URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2012, 16:33

Ilie Bolojan şi Cornel Popa: Primăria şi CJ vor colabora pentru instituirea a cel puţin două curse externe la Aeroportul din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima conferinţă de presă organizată în comun de la începerea campaniei electorale, candidaţii USL la Primăria Oradea, Ilie Bolojan, şi la preşedinţia Consiliului Judeţean, Cornel Popa, au prezentat, marţi, cele trei teme majore pentru care vor asigura colaborarea celor două instituţii în cazul în care vor orădenii şi bihorenii le vor acorda voturile.

Aeroport la pământ

Cornel Popa a declarat că în calitate de preşedinte al CJ, cea mai mare prioritate a sa va fi transformarea Aeroportului din Oradea într-unul internaţional, pentru că numai aşa oamenii de afaceri vor avea asigurate legături rapide cu zonele importante din Europa din care provin majoritatea investiţiilor realizate în Bihor sau care pot fi atrase în următorii ani.

Concret, Popa a spus că va "conlucra" cu municipalitatea şi cu operatorii de transport aerian pentru înfiinţarea a cel puţin două curse externe, una către spaţiul germanic (adică Austria - Germania) şi una către cel latin (Italia - Spania). Popa a prezentat şi modul în care acest lucru este posibil: prin oferirea de către CJ, ca proprietar al Aeroportului, a mai multe facilităţi către companiile aeriene, "cel puţin la nivelul la care sunt facilităţile oferite de aeroporturile din judeţele apropiate", adică cele din Timişoara, Cluj Napoca şi Târgu Mureş.

Mai explicit, Ilie Bolojan a comparat situaţia de acum a Aeroportului cu cea a oraşului de până în 2008, când proasta administrare a dus la stagnare, şi a enumerat facilităţile pe care aeroporturile din vecinătate - spre deosebire de cel din Oradea - le-au oferit companiilor pentru a le încuraja să opereze: "La Timişoara se acordă reduceri la tarifele de aterizare pentru operatorii în trafic internaţional, discounturi pentru o frecvenţă mare a zborurilor şi pentru înfiinţarea de noi destinaţii de 50%. La Cluj, se acordă reducere de 100%, deci gratuitate, la tariful de îmbarcare pentru companiile care au curse externe şi tot gratuitate, pe 3 ani, la tarifele de aterizare, balizaj şi handling, pentru companiile care deschid destinaţii noi".

"Consiliul Judeţean Bihor, din păcate, n-a oferit nicio facilitate, astfel că Aeroportul din Oradea are 41.000 de pasageri într-un an, în timp ce aeroporturi din oraşe mai mici, cu terminale mai urâte şi cu piste la fel de proaste, precum Bacăul, au 240.000 de pasageri, Sibiul - 225.000, Târgu Mureş - 74.000 de pasageri", a arătat Bolojan, concluzionând: "Consiliul Judeţean a avut în această privinţă o politică proastă, şi nu doar în ultimii 4 ani, ci de mai mulţi".

Radu Ţîrle - mincinos, iar proiectul său - "reuşit fără loc"

Ilie Bolojan a criticat şi maniera în care fostul preşedinte al CJ, Radu Ţîrle (fost membru PNL trecut la PDL cu justificarea că a făcut-o pentru ca Guvernul să sprijine atragerea de fonduri UE de către Aeroport pentru extinderea şi modernizarea pistelor) dezinformează opinia publică, susţinând că proiectul promovat de el a fost aprobat şi că fondurile vor veni la Oradea. În realitate, a precizat primarul în funcţie, este un proiect "reuşit fără loc", precum cei care, înainte de 1989, dădeau admitere la facultăţi şi obţineau note peste 5, dar nu obţineau un loc la studii.

"Domnul Ţîrle şi-a argumentat trecerea la PDL prin faptul că banii europeni vor veni de la Guvern, altfel spus că Ministerul Transporturilor va influenţa acordarea finanţării de către autorităţile europene, iar în presă se prezintă ca şi cum finanţarea ar fi deja asigurată, ceea ce este o mare minciună", a spus Bolojan. El a explicat că, în realitate, proiectul a fost depus şi declarat eligibil, dar n-a întrunit punctajul necesar pentru finanţarea din fondurile existente.

"Proiectul a fost depus, a primit punctaj sub limita de finanţare, iar în faţa noastră au fost alte proiecte, care au primit punctaje superioare, iar pentru Bihor nu au mai rămas bani. Două explicaţii, numai, pot fi logice: ori proiectul n-a fost atât de perfect cum spune domnul Ţîrle, ori trecerea domnului Ţîrle la PDL a fost degeaba".

Bolojan a prezentat şi o soluţie în acest caz, afirmând că atât Primăria, ca parte interesată, cât şi Consiliul Judeţean, ca administrator al Aeroportului, vor trebui să facă demersuri pe lângă Ministerul Transporturilor, astfel încât acesta să obţină de la autorităţile europene suplimentarea fondurilor pentru modernizarea infrastructurii aeroportuare. "Dar dacă domnul Ţîrle n-a reuşit asta cu un Guvern PDL, cum va reuşi cu un Guvern USL?", s-a întrebat, retoric, candidatul USL la Primăria Oradea.

Parcuri Industriale în judeţ

În ce priveşte dezvoltarea economiei, Cornel Popa a afirmat că împreună cu Consiliile Locale va stimula înfiinţarea de parcuri industriale în principalele oraşe ale judeţului şi în cele mai mari comune, pentru ca "modelul de succes de la Oradea, unde în ultimii 4 ani s-au creat peste 1.300 de noi locuri de muncă", să fie aplicat şi în restul judeţului. De asemenea, Popa a spus că, tot după modelul Oradiei, CJ va coopera cu administraţiile locale pentru a asigura investitorilor infrastructura fără de care aceştia nu se stabilesc nicăieri, şi anume reţele de drumuri, de apă şi de canalizare, precum şi de gaz.

Popa a spus că, în acest sens, va avea şi sprijinul actualului ministru al Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig, care într-o recentă vizită efectuată la Oradea a anunţat că nu va mai sprijini proiecte de gen patinoare ori pârtii de schi, ci înfiinţarea de parcuri industriale cu fonduri europene, deoarece acestea asigură locuri de muncă, pe când celelalte nu.

Şi în această privinţă, Bolojan l-a completat pe Popa, arătând că în Oradea tendinţa va fi de a asigura implementarea de investiţii cu grad ridicat de tehnologie, pentru care este necesară forţă de muncă cu calificare pe măsură, iar alţi investitori (precum fabricile de încălţăminte, care nu au nevoie de muncitori supercalificaţi) ar putea fi opriţi să părăsească zona dacă li se va oferi varianta unor parcuri industriale din celelalte zone ale judeţului.

Turism: întâi se schimbă aşternuturile, apoi se cheamă oaspeţi

Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a afirmat că dacă va fi ales va colabora cu Primăria Oradea şi în privinţa turismului, pentru că atracţiile turistice din Bihor nu sunt doar cele balneare şi montane, ci şi urbane, precum patrimoniul arhitectural din Oradea.

Ilie Bolojan a spus că, sub acest aspect, gradul de atractivitate al oraşului va creşte după ce vor fi reabilitate clădirile de patrimoniu din centru şi cele două mari pieţe centrale (Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand), astfel că acest lucru va permite organizarea de evenimente care să atragă turişti, la fel cum se va întâmpla şi după finalizarea Aquaparcului pe amplasamentul actualului Ştrand Municipal.

Bolojan a explicat că municipalitatea putea organiza şi până acum evenimente care să atragă turişti, dar n-a vrut să pună carul înaintea boilor, ci să creeze condiţii, şi abia apoi să aducă turişti, deoarece în caz contrar aceştia veneau, dar rămâneau dezamăgiţi că "le cade tencuiala în cap". El a amintit că şi la Sibiu, etalonul mereu pomenit de candidatul UDMR Cseke Attila, prima dată s-a renovat centrul oraşului, şi abia apoi s-au creat evenimentele care fac faima oraşului în prezent. "Este o problemă de logică", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
.....
Chiar mai crede cineva minciunile celor din PDL??
Postat 08 Iunie 2012, 09:45 de Mihai
diferente
domnul boloja primar inca 4 ani la primaria oradiei, impreuna cu domnul popa, presedinte al cj bihor ar putea face lucruri nu bune, ci foarte bune pt acest oras si judet!suntem pe locul 2 in tara ca si oras la atrageri de fonduri europene, multumita domnului bolojan, si printre ultimii ca judet multumita lui tarle!administrarea proasta a judetelui ne va afecta in continuare!nu putem lasa asemenea oameni sa ne conduca!jos cu ciuma portocalie!iesit la vot sa scapam o data de ei!mult succes domnule bolojan, mult succes domnule popa!
Postat 08 Iunie 2012, 00:47 de 201b
PDL!!!!
RADU TIRLE ESTE CEL MAI CAPABIL PENTRU CJ!
Postat 06 Iunie 2012, 22:53 de Matei
JOS HOTIA
ce fac astia 2???? fura ideile lui Tirle??? Nici macar atata nu sunt in stare sa aie propriile lor idei!!!! JOS USL JOS HOTIA!!!
Postat 06 Iunie 2012, 22:52 de Crina
hai bolojan si popa!
Bravo Bolojan! Te votez pentru ca esti printre foarte foarte putinii oameni politici din tara asta demn sa primeasca voturi. Esti cel care face, nu fura si nu minte! Si pe Popa il votez ca sa-i mearga bine si judetului astuia in care in ultimii 4 ani nu s-a facut nimic!
Postat 06 Iunie 2012, 13:17 de mind
o vai si amar
Ce s-ar face Popa fara Bolojan??? Daca nu l-ar avea pe Bolojan pe langa el nu l-ar baga nimeni in seama. Nu merge, nu vorbeste.....nimic fara Bolojan.Totusi un presedinte de CJ trebuie sa aiba o anumita pozitie, o idee a lui, ceva catusi de putin.......asta nimic. Cred ca si lui Bolojan ii e rusine cu el. Nu poti vota un astfel de om la CJ.
Postat 06 Iunie 2012, 09:37 de io
Adevarata problema !
"Problema noastră este că oamenii sunt obedienţi atunci când închisorile sunt pline de hoţi mărunţi şi marii hoţi ne conduc ţara. Asta este problema noastră !" Howard Zinn(1922-2010)
Postat 06 Iunie 2012, 09:31 de .
propunere
Prima cursa propun sa fie ORADEA-POLUL SUD, fara retur, gratis pt CORNELUS. Sa nu mai auzim de asa specimen. Nici macar cei din zona lui nu-l suporta, toti il injura. Oricine il cunoaste, stie ce-i poate capul, si asta indiferent de partid. Pacat ca PNL sustine asa...exemplar. Pacat ca Bolojan duce in spate asa exemplar...dar probabil ca nu are ce face.
Postat 06 Iunie 2012, 09:08 de Tarom
minteneee,mintene frumos
dadada, vor face, vor drege ..........
Postat 06 Iunie 2012, 00:09 de faur
jos Usl
dar oare de ce nu au avut curajul sa isi expuna ideile si in conferintele de presa unde erau prezenti si ceilalti candidati.... rusine sa le fie .... scot capul din carapace doar cand sunt singuri si cand nu pot sa primeasca intrebari.... asa oameni sa votam la primarie si CJ, oameni care nu sunt in stare sa ne ofere raspunsuri la intrebari? oameni care nu stiu ce fac cu banii nostrii? Votul meu merge spre Tirle a fost singurul care atunci cand a vorbit a si spus ceva!
Postat 05 Iunie 2012, 23:48 de Octavia
exact :))
nu au fost niciodata interesati de proiectul aeroportului si se trezesc acuma inaintea alegerilor cu promisiuni
Postat 05 Iunie 2012, 23:13 de nicu
ajutor pentru bolojan, dungi noi
ma bolojan, io mam saturat de taxele pentru parcare din oras, cas plictisitoare rau. pentru ca tot cutreier orasul asta zi de zi noapte de noapte, ioti propun sa trasezi dungi rosii groase ca sa delimitezi clar cartierele din oras si sa pui cateva aparate de taxat acolo, sa avem mai multi bani la primarie. la fel, dungi maro triple la fiecare intrare in oras, ca sa stie toti ca intra intrun oras de *!
Postat 05 Iunie 2012, 22:31 de robin hood
:)
Domnul Ilie Bolojan ca primar al Oradiei,impreuna cu domnul Cornel Popa ca si presedinte de Consiliul Judetean si sprijiniti de consilierii locali si judeteni ai USL-ului o sa faca o treaba excelenta in Bihor.Au sa duca orasul de pe malul Crisului Repede si judetul Bihor la un nivel de dezvoltare si prosperitate la fel ca in occident.Sunt doi oameni politici capabili,puternici,onesti,seriosi si perseverenti.Toata stima pentru domniile lor. VOTATI ILIE BOLOJAN SI POPA CORNEL !!!
Postat 05 Iunie 2012, 22:29 de Rustyi
rute propuse de noi, cititorii
normal ca uls vrea rute de italia-spania, ca doar inteligentii din primarie/prefectura tre sa-si faca concediul placut la rude, plus pocaitii. partea cu austria-germania nu vad ce acoperire are, pentru ca din arad, cluj si timisoara sunt zboruri cate vrei, in lung si-n lat la ei! sa nu-mi zica bolojan ca s-o gandit sa aduca investitori nemti aici, ca si-a dat seama caaaa coreenii nu ie seriosi! cititori de bihorean, voua ce rute vi-ar placea sa avem de la oradea? eu as prefera barcelona si lyon, ca nu sunt acoperite decat de bucuresti si avem multi intelectuali si studenti acolo
Postat 05 Iunie 2012, 21:44 de barbosu
O mostra de ce ne asteapta in viitor
Orădenii care circulă cu maşina vor scoate tot mai mulţi bani din buzunar. În paralel cu parcările de domiciu care se plătesc la Primărie, în ultimii ani s-au înmulţit şi parcometrele pe străzile Oradiei. Şi vor fi din ce în ce mai multe. Inclusiv spre periferie. Serviciul Parcări al Primăriei montează asemenea aparate de taxat pe tot mai multe străzi, parcarea cu plată urmând să fie regula, atât în Centru cât şi în cartiere. Parcare cu taxă va fi peste tot: „Parcarea va fi cu plată pe axele principale de circulaţie şi cele secundare, acolo unde se crează aglomeraţii”, ne informează Ion Şimon, şeful Serviciului Parcări.
Postat 05 Iunie 2012, 21:18 de ionel
Doi de un leu !
Unul mai tembel ca celalat ... Nu Oradea alege cursele externe pe care le vrea, ci taman invers ... Operatorii internationali aleg dstinatiile aeroportuare dupa frecventa cererii de pe piata. Ori nu vad ca Lufthansa, spre exemplu, sa aleaga Oradea ca destinatie, doar pe motivul ca un gibon a fost reales primar sau o primata a ajuns presedinte de judet.
Postat 05 Iunie 2012, 18:49 de Carp III
JOS USL
Poate vor sa mearga si la o cruce cu avionul sau poate ca de sus se vad mai frumos sensurile giratorii.
Postat 05 Iunie 2012, 18:32 de fellix
?
aeroportul va avea zboruri pe ruta oradea-alesd-beius si retur,asa numai in ciuda voastra
Postat 05 Iunie 2012, 18:26 de luky
sus bolojan !!!!!!
Da Doamne sa ia Bolojan al 2-lea mandat.!!!!! De acord cu JOS HOTIA DIN TARA ASTA!!!!!
Postat 05 Iunie 2012, 18:07 de coca
Jos Bolojan!!!!!!!!
Doamne fereste sa ia Bolojan si al doilea mandat!!!!!!! JOS HOTIA DIN TARA ASTA!!!!!Ne pun taxe si pe aer!!!
Postat 05 Iunie 2012, 18:00 de Andrei
pam pam
Sunt complet de acord cu Bolojan si Cornel Popa. Ma bucur ca in sfarsit vom avea intr-adevar un aeroport international in adevaratul sens al cuvantului. Cred ca totii stim ca Tarle ar face orice ca sa isi faca reclama....si ca sa creeze indoiala fara nici o baza. Proiectul lui cu aeroportul nu era atat de stralucit precum considera ei, daca era...pana acum macar se observa ceva schimbare.. Nimic nu se schimba peste noapte dar Bolojan in cei 4 ani a realizat mult mai multe decat altii in 2 mandate.
Postat 05 Iunie 2012, 17:33 de popadriana
Va cred ca toti (mai) mintim !
Isi face selina companie de transport aerian pe rute externe ?! Nu va e rusine, tie, gibonule si tie, mai popa ciordel ?! Tare bine va merge in sondaje, nu mai stiti ce minciuni sa inventati ! Ciordele, ai fost patru ani vice la senat, PeNaLii erau la guvernare SINGURI si n-ai dat un scuipat pe bihoreni ! Eu nu va voi crede vorbele mincinoase niciodata ! Sa va voteze cei ce sunt dupa chipul si caracterul vostru : prostii, betivii....
Postat 05 Iunie 2012, 17:01 de .
:D
Si mie imi convine acest duo pentru viitor , Bolojan este un om capabil si care se tine de cuvant drept urmare am incredere in viitorul acestei guvernari .
Postat 05 Iunie 2012, 16:47 de Adi
Bolojan
Bolojan ar fi putut face multe mai multe pentru oras daca avea sprijin de la CJ , si reciproc , deaceea sper ca daca vor reusi impreuna sa castige acest mandat , vor face mult mai multe pentru oras.
Postat 05 Iunie 2012, 16:45 de Cristi
PNL
Bravo domnilor , sunt convins ca va veti tine de cuvant , asa cum s-a intamplat ci acum 4 ani , in sfarsit avem speranta ca vom avea un aeroport ca cel din cluj .
Postat 05 Iunie 2012, 16:42 de Cristi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON