URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2013, 14:48

Gelu Mudura, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare!

Gelu Mudura, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare! Colegi de "suferinţă": Gheorghe Mudura (stânga) şi Papp Sandor (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gheorghe Mudura, patronul cunoscutului grup de firme Master, a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare, într-un dosar trimis în judecată în 2006 de către procurorii DNA Oradea. În total, în respectivul dosar, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie au trimis după gratii patru oameni de afaceri şi un fost şef de serviciu din Ministerul Economiei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, miercuri, sentinţa definitivă în cazul lui Niculae Dinculeasa, şef serviciu din Ministerul Economiei, şi al altor cinci oameni de afaceri, printre care şi Gheorghe Mudura, patronul cunoscutului grup de firme Master, trimişi în judecată în 2006 de procurorii DNA Oradea pentru corupţie, evaziune fiscală sub formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, fapte prin care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 12 milioane de lei.

7 ani pentru Mudura

După patru amânări, judecătorii au respins recursurile declarate de inculpaţi şi au menţinut condamnările dispuse de Curtea de Apel Oradea. Astfel, dintre cei şase inculpaţi, cinci au primit pedepse cu executare, iar faţă de o persoană, un om de afaceri sirian, judecătorii au dispus încetarea procesului penal pentru prescrierea răspunderii penale.

Funcţionarul ministerial Niculae Dinculeasa fusese condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite cu urmare a îndeplinirii unor însărcinări incompatibile cu funcţia de supraveghere şi control a agenţilor economici.

Papp Sandor, administrator al SC Steel Petrol SRL Oradea, a primit 6 ani cu executare pentru dare de mită, evaziune fiscală în formă continuată, determinarea cu rea-credinţă şi obţinerea nelegală de TVA din fapte de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în inscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Partenerul acestuia de afaceri, Gheorghe Mudura, administrator al SC Călugăreni Com SRL Oradea şi SC Euromaster SRL Oradea, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani, determinarea cu rea-credinţă şi obţinerea nelegală de TVA din complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Sirian scăpat

Gheorghe Telescu, administrator al SC Cameleon SRL Timişoara, a încasat 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Tudor Gavriluţ, administrator al SC Eurobild Trade SRL Oradea, 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În cazul sirianului Al Kassas Abdul Aziz, administrator al SC Aziza Impex SRL Cluj-Napoca, trimis în judecată de DNA Oradea pentru complicitate la evaziune în formă continuată, judecătorii au dispus încetarea procesului ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Din reţeaua de evazionişti, cel mai cunoscut personaj este Gheorghe Mudura, zis Gelu, afacerist remarcat în mai multe domenii de activitate, dar îndeosebi prin „loviturile" date prin privatizarea dubioasă a societăţii Librarul, având ca unic scop valorificarea spaţiilor fostelor librării orădene, respctiv prin ţepele cu produse petroliere, pentru care a şi fost arestat, de altfel, la Ploieşti, la finele anilor 90.

Împreună cu ex-directorul PECO Bihor, Octavian Abrudan, Mudura a fost cercetat şi pentru o fraudă de 1,46 milioane lei dată companiei de stat, dar a fost scăpat de acuzaţii după mai bine de un deceniu de "declinări" succesive ale competenţei anchetatorilor. Şi în dosarul în care a fost condamnat acum, Gheorghe Mudura a fost arestat, la solicitarea procurorilor DNA, în perioada 10 -17 ianuarie 2006, alături de Papp Sandor.

Banii înapoi

Magistraţii au mai dispus ca toţi inculpaţii să plătească, în solidar cu firmele, prejudiciul de 12.478.531 lei, cu dobânzi şi penalităţi de întârziere. Totodată, judecătorii au dispus confiscarea mitei de 45.000 lei de la consilierul ministerial şi anularea tuturor facturilor fisctive.

Decizia este definitivă, urmând ca, în baza mandatului de executare emis de Tribunalul Bihor, instanţa de fond care a soluţionat cazul, poliţiştii să îi depună la Penitenciar pe cei cinci condamnaţi. „Deocamdată, mandatul de executare nu ne-a fost comunicat. Când va fi trimis, vom face demersurile pentru încarcerarea condamnatului", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu.

Achiziţii fictive

Potrivit rechizitoriului finalizat în 2006 de DNA Oradea, în perioada 2001-2003, Papp Sandor şi Gheorghe Mudura au înregistrat în contabilitate facturi provenite de la firme fără activitate ori chiar inexistente care atestau achiziţii fictive cu fier vechi în valoare de peste 15 milioane lei, în urma cărora cei doi oameni de afaceri au recuperat TVA necuvenit de 2,9 milioane lei şi, totodată, şi-au diminuat ilegal taxele şi impozitele datorate statului cu 6,7 milioane lei. Pentru a se pierde urma ingineriilor financiare, indivizii acţionau şi pe alte trei firme, administrate de Gheorghe Telescu, Tudor Gavriluţ şi Al Kassas Abdul Aziz, acuzaţi de complicitate.

Întreaga cantitate de fier vechi achiziţionată pe acte a fost direcţionată, tot prin intermediul unor documente fictive, spre export, cu complicitatea consilierului Niculae Dinculeasa, şef serviciu în cadrul Comisiei Naţionale pentru Reciclarea Materialelor din Ministerul Economiei. Potrivit procurorilor, consilierul ministerial le facilita obţinerea licenţelor de export, în schimbul unor sume de bani pe care afaceriştii le trimiteau periodic prin mandate on-line, totalul mitei încasate de Dinculeasa ridicându-se la 45.100 lei, recunoscută de acesta.

Din sumele obţinute fraudulos, motivând plata unor datorii şi ridicări de numerar, Papp şi Mudura au „spălat" banii, plimbându-i prin conturile bancare ale altor societăţi comerciale, urmărind ca, în final, să-i poată transfera în propriul cont.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
Laura Gal
Nu cumva Tribunalul Bihor i-a condamnat pe baietii astia? Nu cumva Curtea de Apel Oradea doar a redus pedepsele aplicate initial?!? He, he... grea munca de ziarist! ;-)
Postat 29 Aprilie 2013, 16:28 de Chitibusarul
nevinovatul
la camera de nevinovati cu el , sa fie fetita sa vada cum este cind isi bate joc de altii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 28 Aprilie 2013, 10:59 de Attila
Luana - A - Totul e minciuna
" A " nu numai Tudor e nevinovat , mai exista o pers. care e nevinovat ..... si totul ce se scrie despre el e o minciuna
Postat 27 Aprilie 2013, 17:47 de m
nu e drept
toti,mai putin unul nu are ce cauta sa fie inchis.totul este o mascarada,s-a prelungir prea mult si pina la urma bucuresti-ul a lasat sentinta data de oradea.acolo nici macar nu s-a citit dosarul!!!tudor este nevinovat!!!!!!!!nenorocitii ceilalti s-au folosit prin FALSURI de numele lui,semnatura si au confectionat pagini intregi cu antete de banca si stampile.e tragic ca nimeni nu a vazut acest lucru doar acum cind e prea tirziu sa se mai faca ceva.chiar si cei de la politie citind dosarul si-au dat seama ca el nu are ce cauta intre banditii ceilalti.toti cei care-l cunosc stiu sine este si sunt sinderati ca a intrat intr-un loc unde intradevar doar VINOVATII trebuie sa fie si sa sufere pt tot raul pe care l-au facut.fii tare prietene!
Postat 27 Aprilie 2013, 16:29 de a
... pasarea malai viseaza ...
Cine crede ... e "roman" ...
Postat 26 Aprilie 2013, 15:12 de Gheorghe
mudura
se intoarce roata Mudura ! ai aitat ca lai lasat pe Biro Attila in belea si fara nici un ban ! Dumnezeu este mare si vede totul ! Attila abia asteapta sa te faca fetita inauntru !!!!!!!!!!!!!! hahaha cine plateste la urma plateste mai mult !!!!!
Postat 26 Aprilie 2013, 11:35 de attila
unde sunt librariile ??
LIBRARIA " MIHAI EMINESCU" O VREM INAPOI IN MINUNATUL NOSTRU ORAS ORADEA !!!
Postat 26 Aprilie 2013, 09:05 de cititorul oradean
Pe Emil Guias cand il ridicati ?
Pe Emil Guias cel ce si-a facut casa de om prost de 700 de mp din spagi cand il ridicati ? De ce nu cercetati sa vedeti cum a trecut (pentru a albi spaga) 40000 de euro ca si cadou la botezul fiului si imprumuturi de vreo 40000 de euro de la socrul sau , toate in declaratia lui draga de avere.
Postat 26 Aprilie 2013, 08:25 de gigi
Ştii de ce?
CE FREZĂ ARE MUDURA ĂLA !!! APROPO, ÎL FACE ZERO LA BULĂU? SAU FUGE ŞI ĂSTA ...
Postat 26 Aprilie 2013, 01:27 de ADINA
când
o gală pentru FORUMIŞTI? Vreau s-o cunosc pe ANKA !!! Hîc !
Postat 26 Aprilie 2013, 01:08 de ADINA DUPA CHEF
activi
Administratorii site-ului bravo, băieţi !!! filtraţi TOT!!! TRĂIASCĂ ANDROIZII şi pastilele ... ăăăăăă...tabletele, hîc
Postat 26 Aprilie 2013, 01:07 de ADINA DUPA CHEF
averea sa le fie confiscata, altfel nu e justitie!
la dobitocii astia trebuie sa li se confiste si averea, nu doar sa stea la bulau; daunele de 12 mil lei cine le plateste statului ??? trebuie luat de pe ei case, terenuri, bijuterii, conturi -- perversii le-au trecut pe numele nevestelor si neamurilor, trebuie revizuita legea, sa le caute pe neamuri cand si pe ce bani au primit in dar proprietatile condamnatilor.... abia atunci va fi dreptate, cand vor ramane in khurrru gol!!!
Postat 25 Aprilie 2013, 23:34 de smarandau
@mm
am înţeles, Zoli e ok. mm, dacă crezi că o să aibă Kru RoZa Vânturilor, te înşeli ! Băieţii ăştia se au unii pe alţii :) şi ies repede din Puşcărie !!!
Postat 25 Aprilie 2013, 22:31 de ADINA
dar tovarasul Merce,el ce mai Vulpeste
Biro Bela Attila este cel mai fericit de aceasta sentinta. Cei care au beneficiat de banii de la ARPECHIM stau linistiti dar poate Gelutu vorbeste si atunci sa vezi comedie.
Postat 25 Aprilie 2013, 22:28 de punicher
mudura
in astia 7 ani Mudura sa nu ai nici o zi linistita, pt ca ai tras dupa tine un om nevinovat .... Adina - Pap nu a avut EPY ala e Zoli
Postat 25 Aprilie 2013, 22:04 de mm
INTREBARE
Papp aista are/avea EPY?
Postat 25 Aprilie 2013, 21:50 de ADINA
Sucitu
Sa-l bata Dumnezeu pe Gelu Mudura pentru furaciunile facute impreuna cu Brukental!
Postat 25 Aprilie 2013, 20:39 de Globus
mudura
Acolo este locul lui. Cate stie oare acest smecher de Oradea ... ?
Postat 25 Aprilie 2013, 17:49 de in sfarsit
Pe cand si grupul de la ARR
Pe cand si grupul de la ARR-BIHOR (DERBAN SORIN ,LUPU MARIUS,BUTIRI CRISTIAN ,SABAU SEBASTIAN ,IANC SEBASTIAN ,TELIBASA CIPRIAN ,) trimis in judecata de DNA pentru mita si abuz in serviciu , la zdup !?Sau se vor scapati !?
Postat 25 Aprilie 2013, 17:45 de cetatean
halal
Mergeti pe Bartok Bela si vedeti cam ce casa si-a trantit dupa ce a iesit din arestul de la Pitesti sau Ploiesti.... cum se poate ca unii sa beneficieze in continuare de banii furati...asta va face maxim doi ani , dupa care se va bucra de hotia lui...
Postat 25 Aprilie 2013, 17:00 de xy
a
dar cei ce au aprobat vanzarea spatiilor fostei Librarul catre Mudurape bani de seminte nu intra si ei la parnaie?
Postat 25 Aprilie 2013, 15:11 de a
mudura si-a gasit nashul in justitie!
bihoreanule, articolul de pe bune?!?! chiar si-a gasit afurisitul de mudura nashul? cate invarteli si pomeni a facut asta sub protectia lui blaga, care l-a cununat, ia uite ca isi gaseste nashul si in justitie! bravo! traiasca republica si justitia!
Postat 25 Aprilie 2013, 15:05 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON