URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2013, 17:45

Ghilea, despre Autostrada Transilvania: Mai bine rămâneam cu Bechtel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul PDL Gavrilă Ghilea a criticat, joi, declaraţiile ministrului Dan Şova, potrivit căruia tronsonul Autostrăzii Transilvania dintre Suplacu de Barcău şi Borş va fi realizat în 2014 prin concesionarea acestuia către investitori privaţi.

"Rezilierea contractului Bechtel dispusă de ministrul marilor proiecte ne-a costat daune de 37 milioane de euro plătite companiei americane şi alte 50 milioane de euro datorii. Conform propriilor declaraţii, ministrul Dan Şova a dispus rezilierea contractului invocând preţul prea mare al tronsonului din vestul ţării, care, dacă ar fi fost finalizat de Bechtel, ne-ar fi costat 250 de milioane de euro", a spus Gavrilă Ghilea.

Preşedintele PDL Bihor a citat unele declaraţii pe care Şova le-ar fi făcut la Antena 1 şi a spus că, în 2014, lucrările la acest tronson vor costa mult mai mult, adică 337 de milioane de euro.

"Ministrul Şova a anunţat că va concesiona unui antreprenor construcţia tronsonului Suplacu de Barcău - Borş, susţinând că în aşa fel lucrările nu se vor efectua pe banii statului. Lucrurile stau, însă, exact pe dos, pentru că tot din banii statului român se vor face plăţile de disponibilitate. Aceste plăţi reprezintă sume achitate de stat investitorului, condiţionate de disponibilitatea autostrăzii, de numărul de accidente, de întreţinerea pe timp de iarnă şi altele", a mai afirmat Ghilea.

Potrivit lui Ghilea "această plată de disponibilitate poate varia între 50 de milioane de euro şi 90 de milioane de euro pe an". "Dacă şantierul ţine patru ani, în fiecare an statul plăteşte constructorului această sumă. Asta pe lângă ceea ce va cheltui cu noul studiu de fezabilitate şi cu conservarea lucrărilor", a mai adăugat şeful PDL Bihor.

În aceste condiţii, Gavrilă Ghilea este de părere că rezilierea contractului cu Bechtel nu a fost o decizie bună. "Nu cred că era indicat să se desfacă acel contract. Bechtel trebuia să termine lucrările deoarece, după noile calcule, costurile vor fi mai mari decât 250 de milioane de euro, cât era prevăzut în contractul iniţial", a încheiat senatorul PDL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sugaci
Don Ghilea, ceva contracte cu statul? Ceva manarii? Nimic? Nimic? Manca-te-ar langa si para, dupa inima ta!
Postat 09 Noiembrie 2013, 19:51 de Hades
Zahara
Mai, dar pacaliciul acesta stie sa si vorbeasca?
Postat 09 Noiembrie 2013, 02:45 de Trahanache
semianalfabet parvenit, transformat in politician..
Un nesimtit parvenit, nesatul... poate il cerceteaza si pe asta DNA-ul pt niste conflicte de interesese. N-ar fi mare mirare sa-l vedem la zdup.
Postat 08 Noiembrie 2013, 03:17 de Banii publici
FARFURIDI
Politcian semianalfabet! Du-te si lasa-ne! N-are pic de rusine!
Postat 08 Noiembrie 2013, 01:23 de SEREMI
Mai bine plecai si tu cu Bechtel!
Dar acela de isi zice "parintele autostrazii", parca Popa Prostu i se zice, a aflat ca i-a decedat odrasla?
Postat 07 Noiembrie 2013, 20:34 de COPY
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON