URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2016, 14:31

Grabă mare cu Pasajul: Drumuri Orăşeneşti va pietrui Pasajul Vulturul Negru, deşi a avut oferta cea mai scumpă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de reabilitare a pavajului din Pasajul Vulturul Negru vor fi reluate săptămâna aceasta după aproape trei ani de pauză. Asocierea formată din firmele Drumuri Orăşeneşti şi Porfido ed Arte, care se ocupă şi de reabilitarea Pieţei Unirii, a semnat joi cu municipalitatea orădeană contractul pentru cele două loturi de lucrări care vizează pietruirea Pasajului Vulturul Negru. Asociaţii şi-au adjudecat lucrarea la un preţ cu numai 14,07 lei sub cel maxim de 1.667.468 lei la care a fost scoasă la licitaţie.

Conform unui comunicat al Primăriei, câştigătorii licitaţiei au ofertat un preţ total de 1.667.453,93 lei. În această sumă sunt cuprinse lucrările în valoare de 1.239.082,95 lei din primul lot, care vizează înlocuirea cu marmură şi granit a mozaicului făcut de mântuială de firma Marconst, şi lucrările în valoare de 428.370,98 lei, din al doilea lot, care vizează pietruirea curţii interioare din spatele localulului Columbus.

Câştigător de pe locul trei

Asocierea câştigătoare şi-a adjudecat lucrarea în condiţiile în care ceilalţi doi ofertanţi, Abed Nego în asociere Marmorex Stone şi firma Euras, deşi cereau preţuri mai mici, au fost descalificaţi ca având ofertele incomplete

Contractul de lucrări a fost semnat joi, după ce firma Euras, care a contestat rezultatul licitaţiei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor, şi-a retras singură plângerea în urma unei discuţii cu reprezentanţii Primăriei.

"Ca să se asigure că materialele care urmează să fie puse în operă sunt de cea mai bună calitate, Primăria le-a cerut ofertanţilor să prezinte caracteristicile pietrei ofertate de producător, lucru care nu s-a întâmplat", a argumentat viceprimarul Mircea Mălan.

Edilul a spus că prin această cerere expresă municipalitatea a vrut să evite situaţia în care granitul, de o calitate mai slabă, ar conţine mai mult fier şi ar rugini, schimbându-şi inestetic culoarea.

În ceea ce priveşte adjudecarea licitaţiei chiar sub pragul maximal al preţului estimat viceprimarul spune că municipalitatea nu are nicio vină. "Primăria doar organizează licitaţia, nu are cum să impună un preţ", a spus Mălan.

Contra-cronometru

Dezafectarea mozaicului turnat de Marconst în pregătirea pietruirii pasajului va începe zilele aceastea pentru că Drumuri Orăşeneşti trebuie să închidă până la 15 iunie o lucrare care altfel ar avea un termen de predare de 4 luni.

"Proiectul european prin care sunt finanţate amenajările din pasaj trebuie închis până la 31 iunie, pentru că altfel riscăm să pierdem toţi banii", a recunoscut Mălan. Miza este cu atât mai mare cu cât valoarea totală a finanţării europene atrasă de municipalitate pentru reabilitarea Pasajului Vulturul Negru este de 2,8 milioane lei.

Acesta pare a fi şi motivul pentru care s-a optat pentru varianta cea mai sigură, chiar dacă şi cea mai scumpă. În plus, pentru a se asigura că Drumuri Orăşeneşti va termina la timp, Primăria a cerut firmei Constructorul Sălard, care reabilitează pereţii şi cupola pasajului, să elibereze amplasamentul în cel mai scurt timp.

Lucrările de pietruire a pasajul vor începe dinspre strada Vasile Alecsandri şi vor continua în curtea de lângă localul Columbus astfel încât Constructorul Sălard să aibă timp să îşi adune schelele. Ulterior Drumuri Orăşeneşti va ataca zona din centrul pasajului cu ieşirele spre pieţele Unirii şi Independenţei.

Lucrări sub trafic

Potrivit viceprimarului, lucrările la pavaj nu se vor derula, ca în urmă cu trei ani, cu închiderea localurilor din Pasajul Vulturul Negru. "Se va lucra pe porţiuni, aşa că nu se va impune închiderea localurilor. În cel mai rău caz, unele unităţi ar putea fi afectate o zi sau două pentru că se va lucra chiar la intrare", a promis viceprimarul.

Conform proiectului aprobat de Consiliul Local, noul pavaj din granit va avea trei nuanţe de gri şi va fi flancat pe margini de plăci de marmură brun-roşcat. Primăria a renunţat la fostele desene florale în favoarea unui design minimalist capabil să reflecte pe podea lumina filtrată prin cupola cu plăci de sticlă de diferite culori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
DE-AIA...
@detectiv : Stii de ce ? Iti spun ! Eu sunt VICTIMA unei LICITATII! PUBLICE ! Organizata de PMO ( prin AIO ) ,pe vremea lui Filip ! Nici dreaq n-a respectat nimic ! Iar Bolojan care a fost de-acord cu mine cinci ani mi-a troznit o SMETIE de toata frumusetea ! Acum e randul meu la SMETII ! Oh , da stiu ! Pun interesul personal inaintea celui al comunitatii ! Dar daca PMO isi facea treaba ( Filip , Bopos , mai tarziu Bolojan ) situatia era alta !
Postat 10 Aprilie 2016, 21:40 de TDS
"Licitatie" vs Licitatie
Este important sa facem diferenta intre Licitatie si "Licitatie". Diferenta majora dintre cele doua consta in faptul ca la una se cunoaste finalul inainte sa aiba loc "adunarea" participantilor, la cealalta nu. In PMO se intrebuinteaza forma "Licitatie", pt a nu avea surprize. Totul are un singur scop: profitul "intern(in familie)". Apoi referitor la fondurile UE, nimic mai simplu, lucrari la supra-pret, totul perfect legal, moderniare cu o singura conditie: firma executanta sa fie "de'a noastra", sau macar sa ne "intelegem". Si uite asa se modernizeaza orasul, si toata lumea e fericita ca primarul face ce nu au facut altii in zeci de ani, sa curga imprumuturile, sa avem de lucru, sa dezvoltam orasul. Investitia din zona primariei, cu tot ce cuprinde harababura de acolo, chiar nu isi avea rostul. E usor de criticat din fata PC-ului, stiu, dar fara critica nu ajungi la progres.De ce nu vorbim despre lucrurile bune pe care le-a facut Bolojan? NU pentru ca nu exista, ci pt ca sunt bune si nu mai au nevoie de indreptare. Le punctam pe cele "ne-bune" (sau pe care asa le percepem) pt ca acestea au nevoie de indreptare. Am spus si mai spun, problema principala a lui Bolojan este ca nu se sfatuieste cu nimeni, eu un soi de dictator. PAREREA MEA :) (poate realitatea e alta)
Postat 10 Aprilie 2016, 21:17 de detectiv
DIN GANDIREA OAMENILOR CELEBRI : azi MIRCEA
" Asa era tot mersul facut ! Ce , crezi ca nu stie ? Stie ma..."
Postat 10 Aprilie 2016, 14:35 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON