URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2014, 21:00

Gata cu depozitele! Strada Barcăului va deveni zonă verde cu terenuri de fotbal, tenis şi baschet (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ioşia veche va avea propria bază sportivă. Primăria vrea să amenajeze pe cele 5,5 hectare de teren din strada Barcăului, ocupată acum cu depozite de fier vechi, barăci în paragină şi terenuri virane, o zonă verde cu pistă de biciclete şi nu mai puţin de zece terenuri de fotbal, tenis şi baschet.

"Barăcile de aici vor fi demolate, dar platforma betonată de sub ele va fi păstrată pentru a fi folosită la viitoarele terenuri de sport", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în teren.

Potrivit edilului, lucrările vor demara în vară, se vor desfăşura etapizat şi vor trebui finalizate până la sfârşitul anului 2015. "Cu bani puţini, în cel mult doi ani întreaga zonă va căpăta o nouă faţă", a spus edilul.

Cu ajutorul firmelor orădene...

Pe lângă contribuţia efectivă a Direcţiei Tehnice şi Administraţiei Imobiliare Oradea, care vor salubriza zona, vor amenaja parcări şi vor construi terenurile de sport pe bani de la bugetul local, municipalitatea mizează pe implicarea companiilor locale.

"Vom încuraja în continuare firmele orădene să amenajeze şi să întreţină spaţii verzi având în schimb posibilitatea să îşi amplaseze aici o placă cu numele companiei", a zis Bolojan.

Fără depozite de fier vechi!

Pentru că oraşul are în proprietate doar trei din cele 5,5 hectare de teren din strada Barcăului, municipalitatea va iniţia în viitorul apropiat un schimb cu firmele Transgex şi CIAC, deţinătoarele celorlalte amplasamente. În plus, pentru a putea reamenaja zona, municipalitatea va face demersuri pentru dezafectarea depozitelor din zonă, de la cel al Administraţiei Imobiliare Oradea până la cele de deşeuri reciclabile.

"Vom iniţia până la sfârşitul lunii mai un proiect de hotărâre prin care vom interzice amenajarea de depozite de fier vechi în zona centrală. Cele care vor mai funcţiona o vor face în zona industrială. Trebuie să ţinem seama de faptul că etapa colectării naturale a fierului s-a încheiat, iar acum majoritatea materialelor provin din furturi", a spus edilul.

Pistă lângă Peţa

Conform proiectului municipalităţii, zona verde din strada Barcăului va fi străbătută de o pistă de biciclete. Aceasta va face legătura cu strada Oneştilor iar de acolo, cu zona hypermarket-urilor Auchan şi Obi, cu noul campus şcolar, cu Universitatea şi, înaintând de-a lungul Peţei pe lângă gardul unităţilor militare, va ajunge în zona Cantermir, Lotus Center şi şoseaua de centură.

Pista de biciclete de pe malul Peţei va avea o lungime de 5,5 kilometri, va fi executată din fonduri europene, iar lucrările de amenajare a ei vor fi scoase la licitaţie în cursul acestei luni, având ca termen de execuţie luna septembrie a acestui an.

"În toamnă, la începerea anului universitar, studenţii care locuiesc în Nufărul nu vor mai veni la facultate cu autobuzul, ci vor putea folosi bicicletele pe pista proaspăt amenajată fără să se teamă de maşini", a declarat Bolojan.

Drum pentru pietoni, spre ERA

Edilul a mai spus că de-a lungul pistei de biciclete vor fi amenajate spaţii verzi, terenuri sportive şi zone de promenadă. Spre exemplu, în Calea Aradului, pe amplasamentul fostului poligon auto de lângă Peţa vor fi amenajate terenuri de sport.

"Vom avea o corespondenţă cu cei care au turnat aici în urmă cu patru ani fundaţia unei biserici, pentru a vedea dacă mai continuă construcţia sau predau terenul municipalităţii şi vom lua măsuri pentru salubrizarea întregii zone", a spus edilul.

Potrivit primarului, municipalitatea va construi în această zonă o pasarelă peste Peţa pentru a facilita accesul pietonilor şi bicicliştilor la hipermarket-urile Auchan şi Obi, cu posibilitatea continuării traseului către ERA Park printr-o subtraversare pe sub şoseaua de centură.

La fel, pe amplasamentul din spatele campusului şcolar către malul Peţei municipalitatea va amenaja un parc folosindu-se de platanii deja existenţi aici, iar strada Făgăraşului va fi asfaltată, urmând ca pe marginea ei să fie amenajate spaţii verzi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Dragi tovarasii si prietini........
...si apoi traiasca si infloreasca ai nostri conducatori in frunte cu conducatorul nostru iubit,inteligent si frumos............ uf,na ca am reusit.... dar cu depoluarea paraului Paris cum ramane ? In fiecare an ,aprobati fonduri,scoateti ( sifonati ) fonduri....dar lucrarea ramane ...pe nicaieri. Chiar asa de importati sunt cei pe care ii acoperiti,adevaratii poluatori ,nu astia cu cotete. Deci , ca sa fim in ton cu populatia"care va aclama....felicitari........ pute,pute.. da-i frumos. ca avem si parcuri.
Postat 14 Aprilie 2014, 22:30 de un parizian
Sunt mandru de primarul nostru...
Domnul primar, si eu vreau sa va felicit pentru ceea ce ati facut pana acum in Oradea si pentru ceea ce vei face. In sfarsit, reveniti in forta si cu forte proaspete. Va doresc din tot sufletul multa sanatate si multa putere in munca pe care o faceti in folosul tuturor. De multi ani Oradea nu a mai avut un astfel de primar. Ma faceti sa ma simt tot mai mandru ca sunt oradean. Felicitari.
Postat 14 Aprilie 2014, 10:10 de oradean
felicitari
felicitari,d-le primar ptr. tot ce ati facut si vreti sa faceti ptr. acest oras. chiar daca nu veti mai candida pute-ti pleca cu capul sus ca in urma d-voastra ramane ceva ptr. acest oras. nu cum a facut FILIP care a furat pana nu a mai putut,iar apoi a mers senator de vrancea .rusine sa-i fie.escroc ialomitean
Postat 14 Aprilie 2014, 08:46 de anonim
DEMOLARE
PARCURILE SI TERENURILE DE SPORT DE PE BARCAULUI VOR AVEA AERUL CURAT DE LA CET SI MIROSURILE DE LA CRESCATORIA DE PORCII,
Postat 12 Aprilie 2014, 21:01 de NICE
urs 2
nu doar in cadrul firmelor ci si in populatie de la persoane fizice fara sa fie furate de undeva. Despre reciclare oricum nu trebuie sa va povestim noi multe ca doar sunteti direct afectat de concurenta neloiala din zona in care incercati sa "faceti curat" Nu intelegeti de ce zicem asta? Pai chiar acolo este depozitul cica de fier vechi dar mai mult de Peturi care va "fura" flacoanele din tomberoanele de prin oras. Domnule Primar spor la declarati dupa ce pierdeti alegerile sau chiar mai repede. Hai Reru!
Postat 12 Aprilie 2014, 13:20 de urs
urs
" Trebuie sa tinem seama de faptul ca etapa colectarii naturale a fierului s-a încheiat, iar acum majoritatea materialelor provin din furturi", a spus edilul " Domnule Ilie Gavril Bolojan nascut la data de 17 martie 1969 in Vadu Cri?ului, judetul Bihor fost si actual primar al Oradiei ati absolvit facultatea de mecanica si de matematica in Timisoara dupa care ati mai facut si specializare in Franta deci presupunem ca sunteti un om umblat in lume, ce este cu dumneata domnule Ilie? Cum puteti pronunta asa ceva? Va rog sa va informati ca in toata lumea se recicleaza deseurile feroase si nu numai si poate pare un lucru imposibil dar se produc deseuri
Postat 12 Aprilie 2014, 13:20 de urs
TEREN CONTAMINAT
PARC SI TEREN DE JOACA PE TERENUL CONTAMINAT CU SUBSTANTE PERICULOASE UNDE A FOST SINTEZA , AUTORIZATILE PT.MATERIALE RECICLABILE SE REFERA SI PT ALTE MATERIALE NU NUMAI PT. FIER SI FONDURILE EUROPENE SE SISTEAZA AUTOMAT DACA NU ESTE PLATITA AMENDA CET,
Postat 12 Aprilie 2014, 00:31 de BEAR
a
Felicitari domnule primar! Si de pe Barcaului parc pe Oneştilor pana in Calea Aradului - fostul teren al Sintezei
Postat 11 Aprilie 2014, 21:42 de a
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON