?! oradenii au ,realizat" !
A realizat pe drequ primarul... poate o (alta) teapa ! Socotiti in medie 100 de lei ,,taxa" pt. 1 loc de parcare si vedeti ce bani ,,baga" oradenii in buzunarul fara fund3al primariei. De ce nu face primaria podul nou de pe Densuseanu ? Sa nu-mi zica nimeni ca nu tine de primarie... nici centura nu tinea si uite ca selina tot a facut-o !
Postat 25 Septembrie 2013, 06:30 de DlGoe
ptr marcu cu arbaleta
la selina???daca ar fi facut altul iar nu era bine...nimica nu va place....pe gratis sa faca/ tu faci marcule pe gratis ceva?
Postat 24 Septembrie 2013, 21:50 de ptr marcu cu arcu
La Selinaaaa
Baga, baga bani, baga, baga, baga bani, baga bani.
Postat 24 Septembrie 2013, 17:53 de Marcu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON