URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2014, 20:27

Gogomănie PSD: Guvernanţii bat câmpii despre un proiect al unor orădeni care va genera producţie de 500 milioane euro!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Buna-credinţă şi spiritul inovativ au ajuns să fie folosite în scop electoral de mai-marii PSD. Joi, la ora 17, premierul Victor Ponta, însoţit de o liotă de miniştri - precum Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Eugen Teodorovici - şi lideri de partid - ca Ioan Rus, Valeriu Zgonea (PSD), Maria Grapini (PC) etc - au sosit la Prefectura Bihor, unde era programată semnarea contractelor de finanţare în beneficiul a trei firme orădene.

Venit, filmat, plecat...

Deşi fusese aşteptat o oră, premierul nu a stat în sala mare a Prefecturii decât 5 minute, cât să fie filmat şi fotografiat, şi să afirme că susţine cercetarea şi în general accesarea de fonduri europene. "Mie îmi place să văd oameni, nu camere de televiziune", a spus Ponta, fără însă să fie deranjat că a captat, cum era previzibil dealtfel, atenţia cameramanilor, ba dimpotrivă, dând semne că îi place să fie în centrul atenţiei tuturor.

"Am venit ca să dau un mesaj foarte clar că am reuşit deblocarea fondurilor europene, ceea ce reprezintă o mare victorie, pentru că putem folosi fondurile europene pentru dezvoltarea economică. Vă rog să vă pregătiţi cu noi proiecte pentru perioada 2014-2020, să învăţaţi din vechile greşeli, când am avut bani şi nu i-am folosit", a spus premierul, arătând meritele Guvernului, după care s-a ridicat şi a plecat cu tot alaiul, mai puţin ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Rămas singur în faţa a doar doi jurnalişti (grosul plecând odată cu suita lui Ponta), Teodorovici a vorbit şi el despre creşterea absorbţiei fondurilor UE, de la 1,5 miliarde euro în 2012 la 3,5 miliarde euro în prezent, şi despre faptul că doar în acest an au fost semnate contracte de finanţare pentru 400 de proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional Creşterea Competitivităţii Economice.

De la cercetare la hiperbolizare

În continuare, şefa Autorităţii de Management a POR-CCE, Adina Moga, a semnat contractele de finanţare în valoare totală de 56 milioane lei (din care 23,3 milioane lei din fonduri europene) cu reprezentanţii a trei firme orădene - SC Sapient SRL, SC Tony Invent SRL şi SC Afaceri orădene SRL - reunite într-un aşa numit "Pol de competitivitate FARMATERM".

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor, pus la dispoziţia presei, domeniul principal de activitate al Polului FARMATERM este "industria farmaceutică şi chimică", iar obiectivul va fi cercetarea în vederea "obţinerii de produse inovative pe bază de spirulină, din apă geotermală", estimându-se "înregistrarea a minim 100 de brevete de invenţie pe termen mediu, 5 ani, şi a 50 de brevete aplicate în 7 ani".

Partea spectaculoasă este că, potrivit documentului, se estimează, de asemenea, "implementarea unui portofoliu de proiecte cu valoare cumulată de 500 milioane euro pe an, din care 250 milioane euro exporturi, cu un număr de 5.000 de angajaţi la nivelul Polului". O sumă uriaşă şi o ambiţie pe care nici măcar companii de mare prestigiu din lume nu şi-o pot propune cu uşurinţă...

Brevete, conferinţe, congrese

Întrebarea reporterului BIHOREANULUI, şi anume dacă asemenea cifre sunt corecte, a stârnit reacţii contradictorii din partea ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi şefei Autorităţii de Management a Ministerului, Adina Moga, pe de o parte, respectiv a doi dintre cercetărorii prezenţi la festivitate - profesorul universitar Ludovic Gilău şi conferenţiarul Cristian Blidaru.

Subliniind că una este partea ştiinţifică (iar din acest punct de vedere există temeiuri pentru ipoteza că se va putea obţine spirulină din apa geotermală, în vederea producţiei de suplimente nutritive şi creme cosmetice) şi cu totul alta partea financiară, ambii universitari au afirmat că "cifrele sunt eronate şi nu ni le asumăm".

"M-aţi speriat cu ce aţi spus", a replicat profesorul Gilău, cu adresă spre oficialii Ministerului Fondurilor Europene. "Lucrarea de cercetare este foarte vastă, e imposibil. Suntem la jumătatea anului 2014, până în 2015 (n.r. - când pot fi cheltuiţi banii acordaţi din bugetul pe 2007-2013 al UE) nu terminăm nici măcar construcţia la clădirea unde vom desfăşura activitatea", a adăugat Gilău, arătând de asemenea, la fel ca mai tânărul său coleg, că "noi ne propunem prin proiect 5 brevete de invenţie (n.r. - nu 100!), publicate ISI (n.r. - revistă ştiinţifică internaţională), dacă e posibil, şi comunicări ştiinţifice şi participări la congrese. Cum să prevedem noi angajarea a 5.000 de oameni şi producţie de 500 milioane euro?!", a întrebat, retoric, profesorul orădean.

În cele din urmă, atât Teodorovici cât şi Moga au fost nevoiţi să nuanţeze "informarea", precizând că asemenea cifre se referă la dezvoltarea în timp a unei întregi serii de afaceri care să pornească de la cercetarea universitarilor orădeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ooo ce vestee miiinunataa
draji tuvarasi si prieteni bihoreni, inclusiv cei din natiuni conlocuitoare si in special minoritatea rromanes pe care o asteptam duminica la vot, sau ii aducem noi cu ranga, mama ei de treaba, deci, am venit si va iexplicam cum sta treaba: in ferma tovarasilor Ghitzulescu - Porcinescu , dupa ce vacutza noastra va aduce pe lume 3 vitei, 5 purcei si 7 ratze, in conformitate cu protocolul NATO, toate merg la iexport, comisionul o ia Brinzovenesculescu, iar voi mancatzi varza de china-town.
Postat 23 Mai 2014, 08:45 de Crinuletz Pontescu
pino
Traim vremea alienarii...
Postat 22 Mai 2014, 21:18 de pinocchio
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON