URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2013, 15:43

Ghilea divulgă secretul ANRM: În Bihor se vor căuta gaze de şist!

"Preşedintele ANRM umblă cu cioara vopsită!". Aşa l-a acuzat senatorul PDL Gavrilă Ghilea pe şeful Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, într-o conferinţă de presă susţinută joi.

Ghilea a prezentat jurnaliştilor şi dovada acuzei sale: o adresă remisă de Duţu cabinetului premierului Victor Ponta în luna februarie a acestui an, document confidenţial în care Duţu practic recunoaşte că firmele care au concesionat perimetre petroliere în Vestul României, inclusiv EX-3 Băile Felix, vor să exploreze gazele neconvenţionale, adică gaze de şist.

Adresa şefului ANRM este o informare despre situaţia perimetrului EX-3 Băile Felix, pentru care Agenţia a încheiat un acord petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în 2010, dar care la vremea la care Duţu a semnat actul încă nu primise avizul Guvernului. După cum se ştie, acest acord a fost dat abia la jumătatea lunii noiembrie şi a născut nemulţumirea bihorenilor, care se tem că staţiunea va fi supusă metodei de fracturare hidraulică. În replică, ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi prefectul Claudiu Pop au garantat că acordul petrolier nu vizează explorarea gazelor neconvenţionale, adică de şist, ci exclusiv hidrocarburi convenţionale, fără însă să prezinte dovezi concrete în acest sens.

În documentul prezentat joi de Ghilea, Duţu spune însă că în perimetrul EX-3 Băile Felix va fi săpată "o sondă la adâncimea de 1.800 m (care prevede şi inventarierea gazelor neconvenţionale)", arătând totodată că pentru aceasta titularul acordului, adică firma East West Petroleum Corp., va trebui să obţină un certificat de urbanism şi o autorizaţie. "În acest mod, administraţiile publice locale şi judeţene vor fi informate în mod prealabil de intenţia titularului de a demara forajul sondei şi vor analiza potrivit competenţelor legale oportunitatea acordării avizelor şi aprobărilor necesare", se arată în document.

Mai mult, însă, Duţu specifică clar că toate acordurile petroliere încheiate de ANRM, deci inclusiv cele din Bihor, vizează şi gazele de şist. "În acest moment, acest acord EX-3 Băile Felix, ca şi acordurile EX-5 Adea, EX-7 Periam Curtici, EX-1 Voivozi şi EX-8 Biled se află în faza de obţinere a avizelor necesare promovării lor prin Hotărâre de Guvern, toate specificând dorinţa de a explora gazele neconvenţionale", a scris Duţu. Pe lângă cele pe care şeful ANRM le precizează, în Bihor mai sunt 2 perimetre concesionate, EX-2 Tria şi EX-4 Tulca, avizate de Guvern în decembrie 2012.

În final, preşedintele ANRM mai arată că instituţia pe care o conduce a obţinut fonduri europene pentru o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la gazul de şist, care se va desfăşura însă doar în zonele Bârlad şi Dobrogea, adică unde autorităţile au recunoscut de la bun început că se doreşte exploatarea gazelor de şist.

După ce a văzut adresa lui Duţu, senatorul Gavrilă Ghilea i-a cerut, în plen, să precizeze "când a spus adevărul şi când a omis să o facă în privinţa explorării-dezvoltării-exploatării gazelor de şist în perimetrul Băile Felix: în informarea adresată în luna februarie primului ministru sau în mesajele transmise ulterior Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bihor cu privire la dezinteresul investitorilor pentru aceste resurse?". Indiferent de răspuns, pedelistul este convins că preşedintele ANRM trebuie să-şi dea demisia.

Citeşte mai multe despre perimetrele petroliere concesionate în Bihor în articolul "Judeţ de sonde"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sugaci
Taci dreqului! Nici * n-ai mancat si nici gura nu-ti pute! Huo! Huooo!
Postat 20 Decembrie 2013, 12:02 de Dandanache Agamita
Sursa: Wikipedia
Gazul de șist este un gaz al cărui zăcământ este captiv între plăcile de șisturi ori în straturile de cărbune și aflate la o adâncime mai mare decât zăcămintele de gaz convențional [1]. Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului, oferind și avantaje în privința limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot înlocui cu usurință petrolul [2]. Totuși, impactul său asupra mediului nu este deloc unul neglijabil. Un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apă. Iar substanțele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să ajungă în multe cazuri chiar în pânzele freatice și să le polueze. Răspândirea zăcămintelor de gaz de şist Exploatarea acestui tip de gaz are o răspândire mai largă în Statele Unite, unde deja există peste 50 de mii de puțuri de mică adâncime. Succesul american a determinat și alte țări să se întrebe dacă nu cumva pot scăpa de dependența de gazele rusești și arabe și dacă nu dețin pe teritoriul lor prețioasa resursă. Deja Canada a descoperit gaze neconvenționale în Apalași și în Columbia Britanică [1]. În Polonia se află cele mai mari zăcăminte de gaze de șist din Europa, fiind estimate la 5.300 de miliarde de metri cubi [3][4]. Iar în Ucraina rezervele de gaz de șist se ridică la cel puțin 30 de trilioane de metri cubi [5].
Postat 20 Decembrie 2013, 10:16 de otto
Deci stiai
Gavriluta,stiai tu ce stiai.Esti mai activ dacat cand erai prefect.Atunci nu auzeam de tine.Mai des te vedeam pe Berzei , stii tu ce zic...... :) .Intereseaza-te cand mai e vreo conferinta de presa si trimite-l repede pe Calinut.Vrem vacarm show si scandal. :)
Postat 20 Decembrie 2013, 10:01 de Cosma Alexandru
Ghilea Boc
Da bai Ghilea, se doreste exploatarea gazelor de sist in Bihor! II multumim lui BOC si lui Razvan Ungureanu pentru ca au dat licente de exploatare!! Acum stau si arata cu degetul catre fratele lor (exact asa) Ponta. Sunteti toti aceeasi balega! Basescu la fel!
Postat 19 Decembrie 2013, 19:47 de kaboom
Re: nicu
Pai tocmai pasajul care defineste obiectul acordului e secret. Asa ca poti ramane doar cu certitudinea ca Plumb, Varga, Ponta, Antonescu, Dutu, Pop, etc, sunt mincinosii de serviciu care ne rad pe la spate, dupa caderea pdl-istilor din fotoliul arogantei in scaunelul cu pareri.
Postat 19 Decembrie 2013, 18:54 de Bear
Mai bine mai tarziu decat nicodata
Din pacate, Ghilea stia de pe vremea cand era prefect ca americanii cu fostul lor ambasador in Romania, cautau resurse in Bihor de la carbune la petrol si de la gaze naturale la cele de sist. Atunci nu a stiut ce va urma?
Postat 19 Decembrie 2013, 18:50 de Pond
Vrem sa stim cine minte
Intrebarea este daca acordul prevede gazele de sist si misterul poate fi elucidat simplu: se face publica partea din acord care prevede acest lucru nu si alte prevederi care s-ar putea spune ca sunt secrete. Astfel vom afla cine este sincer si cine MINTE. Daca nu se face acest lucru inseamna ca minte si prefectul si Rovana Plumb si Lucia Varga....si ca este vorba (si) de gazele de sist.
Postat 19 Decembrie 2013, 17:43 de Nicu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON