URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2014, 18:54

Ilie Bolojan: "Oradea a contractat finanţări de 27 milioane euro prin programul de cooperare transfrontalieră Hu-Ro"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO) a organizat sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie, cu ocazia "Zilei cooperării europene", un punct de informare Hu-Ro în cadrul căruia orădenii pot obţine vreme de două zile date despre toate proiectele transfrontaliere derulate de Primărie şi Zona Metropolitană Oradea (ZMO).

Amenajat într-un cort amplasat pe platoul din centrul parcului, punctul de informare deservit de angajaţi ai BRECO, ZMO şi municipalităţii va rămâne deschis până duminică seara. La inaugurarea acestuia au luat parte, printre alţii, secretarul tehnic al programuluii, Magdolna Kalapati, şi primarul Ilie Bolojan care au vorbit despre importanţa cooperării tranfrontaliere şi amploarea proiectelor contractate de parternerii în program.

"Avem 187 de proiecte comune prin intermediul acestui program. În 87 de proiecte liderii de program sunt din Bihor. Aceştia au adus o contribuţie însemnată şi au obţinut rezultate foarte frumoase în implementarea proiectelor", a declarat Magdolna Kalapati.

11 proiecte...

Municipalitatea orădeană are în diferite stadii de implementare 11 proiecte transfrontaliere iniţiate alături de parteneri din Ungaria. "Oradea a contractat finanţări de 27 de milioane de euro prin programul de cooperare transfrontalieră româno-maghiară. Aceasta reprezintă 10% din suma totală de 270 milioane euro alocată prin întregul program", a declarat edilul.

Printre proiectele finanţate se numără amenajarea centrului de intervenţie cardio-vasculară "Viva Anima", modernizarea blocurilor operatorii de la Spitalul Gavril Curteanu, amplasarea a 50 de puncte de acces gratuit la internet, amenajarea unui centru de afaceri cu produse agricole pe amplasamentul Pieţei Rogerius, transformarea Dealului Ciuperca într-o grădină cu arbori protejaţi, construcţia unei piste de biciclete Berettyoujfalu - Oradea şi a drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu.

... două cu păsuire

Potrivit primarului, cel mai complex proiect care a rămas de implementat îl constituie construirea drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu, proiect în valoare totală de 15 milioane euro, aflat încă în faza de licitaţie, pentru care va şi cere prelungirea termenului de finalizare pentru sfârşitul anului viitor.

"Vom cere prelungirea termenului de finalizare pentru două proiecte legate între ele. La amenajarea Dealului Ciuperca nu putem finaliza lucrările în vară, cum ar trebui, pentru că ar fi apoi afectate de construcţia zidului de sprijin al drumului rapid. La rândul ei, construcţia drumului rapid nu poate fi grăbită pentru că aceasta presupune inclusiv execuţia de consolidări şi construcţia de pasaje supraterane la care timpul de întărire al betonului care nu poate fi scurtat", a spus Bolojan.

În ciuda lucrărilor de amploare de la drumul rapid primarul este convins că acesta va fi construit până în decembrie 2015. "Deşi este o lucrare mare o putem gestiona fără probleme pentru că ştim ce avem de făcut. Din punctul meu de vedere cel mai dificil proiect a fost cel de modernizare a blocurilor operatorii, pentru că nu am mai făcut aşa ceva. Sper să nu ne trezim şi aici cu schimburi de adrese ca şi în cazul angiografului", a glumit primarul Ilie Bolojan cu trimitere la scandalul declanşat în urmă cu un an pe marginea faptului că aparatura achiziţionată avea şi unele componente reciclate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Investitii la VEDERE !
Apoi,au fost proiectate si executate numai investitii VIZIBILE,care sa puna in valoare personalitatea,abnegatia si straduinta primarului nostru,care nu precupeteste nici un efort pentru binele ORADENILOR,impreuna cu a lui "arhitecta sefa" injiniera constructor.Dar parca spuneati ca nu va fi drum RAPID ci un drum pur si simplu,reamenajat....oare de ce ?Da banii vin totusi,nu-i asa?
Postat 21 Septembrie 2014, 23:12 de xyz_q
Dar banii promisi pentru depoluarea pa
Edilii oradeni continua sa ignore poluarea paraului Paris,in special de apele menajere provenite de la Spitalul Judetean Oradea - constituind un factor periculos de infestare cu diferite materiale reziduale si microorganisme patogene a mediului cu impact direct asupra oamenilor si animalelor .Edilii oradeni pe care ii facem raspunzatori ca au tolerat si ascuns in timp cu buna stiinta o asemenea dimensiune de viciere a mediului si sanatatii populatiei din zona.,fara a lucra eficient pentru inlaturarea cauzelor.In schimb avem bani pentru giratii,parcari goale,drumuri rapide,piste de biciclete,Dealul Ciuperca ........ Toate sunt necesare,dar un criteriu de stabilire al prioritatilor s-ar fi impus ,daca nu macar asa de bun simt,pentru binele si sanatatea oradenilor.
Postat 21 Septembrie 2014, 22:30 de Adrian Platona
BRECO
La BREC Oradea se ascund multi infractori care refuza de ani de zile sa-si publice declaratiile de avere, cu toate ca au calitatea de functionari (angajati) care lucreaza cu bani publici (LEI si EURO). ANI e cu ochii pe ei dar inca nu le-a venit cica termenul de verificare, cica pentru ca e prea departe de Bucuresti.
Postat 21 Septembrie 2014, 10:35 de Burn
Timpul de intarire a betonului !!!
Timpul de intarire a betonului dupa tov. primar depaseste intervalul de timp dintre doua sedinte lunare ale consiliului local !!! Macar daca venea cu o explicatie credibila !!! Putea sa ne spuna sincer si fara ocolisuri ca nu e in stare sa organizeze o licitatie care sa fie de la cap la coada coerenta, ca sa nu trebuiasca date prelungiri peste prelungiri de termene !!!
Postat 21 Septembrie 2014, 10:27 de WinDos
????????
Pista de biciclete in spate la fosta Metalica..Cind se planteaza pomii scosi de ambitzul primarului de a a vea piste,tarcurii,giratii?19 pomi de o frumusete rara+frunze rosii au fost scosi de buldozerele lui Senatorul Ghilea atotputernicul!!!Pomii ce vina au avut dnul Bolojan????????????
Postat 21 Septembrie 2014, 10:27 de Nea taticu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON