URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2016, 14:26

Garda de Mediu în chestiunea putorii Nutripork: "Nu este factor de risc pentru sănătatea mediului înconjurător”

Sub semnătura comisarului şef Florentin Muscă, Garda de Mediu Bihor i-a răspuns deputatului PNL Oradea Florica Cherecheş după ce aceasta a cerut instituţiei, la fel ca şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, să comunice măsurile luate pentru atenuarea efectelor poluării olfactive provocate de fermele pentru creşterea porcilor deţinute de societatea Nutripork.

„Se pare că ambele instituţii cărora m-am adresat îmi spun că totul e în regulă”, a comentat deputatul Cherecheş răspunsul, într-un comunicat dat publicităţii marţi.

Documentul remis deputatului de către Garda de Mediu Bihor precizează că instituţia a controlat fermele Nutripork ultima oară pe data de 10 iunie şi menţionează că personalul acestora a „încorporat în sol” dejecţiile animaliere la doar trei ore după împrăştierea acestora în extravilanul comunei Sântandrei, la Palota, deşi legal are la dispoziţie 24 de ore pentru această operaţiune, iar pentru atenuarea mirosurilor a folosit şi bioenzime.

Garda de Mediu arată, de asemenea, că „mirosul nu poate fi măsurat ca intensitate şi nu reprezintă un factor de risc pentru sănătatea mediului înconjurător”, iar Nutripork, pentru a-i deranja cât mai puţin pe localnicii din Sântandrei şi din Oradea, face livrări de porci doar dimineaţa între orele 8.00 şi 11.00.

Pe de altă parte, în răspunsul trimis deputatului, Garda de Mediu afirmă că „este necesară o reanalizare a legislaţiei existente în ce priveşte normele de sănătate publică” şi îi sugerează lui Cherecheş să iniţieze această „reanalizare”, fără a-i indica în mod concret cum anume.

„Eu mă întreb: dacă de ani de zile au primit (n.r. – reprezentanţii APM şi GM) sesizari de la cetăţenii nemultumiţi, oare de ce nu au iniţiat ei inşişi, prin sesizarea Ministerului Mediului sau al Sănătăţii, o schimbare în acest sens? Sau de ce nu s-au adresat parlamentarilor bihoreni în acest sens?”, spune deputatul Cherecheş, comentând răspunsul primit de la şeful Gărzii de Mediu Bihor, în care adaugă că şi-a „însuşit sugestiile şi le voi duce mai departe la ministere, pentru a gasi solutia la problema care e a noastră, a orădenilor”.

Deputatul Florica Cherecheş a interpelat APM şi GM Bihor pe această temă la începutul lunii, şefa APM, Sanda Mercea, susţinând că instituţia pe care o conduce nu poate sancţiona Nutripork, iar o avocată a firmei, care a intervenit în „dialog”, că Primăria ori Guvernul ar trebui fie să despăgubească societatea pentru închiderea fermelor, fie să finanţeze strămutarea acestora.

Citiţi pe această temă şi

Florica Cherecheş, despre poluarea Nutripork: Soluţia nu este neapărat închiderea sau mutarea firmei, ci respectarea legii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
REPLICA
Rabdare si dohan pana anu viitor in 2017 luna octombrie cand expira avizul de mediu!:))=)) La cine-i place carnea de porc sa-i placa si mirosul de fecale de porc .... si sa pozeze in victime colaterale!:))=)) Noah revenind la articol doamna deputat...a PNL Florica Chereches(oaie) poate de pe acum sa isi faca valiza si sa se mute acasa in Bihor si sa nu se viseze din nou deputat PNL in Parlamentul Romaniei pentru ca intodeauna gura bate curul si daca tacea filozoafa ramanea!:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 24 August 2016, 21:21 de Romanul_Simplu
porcii porcilor
fratilor mai lasati dr..ului politica, voua chiar nu va pute? atunci nu pot s-ami explic atitudinea voastra decat ca faceti parte din aceeasi familie de la care vine mirosul
Postat 24 August 2016, 14:05 de mircea54
Vorbesc multi, fara sa stie (despre) ce !
Comisarul general al garzii de mediu este numit de primul ministru la propunerea ministrului mediului. Comisarii sefi, zbirii judeteni, sunt numiti de comisarul general. La fel stau lucrurile si in cazul agentiei de mediu, doar ca aici jupan este presedintele, acesta numindu-i si pe sefii de la judete. Intre 2004 si 2008 prim ministru a fost presedintele pnl. Liberalii au condus impreuna cu psd intre 2012 si 2014, pe vremea infamului usl. Asa stand lucrurile, de ce n-a apelat dna deputat cherechesiu la partidul a carei membra este, pnl?! Timp a avut berechet, chestiunea e veche. Nu acum, in prag de alegeri, sa dea bine la populime, mai demult, ca problema dureaza de ani buni! Buna amica, dna varga a fost inspector de mediu la agentia judeteana de mediu si mai apoi comisar sef la garda de mediu Bihor. A fost si secretar de stat la mediu, deci avea putirinţӑ, cu voinţa a stat mai rau. Numirile la conducerea celor doua institutii sunt facute strict politic, fara a avea nimic de a face cu competenta. Un sfat pt. dna cherechesiu, dar mai ales pt. sefii de la mediu si de la garda de mediu: puneti mana si cititi-va regulamentele de functionare, habar n-aveti ce atributii si indatoriri aveti! E drept, sunt stufoase, in stilul limbii de lemn, dar veti afla cu mirare ca exista Compartimentul Laborator deseuri si Serviciul Laborator Aer. Ce rol au ele descoperiti singuri! O vorba si pt. bipedul care a spus ca haznaua aia, nutriporc, ,,Nu este factor de risc pentru sănătatea mediului înconjurător” . N-o fi pt. mediu, desi nu cred ca ti-a vorbit tocmai tie rȃul, ramul, dar pt. oameni este un factor de risc! Sau vorbim numa despre tot felul de porci, pe oameni da-i in… ?!
Postat 24 August 2016, 08:28 de pinonel
tds,sefa de la mediu si fiul risipitor...
domnule tds, din nou esti pe langa subiect...toata ziua tragi pe nas duhoare porcina, si te legi de coana.. Iti doresc adulmecare placuta, ca orasul asta s-a saturat de putoarea gurii tale. Cei de la psd, tie si sefei de la mediu, va mai arunca cateva roscove ca fiului risipitor, dar curand nu le vei mai primi nici pe acelea si poate te vei trezi din betia ca esti cineva si te vei cai de atitudinea asta urata fata de acest oras si fata de cetatenii lui, Nu stiu daca ai observat, in toata povestea asta - cetatenii orasului si tu, sunt cei care tre sa suporte mizeriile de la Nutripork.
Postat 24 August 2016, 07:03 de TC
cine traieste ca porcii !
Cine traieste ca porcii ! mirosul nu ii deranjeaza si nici nu le dauneaza la sanatate ,sunt imuni !El creste porci ,se inbogateste ,imputindu-ne pe noi iar ,,doamna ''ce se face ca ne ,,pastreaza mediul curat '' se da cu Chanel 5 sa nu simta nimic .
Postat 23 August 2016, 21:18 de PETREI
DOMNUL E CU NOI ! SAU NU PREA ? POATE SI-A DAT SI EL SEAMA CE SI CUM
Coana Floareo! Hai ca ti-au inchis astia gura ! Hai ca te-ai dat in STAMBA ! Oare a cata oara ? Oi avea Cocoana oleaca de dreptate ! Ideea este ca Nutripirk NU INCALCA LEGEA ! Si cum Romania este STAT DE DREPT , PA! Si sper , fara un viitor mandat!
Postat 23 August 2016, 14:49 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON