URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2015, 15:53

Imagini rare: Turnul de apă din curtea fabricii Congips a fost demolat cu dinamită (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pregătirile au durat trei zile, ultimele verificări au ţinut câteva ore, turnul de apă a fost pus la pământ în nici două secunde. Artificierii au aruncat în aer, vineri la prânz, ciuperca din curtea fabricii Congips de pe strada Seleuşului.

Turnul de beton s-a prăbuşit pe amplasamentul pregătit în prealabil, iar pălăria metalică din vârf s-a rupt ca secţionată cu un cuţit uriaş. Bubuitura s-a auzit la circa 80 de metri.

Dinamitat

Artificierii au folosit 2,4 kilograme de dinamită pentru a demola construcţia din anii anii ’70 înaltă de 32 de metri cu pereţii din beton gros de 17,5 centimetri.

În pregătirea detonării, specialiştii au slăbit rezistenţa construcţiei şi au dispus încărcătura de explozibil, astfel încât aceasta să se prăbuşească în curtea fabricii şi nu pe casele vecinilor din jur.

Muncitorii au montat pe corpul clădirii cartoane duble pentru limitarea nivelului de zgomot şi au udat cu două zile înainte betoanele din abundenţă pentru a evita apariţia prafului. Pentru a limita propagarea vibraţiilor la clădirile din jur, artificierii au săpat un şanţ pentru ruperea undei seismice.

Operaţiuni speciale

"A fost o lucrare cu caracter special, pentru că turnul este situat într-o zonă veche a oraşului, intens locuită, cu case vechi şi exista riscul apariţiei fisurilor în pereţi", a declarat artificierul Mihai Mogoşanu.

Pe durata operaţiunii, agenţi ai Poliţiei Locale au limitat traficul pe strada Seleuşului în vecinătatea Congips, vecinii din zonă au fost rugaţi să ţină ferestrele deschise pentru a nu fi sparte de unda de şoc, iar la benzinăria de peste drum s-au luat măsuri speciale de protecţie.

"Muncitorii nu ne-au lăsat să stăm la geam de teamă că vor sări pietre. Am privit din stradă, printre case. S-a auzit o bubuitură, după care turnul s-a înclinat şi a căzut în curtea fabricii. În afară de faptul că mi-au umplut de praf toată casa, n-a fost nicio problemă", a declarat un vecin.

Va fi hypermarket!

Potrivit directorului Congips, Ioan Lezeu, molozul generat în urma prăbuşirii clădirii, împreună cu cel generat după dezafectarea construcţiilor din curtea fabricii, va fi evacuat până la sfârşitul lunii august. Fabrica şi-a mutat spaţiile de producţie în parcul industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului unde a investit 1,5 milioane euro într-o hală modernă.

Spaţiul eliberat din strada Seleuşului a fost vândut, iar aici va fi construit un hypermarket Pennny. "Înţelegerea cu cumpărătorul a fost că vom preda terenul eliberat de clădiri pentru a putea începe construcţia pe acest amplasament", a declarat Ioan Lezeu, directorul Congips.

Producătorul orădean de polistiren, gleturi, adezivi, bolţari, ţigle şi pavaje şi-a relocat deja producţia în Şoseaua Borşului şi urmează să îşi inaugureze noul sediu la jumătatea lunii septembrie. În spaţiul din strada Seleuşului va mai funcţiona o perioadă un depozit de produse pregătite pentru desfacere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON