URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2011, 13:15

În 2010, criza economică a dus la colaps 1.296 de firme bihorene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2010 a fost un an greu pentru firmele bihorene. Conform raportului de activitate al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor (DGFP), în 2010 a fost deschisă procedura prevăzută de Legea insolvenţei de nu mai puţin de 1.296 de societăţi din judeţ. Dintre acestea 358 firme au intrat în insolvenţă, 3 au demarat procedura de reorganizare, iar 935 de companii au declarat faliment.

„Sumele pe care le avem de recuperat sunt destul de mari, iar unii contribuabili ar dori să se sustragă de la plata lor. De aceea facem verificări şi ne vom îndrepta pentru recuperarea creanţelor împotriva administratorului sau acţionarilor firmei", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Ioan Mihaiu, directorul executiv al DGFP Bihor.

Revenire spectaculoasă

Din totalul companiilor aflate în insolvenţă, retailerul de încălţăminte şi marochinărie Leonardo este singurul care reuşit să se redreseze în urma procedurii de insolvenţă.

„Leonardo a intrat în insolvenţă la sfârşitul anului 2009 cu datorii de peste 50 milioane lei. În cursul anului 2010 a avut loc reorganizarea firmei iar până în luna decembrie aceasta plătise deja 26 milioane lei şi estimăm în continuare încasări de 2 milioane lei pe lună", a spus şeful DGFP Bihor.

Cele peste 6 milioane euro vărsate la buget în cursul anului 2010 au făcut ca Leonardo să devină cel mai bun contribuabil din Bihor.

„Somaţii" mai multe, bani mai puţini...

Întrucât pe fondul crizei economice creanţele fiscale ale companiilor bihorene au crescut considerabil, DGFP Bihor şi-a înteţit activitatea de executare silită. Dacă în 2009 fiscul a trimis restanţierilor 431.728 de somaţii, anul trecut au fost expediate cu 235.501 mai multe, numărul comunicărilor ajungând la 667.229. În ciuda acestui fapt, spre deosebire de anul 2009, când executările silite au adus la buget 246,2 milioane lei, în 2010 încasările efective au scăzut la doar 242,3 milioane lei.

„Somăm firma dar nu încasăm nimic, punem poprire pe conturi şi nu are bani în bancă, iar dacă încercăm să valorificăm bunurile pe care le deţine ne trezim că facem trei licitaţii, cheltuim bani cu organizarea, şi nu vindem nimic", a constatat directorul Mihaiu.

Economia creşte timid

În ciuda greutăţilor economice, ca urmare a măsurilor luate, veniturile bugetului consolidat pe 2010 au crescut la 1.917,88 milioane lei, fiind cu 106,3 milioane lei mai mari faţă de anul trecedent. Încasările au crescut treptat, lună de lună, urcând de la 440,18 milioane lei pe primul trimestru din 2010 la 512,40 milioane pe ultimul trimestru al anului.

Trendul crescător al încasărilor îi face pe reprezentanţii DGFP Bihor să se declare optimişti cu privire la o eventuală revenire a economiei locale în cursul anului 2011.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
de ce tinem mortis ca Romania este tara in care vrem sa traim!
sa i hranesca VIRTUAL....ha, ha, ha ca banii nu sunt:)) de la persoana in cauza
Postat 27 Ianuarie 2011, 15:01 de ha, ha, ha
ha, ha, ha
oare de ce au intrat in INSOLVENTA? stau si rad cum ne stricam viata cu oamenii ca cei din finante idem GUVERN, in loc sa i oblige sa fuzioneze pe cei care au mai multe FIRME dar cu asociat principal si sa fie absorbite cele cu datorii au preferat sa lungeasca calavarul si sa hranesca urmatoarea treapta : avocatii, executorii, lichidatorii, simtiti valul, e scandalos ce se intampla si UMILITOR din pacate. IMPUNETI FUZIUNEA obligatoriu asa nimeni nu si recupereaza creantele nici statul nici ceilati.
Postat 27 Ianuarie 2011, 13:38 de !cetateanul roman!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON