URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2011, 10:59

Coincidenţă stranie: Doi donatori în moarte cerebrală, de aceeaşi vârstă şi care sufereau de aceeaşi boală, vor salva 5 vieţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Carmen Pantiş, a declarat joi pentru BIHOREANUL că organele a doi bihoreni în moarte cerebrală au fost prelevate miercuri după amiază, respectiv joi dimineaţă, la unitatea pe care o conduce, iar astfel alte 5 vieţi vor fi salvate. Ca o coincidenţă, cei doi aveau aceeaşi vârstă, aceeaşi boală şi s-au nimerit în acelaşi salon.

"Este vorba de doi donatori în moarte cerebrală, bărbaţi, aveau aceeaşi vârstă, 54 de ani, şi aceeaşi boală necruţătoare: hipertensiune arterială în formă severă netratată. Au venit la diferenţă de vreo 16 ore şi amândoi au suferit un accident vascular cerebral hemoragic cu inundare ventriculară. Au fost declaraţi în moarte cerebrală la diferenţă de 10 ore, având evoluţii nefavorabile", a declarat Carmen Pantiş.

Potrivit acesteia, donatorii erau din sate vecine ale judeţului Bihor. „Nu s-au cunoscut niciodată, nu au vorbit niciodată, iar destinul a făcut să fie internaţi în acelaşi salon şi să evolueze în moarte cerebrală în acelaşi interval de timp. Familiile lor, minunate, au spus "da" donării de organe", a mai spus Pantiş.

Prima operaţie de prelevare s-a desfăşurat miercuri după amiază, iar cea de-a doua joi dimineaţă. În ambele cazuri s-au prelevat rinichii, iar de la unul dintre pacienţi s-a prelevat şi ficatul, care a fost dus cu un avion special la Bucureşti. Rinichii au fost transportaţi la Cluj.

"Cinci vieţi vor fi astfel salvate", a declarat managerul Spitalului Judeţean, adăugând că anul acesta, în Oradea, au fost 4 donatori.

Pe de altă parte, doctoriţa Pantiş a relansat un apel la adresa bihorenilor să fie mai sensibili în ce priveşte donarea de organe. Dacă anul trecut Oradea a fost pe primul loc pe această latură, în 2011 fenomenul pare să nu se mai repete. În luna ianuarie, de pildă, au fost identificaţi 5 donatori, dar s-a obţinut acordul doar de la unul, iar în februarie au fost identificaţi 3 donatori şi tot abia de la unul s-a obţinut acordul. "Este surprinzător. Ne-am obişnuit ca bihorenii să fie altruişti, dar în 2011 par mai reticenţi", a menţionat medicul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
adevarul numai cel de sus il stie
donatorii erau din sate vecine ale judeţului Bihor!!!! din oras NIMIC?
Postat 06 Martie 2011, 12:53 de adevarul numai cel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON