URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2016, 13:01

Guvernul a preluat propunerile deputatei Cherecheş, care simplifică procedura adopţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Subliniind că la 30 iunie 2016 în Registrul Naţional pentru Adopţii erau înregistraţi 3.250 copii adoptabili, din care 2.716 eligibili pentru adopţia naţională, iar restul pentru adopţia internaţională, în timp ce 1.800 familii erau atestate pentru adopţie naţională şi alte 81 pentru adopţia internaţională, deputatul orădean Florica Chercheş afirmă că "modificările recent aduse Legii adopţiilor contribuie la reducerea birocraţiei, înjumătăţind formularele utilizate în procedura adopţiei, astfel că 12 formulare au fost eliminate, iar 4 au fost simplificate".

Într-un comunicat remis presei locale, deputatul liberal arată că datele referitoare la copil şi familie vor fi introduse direct în Registrul Naţional pentru Adopţii (RNA) de către Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), "adică exact acolo unde sunt colectate", fără a mai "plimba" solicitanţii la Bucureşti.

Prin noile reglementări, spune Cherecheş, a fost flexibilizată şi procedura de potrivire iniţială între copiii adoptabili şi familiile atestate, aceasta urmând să se realizeze, de asemenea, direct la nivel judeţean sau online, prin intermediul Registrului Naţional de Adopţii. "Astfel, lista adoptatorilor pentru fiecare copil va fi generată şi vizualizată instantaneu la nivelul compartimentului de adopţii care răspunde de copil, cu eliminarea solicitărilor repetate de noi liste pe suport de hârtie, şi implicit a corespondenţei purtate între instituţiile de la nivel local şi central, aşa cum necesita procedura anterioară", explică deputatul orădean.

Raportul de evaluare al adoptatorilor va fi disponibil în RNA online, eliminându-se astfel şi nevoia de a contacta, solicita şi transmite acest document prin poştă între două DGASPC implicate în aşa numita potrivire.

Familiile adoptatoare vor depune mai puţine documente pentru soluţionarea cererii de evaluare, iar recomandările de la locul de muncă nu vor mai fi solicitate.

Modificările legislative prevăd şi posibilitatea adoptării copiilor ai căror părinţi sau rude care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, dar apoi refuză să semneze declaraţiile care ar permite declararea ca adoptabil a copilului, condiţionând acordul de plata unor sume de bani din partea familiei adoptatoare. De asemenea, când părinţii şi rudele copilului de până la gradul IV nu sunt găsite după o perioadă de 6 luni de la instituirea măsurilor de protecţie specială, vor putea fi demarate procedurile de adopţie.

Modificările prevăd şi eliminarea termenului de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil, acesta urmând să fie valabil până la încuviinţarea adopţiei sau până ce copilul împlineşte vârsta de 14 ani. Pe de altă parte, valabilitatea atestatului de familie adoptatoare este prelungită de la 1 an la 2 ani.

În cazul adopţiilor internaţionale, termenul în care un copil va fi declarat eligibil pentru adopţie internaţională se reduce de la doi ani la 1 an de la deschiderea procedurii.

O noutate absolută este acordarea unui concediu de acomodare de maxim 1 an şi a unei indemnizaţii lunare de 1.700 lei pe perioada acestui concediu, care în mod obligatoriu include şi perioada de încredinţare în vederea adopţiei. Concediul se acordă oricăruia dintre soţii familiei care adoptă un copil peste 2 ani, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit.

"Toate aceste modificări au menirea de a creşte numărul copiilor care ajung să se bucure de dragostea şi grija unei familii iar numărul copiilor abandonaţi din sistem, constant în jurul valorii de 60.000 în ultimii ani, să scadă simţitor. Pentru asta e nevoie şi de dezvoltarea unei culturi a adopţiei în România, astfel încât mai multe familii, chiar având propriii copii, să ofere un cămin iubitor unui copil abandonat, pentru a-l ajuta să crească armonios şi echilibrat", spune deputatul Florica Cherecheş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cati copii imi dai ?
Selym zice :Hai ! /Copiii sunt ai mei, Mihai !
Postat 12 August 2016, 15:18 de Iness
BAD BAD NORWAY!
Sar in sus de bucurie ( desi in jos ar fi mai greu! ). Pot fi adoptati si copiii familiei neo protestante Bodnariu ( mom and dad urmariti penali in Norvegia ! ). OK!
Postat 12 August 2016, 14:23 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON