URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2011, 14:11

Ieşean arestat la Oradea, pentru trafic cu cannabis

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un ieşean în vârstă de 36 de ani, pe numele său Vulpe Dorin Ionuţ Remus, a fost arestat miercuri pentru 29 de zile, pentru trafic de droguri de risc în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat în vederea comiterii de infracţiuni grave, fiind acuzat de procurori că a cumpărat 3,3 kilograme de cannabis, în valoare totală de peste 13.300 de euro, în vederea comercializării.

Potrivit unor surse judiciare, ieşeanul face parte dintr-o grupare organizată din Târgu Mureş, urmărită de multă vreme de anchetatori, şi a fost prins în Bihor în urmă cu câteva zile.

"Procurorii susţin, în materialul de urmărire penală, că pe data de 29 decembrie 2010, acesta ar fi cumpărat 1,8 kilograme de cannabis, iar pe 14 februarie 2011 ar fi cumpărat o altă cantitate, de 1,5 kilograme de cannabis, în ambele cazuri plătind câte 4.000 de euro pe kilogram", a declarat joi pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci.

Tranzacţiile au fost desfăşurate în judeţul Mureş, prima pe raza localităţii Sângeorgiu de Mureş, iar a doua la Târgu Mureş, în ambele cazuri drogurile fiind cumpărate de la un mureşan, Teban Marius, şi el inculpat în dosar, care în cadrul grupării avea sarcina de a vinde mai departe cannabisul, cultivat chiar în Târgu Mureş.

În urma unei percheziţii, pe 31 mai, anchetatorii au găsit la domiciliul lui Vulpe 131,5 grame de cannabis. În faţa judecătorului, Vulpe a negat atât cantitatea de droguri cumpărată de la Teban - susţinând că ar fi cumpărat doar 1,3 kilograme de cannabis - dar şi că ar fi făcut trafic de droguri, spunând că a consumat de unul singur, alături de alte cunoştinţe.

Ieşeanul a recunoscut că a luat legătura cu Teban prin intermediul unei persoane din Olanda. "Din declaraţia dată de inculpat în împrejurarea dezbaterii propunerii de arestare, rezultă că în data de 29 decembrie 2010, inculpatul a cumpărat cantitatea de 0,5 kg cannabis, la un preţ de 2.600 euro, iar în data de 14 februarie 2011, a cumpărat cantitatea de 0,8 kg cannabis, la un preţ de 3200 euro, cantităţi pe care mai apoi le-a consumat singur ori împreună cu alte persoane din anturajul său", a mai precizat Monenci.

Pe de altă parte, în minuta şedinţei în urma căreia Vulpe a fost arestat pentru 29 de zile, judecătorul de caz a argumentat că, deşi pe timpul anchetei Vulpe a avut o atitudine care poate fi apreciată drept sinceră, faptele sale reprezintă un "pericol public major", justificând pe deplin măsura arestării preventive.

"Acesta recunoaşte că a căutat furnizori de droguri în străinătate, a ţinut legătura cu persoane din străinătate care l-au pus în legătură cu furnizorul din România, a cumpărat, transportat, deţinut şi oferit persoanelor din anturajul său droguri de risc. Dat fiind faptul că este vorba de infracţiuni extrem de grave, dovadă limitele de pedeapsă prevăzută de lege, neluarea măsurii preventive ar putea da naştere temerii potrivit căreia organele judiciare nu dau dovadă de o reacţie promptă, ceea ce ar putea conduce la o senzaţie de insecuritate socială", au apreciat judecătorii.

Tot în minută se mai argumentează că infracţiunile de genul celor reţinute în sarcina lui Vulpe "au un impact puternic în rândul opiniei publice, motiv pentru care se impune o reacţie promptă a autorităţilor care să conducă la arestarea preventivă a persoanelor bănuite de comiterea unor astfel de infracţiuni, pentru înlăturarea temerii colective, dovedind că împotriva unor fapte periculoase, instituţiile statului acţionează în mod eficient, iar legea este aplicată cu hotărâre".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON