URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2013, 15:30

Grave abateri la un centru de plasament pentru copii din Oradea: bătăi, violuri, privare de libertate şi mizerie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de către Centrul de Resurse Juridice, o delegaţie a acestei organizaţii a vizitat centrul de plasament din Oradea joia trecută, în urma unor sesizărilor unor copii care "au acuzat abuzuri fizice, verbale şi emotionale din partea angajaţilor, dar şi a altor tineri închişi în instituţie".

Managerul programului "Pledoarie pentru Demnitate", Georgiana Pascu, a vizitat centrul însoţită de un psiholog şi de senatorul bihorean Rozalia Biro, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României.

În urma vizitei şi a discuţiei purtate de monitorii CRJ cu câţiva adolescenţi, aceştia au acuzat "abuzuri fizice, bătăi şi chiar agresiuni sexuale, din partea altor adolescenţi din centru", petrecute "în contextul neglijenţei şi lipsei de pregătire a personalului angajat al centrului", care este insuficient pentru a asigura supravegherea şi reabilitarea tuturor adolescenţilor.

Închişi la grămadă

De asemenea, reprezentanţii CRJ au constatat că în centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea "sunt cazaţi la un loc adolescenţi cu diferite vulnerabilităţi, care necesită atenţie şi terapii diferite", adică adolescenţi cu dizabilităţi intelectuale şi din spectrul autist, adolescenţi cu tulburări de comportament, adolescenţi cu măsuri de supraveghere specială şi adolescenţi aflaţi în plasament în regim de urgenţă. "Nu este de mirare, astfel, că un tânăr cu tulburări de spectru autist a acuzat că a fost supus la agresiuni fizice şi sexuale de către un coleg mai mare, fiind nesupravegheaţi de educatori", se arată în comunicatul dat publicităţi de CRJ.

Documentul arată, totodată, că în centrul din Oradea adolescenţii "sunt privaţi de libertate în mod abuziv, camerele lor fiind închise noaptea", astfel că tinerii nu pot ieşi nici la toalete şi sunt obligaţi să-şi facă nevoile în găleţi pe care le golesc dimineaţa. "Pe timpul nopţii, niciun educator nu supraveghează ce se întâmplă în camere, creându-se în acest fel condiţiile în care au loc bătăile şi violurile între tineri", susţin reprezentanţii CRJ.

Izolaţi şi în mizerie

Aceştia au subliniat şi condiţiile de viaţă improprii ale tinerilor din centrul de plasament, care sunt cazaţi în încăperi mici şi aglomerate, fără dulapuri, şi sunt nevoiţi să folosească toalete aflate în aceeaşi încăpere cu duşurile, care nu au cabine care să fie delimitate.

În fine, spun monitorii CRJ, "adolescenţilor le sunt încălcate drepturi fundamentale", neavând acces la telefon şi neputând face petiţii prin care să sesizeze eventuale abuzuri, deşi serviciul Telefonul Copilului are sediul în acelaşi centru de plasament.

"Bătăile şi violurile la care sunt supuşi unii dintre adolescenţi au fost sesizate în luna mai de catre psihologul centrului, care a atras atenţia DGASPC Bihor. Corpul de control al instituţiei, format din asistenţi sociali şi psihologi, a discutat cu adolescenţii, care au povestit în scris cum sunt bătuţi şi jigniţi de angajaţi sau chiar violaţi de adolescenţii mai mari", susţin, de asemenea, reprezentanţii CRJ.

Şeful CJ, solicitat să intervină

Un raport al asistenţilor sociali a fost remis directorului DGASPC Bihor, Călin Puie, care a dispus o nouă anchetă, a unei comisii formată numai din jurişti, aceasta ajungând la concluzia că abuzurile nu există, iar sesizările au fost neîntemeiate.

CRJ afirmă că acesta a fost, de altfel, motivul pentru care conducerea DGASPC nu l-a informat cu privire la această situaţie pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor care, conform Legii 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului, este reprezentantul legal al tinerilor instituţionalizaţi.

Potrivit comunicatului CRJ, monitorii ONG-ului s-au întâlnit şi cu preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, punându-i la dispoziţie copiile tuturor mărturiilor scrise ale adolescenţilor din centru, date în luna mai în faţa asistenţilor sociale, declaraţiile urmând să fie trimise şi Parchetului Bihor, instituţie la care organizaţia a trimis o plângere penală săptămâna trecută.

Până în prezent, preşedintele CJ Bihor a solicitat ca doi dintre adolescenţi să fie eliberaţi din secţia de psihiatrie unde fuseseră internaţi fără acordul său, după ce au băut alcool şi au fost duşi la o secţie de Poliţie, unde ar fi fost brutalizaţi.

"În urma vizitei, CRJ va întocmi un raport pe care il va pune la dispoziţia tuturor instituţiilor sesizate, de la Consiliul Judeţean Bihor până la Ministerul Muncii", se arată în comunicatul dat publicităţii luni.

Personal puţin şi prost plătit

În opinia reprezentanţilor acestei organizaţii, deficienţele constatate la centrul de plasament din Oradea au fost cauzate de faptul că structura aşezământului a permis instituţionalizarea unor adolescenţi cu probleme diferite şi care aveau şi necesităţi de recuperare diferite, de faptul că personalul din aceste centre este "insuficient numeric şi neadecvat calitativ", lipsit de motivare financiară, precum şi de inexistenţa "instrumentelor de sesizare a abuzurilor de către tineri".

"Cazul de la Oradea ne demonstrează încă o dată necesitatea înfiinţării de urgenţă a unui mecanism naţional de prevenire a tratamentelor inumane şi degradante, care va permite vizite de monitorizare inopinate în astfel de centre de plasament şi în alte instituţii de tip rezidenţial pentru copii, tineri şi adulţi", au concluzionat reprezentanţii CRJ.

Drogaţi şi bătăuşi

Contactat de BIHOREANUL, directorul general al DGASPC Bihor, Călin Puie, a declarat că încă din luna iunie, când a fost informat cu privire la posibilele abuzuri din centrul de plasament pentru copiii cu probleme psihosociale din Oradea, a dispus efectuarea unei verificări. Potrivit şefului DGASPC, comisia a audiat 12 angajaţi ai centrului şi 15 adolescenţi, concluzionând că respectivul aşezământ "existenţa unor disfuncţionalităţi privind organizarea şi funcţionarea unităţii, atât la nivelul personalului de execuţie, cât şi la nivelul conducerii".

Pe de altă parte, comisia a constatat că "persistă următoarele aspecte disfuncţionale la nivelul personalităţii copiilor", între care consumul de droguri, agresivitate, simularea: "nivel ridicat de agresivitate, exprimată atât verbal cât şi fizic, în raport cu ceilalţi beneficiari şi cu personalul Centrului, autoagresivitate şi idei suicidale la nivel declarativ, grad ridicat de sugestibilitate, toleranţă scăzută la frustrare, consum de droguri şi dependenţă de tutun, nivel de educaţie scăzut şi întârziat raportat la vârsta biologică, antecedente penale (furt, tâlhărie, viol, agresiune asupra personalului unităţii, agresiune asupra personalului din unităţile medicale, agresiune asupra echipajelor de politie etc), lipsa reperelor şi a sentimentelor etico-morale, comportament simulat şi atitudine teatrală, debut precoce al relaţiilor sexuale, instabilitate emoţională, lipsa motivaţiei scopurilor de viitor, fuga frecventa din cadrul unităţii, cu toate că aceasta este cu regim deschis".

Sancţionaţi cu blândeţe

"Nu au fost identificate elementele constitutive pentru probarea abuzului fizic asupra beneficiarilor (certificate medico-legale, consemnări medicale în dosarele beneficiarilor, sesizări adresate de către beneficiari managerilor de caz, etc). Comisia a propus aplicarea unor sancţiuni disciplinare pentru un număr de 4 angajaţi. De asemenea am dispus înlocuirea şefului de centru", a declarat directorul general al DGASPC Bihor, Cornel Puie.

De asemenea, acesta susţine că au fost dispuse măsuri pentru asigurarea unui număr corespunzător de salariaţi în centrul respectiv (dar angajarea de noi educatori este blocată prin lege), consituirea unei echipe pluridisciplinare care să asigure consilierea adolescenţilor, instalarea de sonerii în camerele copiilor, pentru a anunţa educatorii pe timpul nopţii, instalarea de camere de supraveghere video şi audio în spaţiile comune şi audio, în dormitoare, precum şi asigurarea unei constante activităţi sportive, prin detaşarea unui consilier sportiv in cadrul unităţii".

Cornel Popa, în aşteptare

Solicitat să explice dacă a luat sau va lua măsuri de sancţionare a personalului centrului de plasament sau de schimbare a modului de lucru din această instituţie, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, spune că va face propuneri în acest sens după încheierea activităţii comisiei însărcinate să cerceteze aspectele semnalate de reprezentanţii CRJ.

"Conform legii, preşedintele Consiliului Judeţean nu poate dispune sancţiuni asupra angajaţilor centrului. Poate propune doar sancţionarea directorului, decizia urmând a fi luată, în plenul Consiliului Judeţean, prin vot. În 28 octombrie am dispus formarea unei comisii care să cerceteze aspectele sesizate de Centrul de Resurse Juridice. Voi face propuneri pentru unele măsuri, după ce voi primi raportul comisiei", a comunicat preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.

De asemenea, acesta a explicat că nu poate interveni în modul de lucru al centrului, acest lucru fiind de resortul conducerii DGASPC Bihor, care are personalitate juridică proprie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
abuzuri si in centrele externalizate
Poza e gresita dar si in acel centru din poza sunt abuzuri si inca grave, dar sunt tinute sub pres de puie si abrudan, ca doar centrul e externalizat, traiesc bine cei care l-au externalizat de pe urma penticostalui de Samy, ce conteaza ca in centru sunt beneficiare gravide, sau ca evaziunea fiscala e in floare, mergem inainte....abuzuri sunt in toate centrele externalizate, iar unii se imbogatesc din bani statului ...................
Postat 08 Noiembrie 2013, 11:38 de eroare de poza......
Eroare de poză
O problemă atât de gravă nu admite superficialitate în tratare. Poza care apare în articol reprezintă un alt centru de plasament din Oradea. Din respect pentru cititorii ziarului cred că ar trebui să corectați acest aspect.
Postat 05 Noiembrie 2013, 09:07 de Ioan Mociar
HOTIE NATIONALA
Calin Puie nu are vreme sa isi supravegheze activitatea din unitate ! El se ocupa ca impreuna cu pretenarii sa schimbe acoperisurile noi cu altele si mai noi la toate centrele din judet !! Bani aruncati pentru spagi si chefuri cu sefii politrucilor. Cea mai mare risipa de fonduri la aceste centre pentru copii unde se cheltuie pentru un caz mai mult decat venitul mediu pe o familie, familie care in rRoamnia are mai mult de 3 membri !!! Multe familii cu multi copii s-ar bucura daca venitul lor pe familie ar fi ca cel cheltuit de stat cu un singur asistat social !! Asta e rromanica si astaq ne mananca rarunchii zi de zi !!
Postat 04 Noiembrie 2013, 17:20 de ne asistat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON