URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2013, 15:27

În 2013, AJOFM Bihor a trimis la muncă peste 1.800 de şomeri

Aniversând 15 ani de la înfiinţare, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a avut, marţi, Ziua Porţilor Deschise, prilej cu care directorul instituţiei, Bekesi Csaba, a făcut şi o prezentare a activităţii AJOFM şi a rezultatelor obţinute în 2013.

În primele 11 luni ale acestui an, 1.809 bihoreni s-au încadrat în muncă prin intermediul AJOFM Bihor. Dintre aceştia, 334 au fost proaspeţi absolvenţi de diferite nivele de studiu, 242 persoane din categorii defavorizate, precum întreţinători unici de familie ori persoane cu handicap, 11 tineri în pericol de marginalizare, cum sunt cei ce provin din centre de plasament, iar 9 elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor. În total, anul acesta, 7.631 de bihoreni au fost consiliaţi sau orientaţi profesional de AJOFM.

Cu toate acestea, la final de an, Bihorul are 11.556 de şomeri, din care 4.546 indemnizaţi. Asta înseamnă că rata şomajului este de 4,16%, ceea ce situează judeţul pe locul 7 în clasamentul naţional.

"Noi acţionăm pe două direcţii: vrem să fim un partener real pentru cei care îşi caută un loc de muncă, dar şi pentru agenţii economici. Zilnic avem porţile deschise pentru toţi aceşti oameni", a declarat Bekesi. Directorul a constatat însă că patronii bihoreni nu prea ştiu că, prin AJOFM, pot primi bani dacă angajează anumite categorii de bihoreni. De pildă, o firmă care angajează absolvenţi primeşte, timp de un an, o suvenţie lunară de 750 de lei, cu condiţia ca să păstreze angajatul cel puţin 18 luni. De asemenea, AJOFM acordă prime şi pentru angajaţi, cum ar fi pentru şomerii care se încadrează în muncă şi reuşesc să-şi păstreze job-ul un an ori pentru cei care acceptă un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 de kilometri.

Un alt lucru neştiut de patroni, după spusele lui Bekesi, este că AJOFM poate ţine cu brio locul unei firme de recrutări de personal. Însă ca să facă recrutări eficiente, Agenţia trebuie să aibă o evidenţă reală a locurilor de muncă vacante din judeţ. "În baza de date avem 200, 300 de locuri de muncă vacante. Dar dacă mă uit pe site-uri sau dacă luăm oraşul la pas, vedem anunţuri care nu se găsesc în această listă", a spus Bekesi, atrăgând atenţia patronilor că sunt obligaţi atât să anunţe locurile de muncă vacante, precum şi ocuparea lor. AJOFM are nevoie de o listă completă a locurilor de muncă vacante ca să ştie şi care sunt necesităţile angajatorilor bihoreni. "Nu pot să formez continuu bucătari, când pe piaţă se cer cameriste", a precizat Bekesi.

Pe de altă parte, probleme sunt şi pe partea şomerilor, care refuză locuri de muncă fără niciun argument plauzibil. "Mi se pare aberant ca un şomer cu 250 de lei pe lună să-şi premită să refuze un loc de muncă plătit cu 1.000 de lei lunar", a declarat şeful AJOFM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
boomerang
Iar expresia asta ce este: "Nu pot să formez continuu bucătari, când pe piaţă se cer cameriste"? Nu cumva AJOFM a devenit bursc propria mosie(ma rog, in afara celeilalte)? Cum adica " nu pot"? Nu suna mai bine:" NU putem" sau AJOFM nu poate? Eu zic ca da! Doamne, dupa mai putin de o luna? Dar ce se va intampla peste un an? Bumerángom-bumeráng,mely sokszor célhoz ér, Hogyha nem,ó Istenem hát akkor visszatér,
Postat 11 Decembrie 2013, 00:34 de TDS
szomsed!
N-a trecut nici o luna si Csabi a devenit posesor de limba de...lemn! Da o limba de-aia cu...IMPACT! Hajra!
Postat 11 Decembrie 2013, 00:02 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON