URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2013, 11:02

Gheorghe Funar colindă Parchetele din Ardeal denunţând "retrocedările ilegale de imobile către maghiari"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezent miercuri la Oradea - unde a subliniat că este în continuare preşedintele de drept al PRM după ce Tribunalul Bucureşti a respins recent acţiunea lui Corneliu Vadim Tudor care-şi revendica această funcţie - Gheorghe Funar a vorbit despre demersul pe care l-a iniţiat în această primăvară pentru a denunţa aşa-zisele "retrocedări ilegale de imobile" din Ardeal către foştii lor proprietari de dinainte de 1918.

Gheorghe Funar a dezvăluit că se află la Oradea deoarece a fost citat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru a-şi susţine denunţul penal făcut cu referire "la persoanele fizice sau juridice care au solicitat şi dobândit ilegal imobile" în Oradea şi în Bihor. De altfel, el a anuţat că a întocmit astfel de denunţuri la toate Parchetele din Ardeal.

"La Oradea s-a deschis un dosar penal în urma denunţului meu. Am prezentat domnului procuror mecanismul care a fost pus la cale pentru încălcarea legii de către Ungaria, bisericile ungureşti, diverse persoane juridice şi fizice ungare. Am constatat din discuţia cu dânsul că procurorii nu au fost informaţi în legătură cu Procesul Optanţilor şi consecinţele acestuia", a declarat preşedintele PRM într-o conferinţă de presă.

"Procesul optanţilor" a fost unul pornit de Statul Maghiar, împreună cu foştii mari proprietari de imobile din Ardeal care au plecat în Ungaria după Tratatul de la Trianon, prin care aceştia din urmă cereau să fie despăgubiţi pentru clădirile pe care le-au lăsat în România. Procesul s-a desfăşurat între 1923 şi 1930 şi s-a încheiat printr-o decizie a Tribunalului Arbitrar de la Paris, care, susţine Gheorghe Funar, a decis ca România să despăgubească grofii maghiari în coroane de aur de 24 de karate, aşa cum ceruseră aceştia.

"Ungaria a pretins să fie despăgubită prin coroane de aur de 24 de coroane. În 1930, Statul Român a pierdut procesul şi a plătit despăgubiri. Cifrele variază. Eu am primit informaţii de la unii istorici că s-au plătit despăgubiri de peste 100 de tone de aur. Începând cu anul 1931, s-a deschis în Elveţia la o bancă un fond agrar care a fost alimentat din bugetul de stat al României până în 1938 în fiecare an s-au trecut sume care s-au virat Ungariei şi optanţilor. Pe măsură ce s-au făcut aceste plăţi, aşa au trecut şi în cărţile funciare imobilele către statul român", susţine preşedintele PRM.

Ca atare, zice Funar, prin prisma Tratatului de la Trianon, în care s-a stabilit că imobilele Statului Ungar de pe teritoriul României trec în proprietatea Statului Român, şi luând în considerare despăgubirile plătite în urma Procesului Optanţilor, majoritatea retrocedărilor realizate către vechii proprietari sunt ilegale.

"Ungurii le-au revendicat şi au dobândit sau sunt pe cale să dobândească în mod ilegal, după părerea mea având la bază şi numeroase acte de natură penală. Am depistat câteva exemple. Am insistat mai mult asupra clădirii Colegiului Naţional Eminescu, am făcut referire la fostul Muzeu al Ţării Crişurilor, fosta clădire a Liceului Economic Partenie Cosma, fostul sediu al Liceului Andrei Şaguna, Liceul Sanitar Vasile Voiculescu, Liceul Ady Endre, clădirile de pe strada Independenţei nr. 11 şi nr. 13 şi clădirea fostei Regii Autonome de Îmbunătăţiri Funciare, strada Mihai Eminescu nr. 18", a spus Funar.

În conferinţa de presă, preşedintele PRM a declarat că îşi pune speranţa în demersurile Parchetelor din ţară care ar urma să descopere că, într-adevăr, retrocedările s-au făcut fără temei şi vor anula deciziile respective.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
****
Dar despre retrocedarea cladirilor istorice din Timisoara ce parere aveti stimabililor de la PRM? Tiganii pot sa ocupe cladiri istorice? Ah, uite-l si pe Drecin! Moartea-l cauta acasa si el participa la sedinte comuniste.
Postat 22 Noiembrie 2013, 01:05 de ****
****
Dar despre retrocedarea cladirilor istorice din Timisoara ce parere aveti stimabililor de la PRM? Tiganii pot sa ocupe cladiri istorice? Ah, uite-l si pe Drecin! Moartea-l cauta acasa si el participa la sedinte comuniste.
Postat 22 Noiembrie 2013, 00:59 de ****
astia trei,
,parca-s dintr-un film prost rusesc despre colectivizarea fortata...si titlul e mortal:colinda parchetele,scurt pe doi
Postat 21 Noiembrie 2013, 14:48 de unu
baga mare
Bravo taticu...
Postat 21 Noiembrie 2013, 12:54 de eu
Te votez PRM chiar daca esti un partid penibil, depasit si fara viitor!
Dar, fara indoiala, la capitolul istoria arhitecturii si constructiilor in Romania sunteti pregatiti cum trebuie!
Postat 21 Noiembrie 2013, 11:15 de Mind
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON