URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2015, 20:31

Holocaustul, prezentat prin ochii eliberatorilor într-un eveniment al Asociaţiei Tikvah (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Sala Mare a Primăriei a fost plină, marţi după amiază, la evenimentul "Vocile Eliberatorilor" organizat de Asociaţia Tikvah din Oradea, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului.

Cum anul acesta, chiar pe 27 ianuarie, s-au împlinit şapte decenii de când Armata Roşie a eliberat cel mai mare lagăr al morţii din cel de-al Doilea Război Mondial, cel de la Auschwitz, organizatorii au dedicat evenimentul soldaţilor şi ofiţerilor care i-au scăpat pe evreii aflaţi încă în viaţă în trei mari lagăre naziste (Auschwitz - Armata Roşie, Bergen-Belsen - armata Marii Britanii şi Mauthausen - armata Statelor Unite).

La "Vocile Eliberatorilor" au fost prezenţi şi viceambasadorul Marii Britanii în România, Adam Sambrook, precum şi secretarul Ambasadei Rusiei în România, Aleksei Babenko, care a citit un mesaj din partea ambasadorului Oleg Malghinov.

De asemenea, printre invitaţi s-au numărat şi prefectul Claudiu Pop (care a citit mesajul premierului Victor Ponta de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului), preşedintele Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea, Andrei Seidler, episcopii Virgil Bercea (greco-catolic) şi László Böcskei (romano-catolic), precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţii judeţene.

Emilia Teszler, preşedinta Asociaţiei Tikvah, a prezentat proiectul denumit "Vocile Eliberatorilor", organizat în colaborare cu International Holocaust Remembrance Alliance, punând accent pe faptul că acesta a fost conceput, în principal, pentru crearea unor module educative pentru liceenii bihoreni, care prezintă cronologia lagărelor naziste, povestea eliberării acestora, alături de materiale foto şi video. Acestea au fost postate pe site-ul asociaţiei şi pot fi folosite de toţi profesorii interesaţi.

Toţi vorbitorii au insistat, însă, asupra faptului că educaţia şi conştientizarea în privinţa ororilor holocaustului sunt elemente cheie în evitarea unor noi atrocităţi. "Rasismul şi intoleranţa faţă de cei din alte culturi sunt inacceptabile. Este deosebit de important să creştem gradul de conştientizare a tinerilor cu privire la aceste fenomene", a subliniat Adam Sambrook, viceambasadorul Marii Britanii în România.

După mai multe discursuri, cei prezenţi au urmărit câteva mărturii video - filmate recent sau în urmă cu mai mulţi ani - ale soldaţilor care au eliberat lagărele naziste şi care au vorbit despre ororile văzute acolo. Totodată, au fost proiectate fotografii realizate după eliberare, în care apar inclusiv persoane deportate din Oradea. De asemenea, la final, au fost proiectate câteva secvenţe din filmul documentar "Night will fall", lansat în 2014.

Organizatorii au primit acordul regizorului britanic Andre Singer pentru difuzarea unor secvenţe filmate de cameramanii de răbzoi în 1945 în lagărele Germaniei naziste, câteva dintre acestea de-a dreptul marcante. Filmul "Night will fall" a fost creat pe baza unui alt documentar realizat chiar în 1945 de Sidney Bernstein şi Alfred Hitchcock, dar care n-a fost lansat niciodată.

În cadrul proiectului, trei elevi ai Liceului de Artă din Oradea au fost premiaţi pentru lucrările lor realizate pe tema Holocaustului. Lucrările lor şi cele ale mai multor colegi au fost expuse, marţi, în holul Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON