URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2014, 17:06

Ilie Bolojan: S-ar putea să desfiinţăm parcurile industriale din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul şedinţei ordinare de Consiliu Local de miercuri, primarul Ilie Bolojan i-a anunţat pe aleşi că este posibil să le ceară desfiinţarea parcurilor industriale din Oradea.

"Avem o situaţie neplăcută ca urmare a apariţiei legislaţiei privind impozitarea construcţiilor speciale, în sensul în care se prevede impozitarea cu 1,5% din valoarea activelor a tuturor clădirilor din parcurile industriale. Ca atare, societăţile comerciale care au investit în parcurile industriale din Oradea şi care sunt scutite de impozitul pe clădire de 1% către Consiliul Local vor trebui să plătească 1,5% în fiecare an către bugetul de stat", a spus Ilie Bolojan.

Edilul a făcut un apel către reprezentanţii tuturor partidelor ca, prin grupurile parlamentare, să susţină modificarea acestui normativ, intrat în vigoare, căci afectează planurile de investiţii ale firmelor din ţară. În caz contrar, Consiliul Local va fi chemat să desfiinţeze statutul de parc industrial al celor două din oraş.

"Dacă nu vom reuşi aceste modificări - bănuiesc că sunt şi alte oraşe în situaţia noastră, -va trebui să desfiinţăm Parcurile Industriale din Oradea. Preferăm să încasăm noi 1%, căci municipalitatea a făcut eforturi de cofinanţare e utilităţilor şi a tot ce este acolo, nu statul român. Decât să meargă 750.000 de euro la bugetul de stat, mai bine 500.000 de euro să intre în bugetul local", a afirmat primarul Bolojan.

Ca atare, firmele din parcurile industriale orădene ar ieşi de sub incidenţa acestui normativ emis de Guvern şi ar plăti impozitul normal pe clădire, de care în prezent sunt scutite. Potrivit primarului, societăţile nu vor fi afectate în alt fel de desfiinţarea parcurilor industriale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
BOLO si Oradean la casieria CUIVA!
@Oradean SIGUR TREBUIE sa treci pe la casierie la cum il aperi pe BOLO. Daca te doare "CA SE FACE" erai si tu putin indignat ca se FACE ORICUM, FURAND cate un pic (ca tot aminteai ca cineva incaseaza diferenta)... referitor la CET-ul de 54 de milioane de EURO (inca VREO 270 EURO pe cap de ORADEAN - calcul efectuat dupa modelul CITY MANAGERULUI Florea). Iar faptul ca BOLO poarta " doar vina de a vrea sa-i ajute sa plateasca cat mai putin, sau deloc: asta reiese din articol." oare de ce nu poate sa faca acest lucru pt. oradeni, referitor la impozite, la cheltuielile cu incalzire (DE CE NU PROMOVEAZA cu PRIORITATE proiectul GEOTERMAL din Nufarul?!). Scuza-ma ca nu TOTI SUNTEM PROSTI! P.S. Si celor din P.I. din Sebes, Cluj, Timisoara,Sibiu li se vor aplica impozitele Ponta dar firmele rezista fara "ajutor" de la primarul localitatii. Deci la lupta Oradean, Trifa, .....
Postat 16 Mai 2014, 13:30 de Adi Oradeanul
@adi oradeanul
Nu stiu daca eu trebuie trebuie sa trec pe la casierie, dar tu sigur trebuie sa treci pe la un psihiatru sa te caute la cap. Ce vina are Bolojan ca guvernul PSD vrea sa impoziteze constructiile din parcul industrial? Poate doar vina de a vrea sa-i ajute sa plateasca cat mai putin, sau deloc: asta reiese din articol. Dar tu, evident ca bati campii in continuare! Insiri vorbe fara noima, ba chiar amintesti si de subiectul Elsaco, fara nici o legatura cu obiectul articolului!
Postat 15 Mai 2014, 17:41 de Oradean
@Oradean TRECETI pe la CASIERIE
@Oradean.... Aveti grija sa nu sa nu va loviti .... de CUVINTE!! "Sa ne lamurim toti" Cum crezi ca rezulta valori de investitii in multipli de sute de mii de euro, chiar milioane la onor PRIMARIA ORADEA? Cum crezi ca ELSACO &Co castiga un contract estimat de Primăria Oradea costul centralei pe gaz la 242.988.812,15 lei (APROAPE 54 de MILIOANE DE EURO) cu 15 BANI MAI PUTIN!!! Spre stiinta ta si o factura de achizitie de MERCEDES si una de LOGAN fara dotari au perioade de amortizare legala asemanatoare, conform Codului FISCAL, asa ca daca o cladire (hala) FACE dupa INVESTITORI MILIOANE DE EURO nu deranjeaza pe nimeni, poate doar pe respectivii investitori... care daca vor plati impozite dupa INVESTITIA DECLARATA se vor AUTOACCIDENTA putin. Pentru ca dumneata inchei apoteotic "...n-am avea de ce plange de mila din puctul asta de vedere, pentru ca in acest caz sunt niste sarlatani." Chiar asa de ce BOLOJAN "plange" de mila lor? "...cineva a incasat mai mult decat trebuia?"
Postat 15 Mai 2014, 16:06 de Adi Oradeanul
@Adi Oradeanul
Hai sa vorbim vorbe, dar si alea sa se potriveasca fix ca nuca-n perete! Cata miselie poate zace-n voi: Crap al nespelea, adi oradeanul, walk, safe, etc sa tot comentati aiurea, chiar si atunci cand primarul face lucruri bune?!! In cazul de fata, ca sa ne lamurim toti ca vorbesti prostii mai mari ca tine: cum adica firmele si-au "umflat" valorile cladirilor si utilajelor?? Alea nu rezulta din niste facturi de achizite, din niste contracte? Le declara firmele dupa cum "vor muschii lor"??! Pai chiar daca presupunem ca au facut investitiile la valori supraevaluate, cineva a incasat mai mult decat trebuia, iar investitorii pot fi acuzati de evaziune (costuri supraevaluate cu amortizarile, obtinerea de facilitate fiscal necuvenite, etc), asa ca n-am avea de ce plange de mila din puctul asta de vedere, pentru ca in acest caz sunt niste sarlatani.
Postat 15 Mai 2014, 10:47 de Oradean
Mersul...Racului...
Pe zi ce trece cand ceva prinde contur si da roade,tocmai atunci trebuie neaparat sa apara romanasii de la"centru"pt.a arata cat sunt ei de "cai breji".Intr-o competitie dura de a atrage investitori,de a le creea facilitati pt.ca apoi totul sa se intoarca prin locuri de munca si venituri mai mari la bugetul orasului si al judetului,mereu la aceasta "masinarie"cineva binevoitor trage "frana de mana"cat mai des posibil.Sunt multe zis si nu e cazul aici,dar printre aceste masuri de impozitare suplimentare date de guvern,tota aceasta masina nu ca are frana de mana trasa...dar va merge in marsalier ....Primarul I.Bolojan a tras un semnal de alarma si e adevarat tot ce a spus si stiu si cei de la centru...dar se fac ca nu aud in dorinta de a...pune tot mai multe "biruri"....
Postat 15 Mai 2014, 10:17 de Ardelean
"PRIMARUL ORADENILOR"
Ce comisioane ia Bolojan de la cei din parcurile industriale, sau cred ca a luat de la firmele care au amenajat? Stii, de ce oare nu-l intereseaza sa scada impozitele la amaratii de oradeni care au cele mai mici salarii din tara de se gandeste tot la patroni? Cand legea a propus cresterea impozitelor pe terenurile intravilan, s-a executat imediat! Ei, ei , halal primar!
Postat 14 Mai 2014, 22:25 de CINEVA
La lupta BOLO!!!
Am citit initial titlul si parea un deja vu despre GIRATORII. Pai draga BOLO se pare ca dumneata nu mai poti de grija banilor firmelor din parcurile industriale. Pai ce facem? Daca maine evolutia cursului BNR se modifica sau se constata ca taxa de POMPA a lui Sova si Ponta "le strica" bilanturile dl. Bolo reface bugetul local? Pt. David si altii .... deci pana acum firmele (din parcul industrial) sunt scutite de taxe la bugetul local (platesc doar ceva redeventa pe mp)... deci din acest punct de vedere BUGETUL local al orasului i-a X bani. Daca firmele trebuie sa plateasca o taxa in plus bugetul orasului in prima faza Oradea nu castiga nimic (doar daca Voinea si Petrescu nu vor prevedea sa se intoarca ceva bani la bugetele locale). PROBLEMA este faptul ca "FIRMELE" au declarat investitii de milioane si zeci de milioane de euro in niste hale, utilaje si know-how (pe cand costurile reale de constructie si investitii erau pe la jumatate sau chiar sub din sumele declarate)pt. a putea fi scutite si a putea lua terenurile orasului la preturi modice... iar acum 1,5% la valoarea lor declarata ii cam incurca la socoteli. Dar au avocat bun!! Pe Bolo!! Sa luptam David, Trifa, Oradean, etc.
Postat 14 Mai 2014, 21:50 de Adi Oradeanul
DA
Bine Bolo! [asa ar fi facut si Petru Filip daca nu era ocupat cu indestularea propriilor interese].
Postat 14 Mai 2014, 21:07 de Kent Lung
.
dovada statului roman de cacat. Degeaba vrem noi ca Oradea sa ajunga sus, daca statul ne trage in spate. Macar de s-ar folosi banii aia la ceva vizibil... dar ajung in buzunarul unor lepre de la bucuresti. Toata stima domnului Bolojan ! Ce a facut el, e admirabil ! Ce a facut statul se vede in starea actuala a tarii... o mizerie totala
Postat 14 Mai 2014, 19:39 de david
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON