URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2017, 15:29

Ilie Bolojan, despre ferma Nutripork: "Ori se fac investiţii care să elimine sursa de miros, ori nu se mai eliberează autorizaţia!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan s-a săturat ca orădenii să îi reclame mirosurile de dejecţii porcine emanate de ferma Nutripork din Ioşia. "Vom notifica toate instituţiile care au rol de autorizare, cu privire la răspunderea legată de autorizarea Nutripork", a declarat edilul, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

În prima sa ieşire publică pe tema poluării olfactive provocate de ferma de porci, edilul s-a arătat nemulţumit de dosarul depus la Agenţia de Protecţia Mediului Bihor de Nutripork. "Din datele pe care le avem, înţelegem că documentele prezentate susţin că nu există niciun fel de probleme legate de autorizarea fermei şi Agenţia ar trebui să elibereze autorizaţia", a avertizat primarul.

Bolojan a spus că, în schimb, municipalitatea primeşte periodic reclamaţii de la orădenii din zona Ioşia, Rogerius şi Calea Aradului cu privire la mirosurile emanate de fermă şi că "niciun om cu scaun la cap nu neagă acest lucru".

Drept urmare, municipalitatea va trimite APM Bihor şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor adrese care vor pune sub semnul întrebării realitatea prezentată în documentele depuse de firmă la dosarul de autorizare, şi va cere adoptarea de măsuri pentru eliminarea poluării olfactive.

"Oricât ar arăta de bine documentele de la dosar, nu pot invalida o realitate pe care o ştie toată lumea. Această firmă generează mirosuri care ajung peste oraş. Dacă documentele nu vor cuprinde măsuri, înseamnă că nu am făcut nimic şi ne batem joc de oameni", a spus edilul.

Potrivit edilului, APM şi DSP ar trebui să impună fermei adoptarea celor mai eficiente măsuri de bună practică pentru eliminarea mirosurilor de la ferma de porci.

Modelul danez

Bolojan a spus că în Danemarca, ţara considerată unul dintre marii producători de carne porc, fermele funcţionează la distanţe chiar mai mici decât limita de un kilometru impusă de legea din România, dar fără a deranja populaţia.

Potrivit edilului, directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a văzut un astfel de sistem la faţa locului, în vremea în care conducea APM Bihor, fapt pentru care a şi sugerat folosirea lui.

"Aerul viciat dintr-o astfel de fermă era exaustat printr-un sistem de pompe printr-o perdea de apă, care se contamina şi reţinea aceaste gaze. Apa, împreună cu dejecţiile, intrau într-un tanc închis ermetic. Acest metan-tanc permitea fermentarea dejecţiilor şi colectarea acestui gaz în aşa fel încât să existe două variante: ori folosirea lui la un motor care produce energie, cum e cu staţia de compost de la deponeul ecologic, ori arderea lui cu flacără deschisă care elimină mirosurile în totalitate", a susţinut edilul.

Drept urmare, a spus Bolojan, Nutripork, dacă vrea să funcţioneze, ar trebui să folosească tehnici similare. „Nu există decât două posibilităţi. Ori nu se mai prelungeşte autorizaţia pentru funcţionarea acestei ferme de porci, care rezolvă problema. Sau, a doua variantă de lucru, este aceea de a se prelungi condiţionat de adoptarea unor măsuri care să elimine mirosurile. Pentru că dacă se prelungeşte fără nicio astfel de măsură înseamnă că n-am făcut nimic, iar la primăvară, la vară va reîncepe această sarabandă. (...) Ori se fac investiţii care să elimine sursa de miros, ori nu se mai eliberează autorizaţia!”, a declarat primarul. 

Autorizaţia de mediu a firmei Nutripork a expirat pe 28 octombrie, fapt pentru care firma a depus  în septembrie la APM Bihor un dosar de reautorizare.

Conform documentelor făcute de firma Acormed, deţinută de noul director al Agenţiei de Mediu Bihor, Olimpia Mintaş, aflat în evident conflict de interese, funcţionarea fermei nu va polua olfactiv oraşul.

În replică, deputatul Florica Cherecheş, a făcut la sfârşitul săptămânii trecute un apel către orădenii să iasă în stradă pentru a protesta împotriva poluării provocate de ferma de porci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
WHO'S WHO?
@sandu1200: N-am înțeles! Cine e pupăcioasa PSD-ista?
Postat 31 Octombrie 2017, 23:45 de TDS
TDS
Bine face Bolojan. Dar PSD-ista pupacioasa e la mansa
Postat 31 Octombrie 2017, 17:17 de sandu1200
Priceputul ...
Priceputul a tot si toate se dezlantuie! Marele ctitor al lucrului prost facut se da cu parerea si inafara terenului sau de joc! Sigur va medita si ii va puia mintea ceva lucru nou ce trebuie dupa aceea, inaintea punerii in folosinta refacut, reparat, reabilitat, re.... Stim ca atunci cand isi baga si el coada si dracu e acolo!
Postat 31 Octombrie 2017, 08:28 de scortosul
ie ganditiva
cine stau in santandrei toti sefii de institutii si le place carnea restu mirosu de cacat
Postat 30 Octombrie 2017, 23:28 de Rumanu
bv
daca treceti prin santandrei tarian cand scot noaptea dejectiile va rog sa fiti pregatiti ori la urgente ori la pazzzurik daca dam spaga vb an pu..a
Postat 30 Octombrie 2017, 23:26 de Rumanu
Florica lui Chereches zice sa iesim in strada, sa protestam !?!
Daca iese ea, ies si eu !?! Daca striga ea ... "sa fie apa calda nonstop", strig si eu ... "sa moara porcul" !?!
Postat 30 Octombrie 2017, 21:13 de WinDos
bravo, domn primar!
bravo, domn primar!
Postat 30 Octombrie 2017, 20:09 de roger
Te-ai trezit vorbind!
Primare, esti penibil! Nu stii/nu poti sa-ti faci temele cand abordezi un subiect, dar in toata primaria aia nu se gaseste unul, MACAR UNUL, competent pe problema nutripork?! Sa vii sa ne spui cum a **t ghitea banii statului pe cand era sef la apm e o bataie de joc! Nu ti-a spus ghitea (nu-l injura, nu stie!) ca sunt doar 4-5 laboratoare in Europa care au aparatura/specialistii pt. a masura mirosurile? P.S. Toti asteptam sa iei pozitie, dar ai facut ce stii mai bine, ai dezamagit. n-ai spus nimic concret, nu stim daca esti PRO sau CONTRA avizare!
Postat 30 Octombrie 2017, 17:07 de pinonel
...TE LIBERALE!
Cum rămâne bre cu poluarea sonoră? Că_când se ține câte un târg in Piața Unirii, ba chiar și în Cetate, se aude până in " temeteu " ! Dar cu clădirile din centru bine afumate la Street Food Festivaluri? Astea e bune bre? Da' cu poluarea aparenta cu frunze și crengi? Ca anii trecuți de bateai cu pumnii în piept CA_CONTAINERE RER, d-astea... Anul ăsta....IOC! Fi_te_ar stejarul să-ti fie!
Postat 30 Octombrie 2017, 16:57 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON