URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2011, 18:01

Gradul de îndatorare al Oradiei de 8% se va tripla în următorii trei ani

Potrivit execuţiei bugetare pe 2010, anul trecut gradul de îndatorare al municipiului a fost de 8%, mult sub limita maximă de 30% din veniturile proprii pe an prevăzută de lege. Estimările economiştilor municipalităţii arată că în următorii patru ani gradul de îndatorare se va tripla de la 8% în 2010 la 25% în 2014.

"Pentru că oraşul urmează să contracteze în următoarea perioadă noi împrumuturi gradul de îndatorare va creşte în 2012 la 22% cu în vârf de plată în 2013 de 25% din veniturile proprii pe an", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Eduard Florea, directorul Economic al Primăriei.

Conform declaraţiei directorului Florea, la 31 decembrie 2010 municipalitatea orădeană înregistra un sold, adică rate fără dobânzi, în valoare de 23 milioane la creditele în lei şi 52,3 milioane la creditele contractate în euro. La această sumă se adaugă alte 1,1 milioane euro în baza contractului de întreţinere şi modernizare a reţelelor de iluminat public încheiat cu Luxten.

Astfel, la această oră datoria totală a municipiului se ridică la 273,8 milioane lei, echivalentul a 63 milioane euro. "Eu spun că stăm bine. Dacă, prin absurd, mâine oraşul ar trebui să îşi plătească brusc toate ratele aproape că ar putea să îşi stingă singură datoriile pentru că veniturile proprii ale oraşului se ridică la circa 53 milioane euro pe an", a declarat directorul pentru BIHOREANUL.

La datoria totală de 63 milioane euro datorie se vor adăuga începând din acest an alte două împrumuturi pe care municipalitatea urmează să le contracteze. Primul, în valoare de 10,3 milioane euro, pentru introducerea reţelelor de utilităţi în Parcul Industrial, iar cel de-al doilea, în valoare de 25 milioane lei, pentru modernizarea unui număr de 80 de străzi neasfaltate din municipiu.

Oradea este "stabilă"

Directorul Eduard Florea a mai spus că municipalitatea va putea să contracteze cele două credite fără probleme. "Avem şansa să ne împrumutăm la dobânzi chiar mai mici faţă de cele la care se împrumută statul. Asta pentru că anul trecut agenţia internaţională Fitch Ratings a revizuit ratingul acordat municipiului de la negativă la stabilă", a declarat directorul. Municipalitatea a primit de la bănci oferte de credite în euro cu dobânda cuprinsă între 1,3% şi 5% mult sub nivelul la care se împrumută Statul Român.

Conform auditului făcut de Fitch Ratings printre avantajele Oradiei se numără amplasarea strategică în vecinătatea Ungariei, construcţia Parcului Industrial şi îmbunătăţirea performanţelor financiare în ciuda gradului de îndatorare şi a serviciului datoriei publice aflate în creştere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Parere
Cam speriat in poza asta Edi Florea !! Alta poza mai frumoasa nu i-ai gasit, mai Bihoreanule ???
Postat 21 Ianuarie 2011, 13:57 de POPA
nu-i asa greu !
Ce-i asa greu de inteles? Daca toate bancile si-ar cere toti banii odata, primaria i-ar putea achita din veniturile pe un singur an. Cum nu se intampla asa ceva, anual se platesc dobanzile, comisioanele si ratele scadente, cel mai incarcat an este 2013, in care vor fi plati de aprox. 25% din veniturile proprii ale municipiului.
Postat 21 Ianuarie 2011, 08:10 de oradeanca
nu inteleg
foarte prost scris articolul, ori ziaristul ori economistul nu inteleg problema, nasol e ca asa nu o putem intelege nici noi cititorii
Postat 20 Ianuarie 2011, 19:12 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON