URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2010, 16:25

Garda de Mediu a amendat Nutripork Palota pentru lipsa unor hârţoage, nu pentru că "împute" o jumătate din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Călin Mocan, şeful Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, s-a prezentat vineri la conferinţa de presă a prefectului Gavrilă Ghilea, pentru a convinge jurnaliştii că nu este culpabil nici el, şi nici instituţia pe care o reprezintă, pentru faptul că locuitorii cartierelor Ioşia şi Rogerius reclamă în ultimele trei săptămâni mirosurile pestilenţiale care plutesc deasupra acestor zone ale Oradiei.

"În perioada 20 iulie-19 august, ne-am autosesizat şi am demarat acţiuni de verificare a sursei generatoare de disconfort olfactiv din zona Ioşia Nord şi Rogerius", a spus Mocan, chiar dacă, în realitate, sesizarea Gărzii de Mediu a făcut-o BIHOREANUL, în urmă cu două săptămâni.

Măsuri...

Potrivit spuselor lui Mocan, comisarii de mediu au verificat ferma de porci din Ioşia a firmei Nutripork Palota, staţia de epurare a Companiei de Apă Oradea şi depozitele de borhot ale Fabricii de Zahăr, găsind probleme la primul şi la ultimul din obiectivele controlate.

Mocan a afirmat că la ferma Nutripork, unde sunt crescuţi, potrivit spuselor sale, 5.400 de porci, "societatea a luat măsuri" precum modernizarea halelor, folosirea de bioenzime pentru reducerea concentraţiei de amoniac, folosirea de odorizante specifice fermelor de animale, acoperirea iazurilor de stocare a dejecţiilor porcilor cu paturi de paie şi transportarea dejecţiilor pentru a fi folosite ca fertilizante în agricultură.

"Pentru neconformităţile constatate, am aplicat o sancţiune de 10.000 de lei", a arătat Mocan, precizând - la cererea jurnaliştilor - că "neconformităţile" constau, de fapt, în "lipsa unui formular care să ateste că dejecţiile de la ferma de porci sunt transportate pe câmpuri pentru a fi folosite în agricultură".

Reporterul BIHOREANULUI l-a întrebat pe Mocan de ce comisarii din subordinea sa nu au amendat ori nu au suspendat activitatea Nutripork pentru alte lipsuri, mai grave decât cel, formal, a unui document, şi anume pentru lipsa patului de paie care trebuie să acopere în permanenţă (nu doar la control) iazurile de stocare a dejecţiilor, precum şi pentru lipsa perdelei verzi de copaci care să împrejmuiască aceste iazuri, obligaţii prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu eliberată firmei.

Mocan n-a putut să dea, însă, alt răspuns decât că "în momentul controlului iazurile erau acoperite cu paie" şi că "cei de la Nutripork au plantat copaci, dar s-au uscat", fără a mai explica de ce, dată fiind situaţia, nu a decis o sancţiune mai aspră şi nici nu a impus ca firma să planteze copacii care, de fapt, nu au existat.

Se schimbă placa

Exasperat de prestaţia şefului CJGM, care se apăra spunând că instituţia sa nu are un aparat de măsurare a mirosurilor, prefectul Gavrilă Ghilea a intervenit şi, pe un ton categoric, a dat asigurări că va schimba placa. "Vă asigur că după 1 septembrie, dacă vor mai exista asemenea probleme şi nu se vor lua măsurile care trebuie luate, cei responsabili vor suporta consecinţele, indiferent ce funcţie ocupă", a spus Ghilea, sugerând că nu va mai admite explicaţii de genul celor date de Mocan.

Şeful Gărzii de Mediu Bihor s-a referit şi la rezultatul controlul făcut la Fabrica de zahăr, unde comisarii au dispus eliminarea borhotului şi a deşeurilor rezultate din fermentarea sfeclei de zahăr folosite anul trecut, precum şi curăţarea depozitelor de borhot. Spre deosebire de ferma de porci, Fabrica de zahăr a fost amendată cu 20.000 lei, deşi este evident, fără a fi necesar niciun aparat de măsurare a "putorii", că mirosul deşeurilor de sfeclă este totuşi mai suportabil decât cel al dejecţiilor porcine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
budureasa
Calin Mocan este un ratat care nu poate lega doua fraze impreuna cu toata clasa politica care conduce institutiile de control al Bihorului, institutii de tot rahatul. Acest individ nu poate mai mult decat sa se dea drept cand se da jos din BMW. DE GHIULEA NU MAI AVEM CE VORBI......
Postat 22 August 2010, 11:30 de primar
sursa mirosului
Nu prea cred ca mirosul din Rogerius provine de la Zaharul. Duhoarea se simte in momentul in care vantul bate dinspre Iosia si asta se poate verifica dupa directia vantului si orientarea fumului emanat pe cosul CET.
Postat 21 August 2010, 10:07 de Florentina
Va tai!!
youtube.com/watch?v=raw0PtTVfE8
Postat 20 August 2010, 22:14 de Porcu din Parlament
Va tai!!
Dedicatie speciala pt sefu' (mancatzash) de la porcaria Nutrientu'! --> ?v=raw0PtTVfE8 Din partea oradenilor, care satui de weed shopuri, au in sfarsit ceva sa-i tina high!
Postat 20 August 2010, 22:13 de Porcu din Parlament
VAI DE TINE SCIITORULE !!
DA CE ASTEPTATI VOI DE LA BUGETARII-CIUBUCARI DE LA "garda de mediu" ??? CIUBUC MARE = AMENDA MICA CA DOAR HARTIILE NU RAMAN INTRE DINTI DAR DACA ROZI O PULPA DE PORC TOT RAMANE CEVA INTRE DINTI !!!
Postat 20 August 2010, 18:33 de SCORTOSUL
gusturi si gusturi
"deşi este evident, fără a fi necesar niciun aparat de măsurare a "putorii", că mirosul deşeurilor de sfeclă este totuşi mai suportabil decât cel al dejecţiilor porcine." Depinde de gusturi...:)))))))
Postat 20 August 2010, 16:52 de kbm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON