URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2011, 14:05

Horea Vuşcan a adunat preşedinţii de asociaţii care se încălzesc pe apă geotermală şi cer cu toţii să nu treacă la CET!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Horea Vuşcan, preşedintele Mişcării Verzilor Bihor, a susţinut luni o conferinţă de presă împreună cu peste 20 de preşedinţi de asociaţii din zona Ioşia care primesc energie termică obţinută pe bază de apă geotermală furnizată de Transgex, cerând neadoptarea planului de acţiuni care ar transforma Eletrocentrale în operatorul unic de termoficare al oraşului.

Interpretări diferite

"Ideile susţinute în proiectul Primăriei sunt acelea de eficientizare a serviciilor furnizate de CET, introducerea unui preţ unitar al gigacaloriei şi existenţa unui singur furnizor la nivel de oraş. Niciunul dintre argumentele care stau la baza acestor idei nu stă în picioare", a declarat Horea Vuşcan.

Acesta a citat din Legea nr. 325/2006, referitoare la serviciile publice de alimentare cu energie termică, citată şi de municipalitate în planul de măsuri. "Primăria a interpretat aliniatul 2 al articolului 17 din lege în sensul că este obligatorie instituirea unui singur operator licenţiat de energie termică. Interpretarea este una eronată deoarece legea spune că se poate elibera o singură licenţă atât pentru producţie cât şi pentru distribuţie, nu o singură licenţă la nivel de oraş", a mai spus liderul local al Mişcării Verzilor.

În ceea ce priveşte preţul unitar al gigacaloriei, Vuşcan a interpretat un alt pasaj din aceeaşi lege. "Legea 325 spune că preţul trebuie să fie acelaşi, în condiţii similare de furnizare. Asta înseamnă că firmele pe apă geotermală trebuie să practice acelaşi preţ, iar CET-ul acelaşi preţ pentru toţi clienţii", a afirmat Horea Vuşcan.

Acesta a mai susţinut că ceea ce intenţionează Primăria este introducerea unui monopol pe piaţa locală, în timp ce legea încurajează asigurarea unei pieţe libere şi restrângerea ariilor de monopol. Vuşcan a adăugat că şi în cazul în care s-ar introduce un furnizor unic de termoficare, acesta ar trebui stabilit prin licitaţie publică.

"Nu vrem scumpire"

Cei peste 20 de preşedinţi de asociaţii de proprietari din zona Ioşia care se încălzesc pe apă geotermală de la Transgex, din 2005, sunt nemulţumiţi că prin adoptarea planului de măsuri al Primăriei ei ar trebui să plătească o gigacalorie de 200 de lei şi nu de 103 lei, preţ la care erau taxaţi până acum.

"Noi am rămas dezamăgiţi de această iniţiativă a Primăriei. La alegeri s-a trâmbiţat că ne va fi bine, dar văd că nu se vrea acest lucru. Înainte noi plăteam frigul din apartamente, dar de când suntem la Transgex nu am avut probleme. Noi vrem să rămânem la această firmă", a declarat Leontin Mateaş, preşedintele asociaţiei de proprietari Salcâmul 17 şi Cazaban 210.

Preşedinţii de asociaţii au declarat că, pe perioada iernii, la un apartament de două camere căldura pe apă geotermală costă puţin peste 100 de lei, totalul întreţinerii ridicându-se la aproximativ 250 de lei.

Şefii de asociaţii sunt revoltaţi şi de faptul că nu au fost anunţaţi de acest plan de măsuri. "Am aflat din presă, nu a venit nimeni să vorbească în cartiere", a spus unul dintre ei.

Preşedinţii de asociaţii prezenţi la conferinţa de presă au anunţat că, împreună cu Horea Vuşcan, vor merge miercuri, la dezbaterea publică organizată de Primărie pe această temă şi vor cere găsirea unei soluţii prin care preţul gigacaloriei să rămână acelaşi pe care îl plătesc acum. "Dacă nu vor reuşi nimic la dezbatere vom aduna semnături împotriva acestui plan şi, dacă nici aşa nu se va schima nimic, vom acţiona Primăria în instanţă", a spus Horea Vuşcan.

În Oradea sunt 44 de asociaţii (aproximativ 8.000 de familii) care se încălzesc pe apă geotermală furnizată de Transgex.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
abureli
commentul lui giga este foarte clar. nu inteleg de unde si`a scos Vuscan interpretarea. cat despre primarie, chiar si fara sa fie obligata de lege, ar putea sa cumpere prin CET integral cantitatea de energie produsa de transgex, si.. the end. nu v`a debransat fortat nimeni, ci doar a cumparat in conditiile unei piete libere energie mai ieftina, ca sa o ofere prin CET tuturor oradenilor, si nu doar celor ce au marea sansa de a avea apa geotermala in apropiere. iar transgex`ul, in conditiile in care nu poate oferi energie pt toata lumea, prefera sa aibe un singur client, bun`platnic, decat sa adune bani si sa emita facturi catre 8000 de mici utilizatori. asta`i capitalismul fratilor.
Postat 07 Martie 2011, 21:26 de unu
Vuscan spune prostii
Vuscan vorbeste numai prostii si ii prosteste si pe altii, mai bine cititi legea 325/2006 "pentru activitatea de producere a energiei termice se pot elibera licente separate, iar pentru celelalte activitati aferente serviciului public de alimentare cu energie termica se elibereaza o singura licenta."
Postat 07 Martie 2011, 20:20 de giga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON