URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2014, 15:02

Grădinari contra asfaltator: Răscoală într-un sat bihorean împotriva uneia dintre firmele care repară DN 76

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 200 de grădinari sunt foc şi pară pe spaniolii de la Azvi, care au câştigat licitaţia pentru reabilitarea DN 76 pe tronsonul Beiuş-Ştei, iar apoi au plănuit amplasarea staţiei de mixturi asfaltice pe un teren de satul lor.

Utilajele ar funcţiona la mai puţin de un kilometru de satul Grădinari, pe bucata de pământ concesionată de la un beiuşean, iar localnicii - majoritatea câştigându-şi existenţa din cultivarea legumelor - se tem că producţiile le vor fi afectate de poluare. Anterior, staţia fusese amplasată în Beiuş, dar fără aviz de mediu, astfel că, de data asta cu actele în regulă, drumarii au mutat-o în satul din Drăgăneşti.

Pe de altă parte, localnicii susţin că accesul la staţia de bitum s-ar face pe un drum care a constituit obiectul unor acţiuni de retrocedare, astfel că 12 parcele au ca stăpâni tot atâtea familii din Grădinari.

Potrivit primarului comunei Drăgăneşti, Ovidiu Banda, reprezentanţii firmei Azvi au primit autorizaţie de construcţie pentru staţia de bitum deoarece primiseră aviz favorabil atât din partea Agenţiei de Mediu Bihor, cât şi a Inspectoratului pentru Sănătate Publică. "Zona pe care urmează să amplaseze staţia de asfalt este una industrială, chiar în apropiere de grupul de firme European Drinks însă există grădini în zonă iar oamenii se tem de poluare", a declarat BIHOREANULUI primarul.

Potrivit lui Banda, în ultimele săptămâni, conducerea Azvi au organizat două adunări publice, la care au participat şi reprezentanţii Primăriei, pentru a linişti sătenii nemulţumiţi, însă fără succes. "Luni vor veni la Drăgăneşti şi inspectori de la Agenţia de Mediu, prefectul, sperăm să putem să lămurim situaţia", a mai spus edilul.

Prefectul Claudiu Pop va încerca să-i convingă pe oameni că, deşi au dreptul să fie nemulţumiţi, staţia de mixturi asfaltice a fost realizată cu respectarea legii. "Firma are aviz de la Mediu, care nu ar fi fost dat dacă nu respecta condiţiile specifice şi normele privind poluarea, iar pe de altă parte staţia este pe un teren proprietate privată, închiriat cu acte în regulă. Voi încerca să explic şi că staţia va funcţiona doar până la încheierea lucrărilor de reabilitare a drumului, lucru pe care cred că şi-l doresc inclusiv sătenii din Grădinari, din comuna Drăgăneşti şi, de fapt, toţi bihorenii", a explicat prefectul pentru BIHOREANUL.

Protestul început la ora 15.00 este încă în desfăşurare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Au ajuns taranii din Draganesti sa le dea lectii de domnie oradenilor!
Prmarul de acolo se crede domn, Prefectul isi imagineaza si el ca e domn, Seful de la Garda de Mediu e si el o imitatie de domn, ministrul de la drumuri e si el un surogat precum prefectul, iar firma de drumuri are niste patroni care fac pe domnii. Rusine domnilor, ca au venit gospodarii din Draganesti sa va arate obrazul, de nesimtiti si tarani prosti ce sunteti. 60km de drum facut zdreanta, ca nu ati stiut sa-i grupati pe constructori pe tronsoane limitate ca distante, asa incat sa se circule cat de cat normal, iar oamenii sa fie multumiti ca se face ceva si cu soseaua asta dupa atatia ani. Nu ne mai trebuie investitii din astea in infrastructuri, ca nu stiti sa le faceti, mai mult stricati decat faceti bine, cu toata mita ce v-o dau licitatorii pe tot parcursul lucrarilor. Iar mi-ati stricat o zi de serviciu de la bun inceput.
Postat 17 Iunie 2014, 06:53 de Strattera
Re: din Oradea
ORADEA in ultimii ani ===== 1). 2007: Pol de crestere (a 9-lea centru regional pe lista Guvernului, insemnand rang I transfrontalier de importanta economco-sociala); 2). 2009: Pol urban de Dezvoltare (al 12-lea municipiu din lista de 33 orase de rang I); 3). 2010: Pol Urban de Dezvoltare (municipiu coborat si ratacit undeva pe la mijlocul listei oraselor de rang I, datorita ratei de dezvoltare pe anul anterior); 2012: Municipiu resedinta de judet oras de rang. II, datorita scaderii populatiei sub pragul minim de 200.000, conform recensamantului ====== Aceasta a fost involutia orasului Oradea sub Bolojan.
Postat 17 Iunie 2014, 06:41 de Book
Iar vorbeşte Prefectul Bihorului fără să judece înainte !?!
Faptul că firma în cauză deţine Aviz de Mediu nu înseamnă că sunt îndeplinite toate condiţiile de mediu !?! Şi European Drinks a avut aviz atunci când a omorât toţi peştii din Crişul Negru, de a trebuit repopulat nu demult !?! Ce naiba, pe ţăranii din satul Grădinari i-a apucat aşa, dintr-odată, să pună piedici reabilitării DN76 !?! Cu profesioniştii din sistemul bugetar suntem destul de obişnuiţi să revină din erorile comise în mod constant, aşa că ia normele domn' bugetar şef de Prefectură şi uită-te că o asemenea staţie de mixturi nu are voie să fie amplasată la o distanţă mai mică de 2.500 m faţă de orice locuinţă !?! Aşadar nu 1 km ci 2,5 km cel puţin !?! După care dă-l afară pe cel de la Agenţia de Mediu care nu a respectat condiţiile de emitere a avizului şi pune Corpul de Control să verifice cât a fost şpaga pentru obţinerea nelegală a acelui act la care faci referire cu atâta nonşalanţă, de parcă ai fi deştept !?!
Postat 17 Iunie 2014, 06:27 de Carp III
oras categoria a III-a
Oradea nu are nevoie de echipa de fotbal si se vede dupa stadiul de dezvoltare al orasului, in sine. Avand in vedere faptul ca orasul a devenit oras de rangul III, sub 200.000 de locuitori, si cu cele mai mici salarii din Romania, cele mai multe insolvente, cele mai mari taxe, etc. e normal sa nu ai o echipa de fotbal in prima/a doua divizie. Echipe in aceste divizii isi permit numai orasele sanatoase, conduse sanatos de primarii acestora. In ultimii ani Oradea a cazut in a 3-a liga ca oras deci si echipa merge pe aceiasi panta!!! O echipa de fotbal in prima liga este un semn al puterii financiare a orasului in sine: uitati-va la Targu Mures, Cluj, Brasov etc. Uitati-va si la a doua liga unde Satu Mare, concurentul nostru direct pe zona de vest, ne ia fata atat ca echipa de fotbal cat si ca oras. Din pacate acesta este adevarul iar primaria ne confirma acest lucru.
Postat 16 Iunie 2014, 21:57 de din Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON