URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2010, 14:09

Găinile infectate cu Salmonella, bacteria care a dus la moartea Patriciei, vor fi sacrificate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a constatat că toxiinfecţia micuţei Patricia Aktaa, decedată în urmă cu o săptămână, a fost cauzată de bacteria Salmonella, ce se regăsea în ouăle cu care a fost pregătită prăjitura pe care fetiţa şi familia ei au mâncat-o.

Ouăle au fost cumpărate de la un comerciant din satul bihorean Surduc, comuna Copăcel, lucru confirmat prin prezenţa bacteriei Salmonella în gospodăria unor oameni din sat, care au şi vândut ouă.

Inspectorii DSVSA au decis ca găinile să fie sacrificate, odată cu asanarea recoltându-se şi probe suplimentare pentru aprofundarea diagnosticului. După sacrificarea păsărilor, gospodăria va fi dezinfectată şi supravegheată, pentru a se evita o nouă infectare.

Totodată, inspectorii sanitari recomandă bihorenilor ca, pentru a evita toxiinfecţia alimentară datorată bacteriei Salmonella, să cumpere ouă de găini sau de raţă doar din centrele autorizate de ambalare, deoarece aceste ouă provin din ferme care au implementate programe de supraveghere a salmonelozelor sau a altor boli.

Totuşi, dacă achiziţionaţi ouă din alte surse, specialiştii recomandă să le consumaţi doar fierte!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
vreau declaratiile proprietarilor
vreau sa declare daca au consumat aceste oua si de cate ori au fost internati in spital pentru toxiinfectie alimentara.......nu va bateti joc de oamenii.........nu dispretuiti fermierii, nu le incalcati drepturile de a se apara de acuzatii false,, e usor sa spui le ucidem.
Postat 02 Iunie 2010, 09:24 de anca
Specializari UE, productia primara si preventia eficienta.
I. Ce acțiuni preventive eficiente a desfășurat DSVSA Bihor (și) la țară (gospodăriile populației), legat de găinile/ratele ouătoare? 1. Cum este informat țăranul simplu [acela fără doctorat, grad didactic universitar, "Ștefan Gheorghiu", sau vreo firma (fosta) de stat, mulsa BINE], sa-și ferească orătaniile și ouăle lor de Salmonella? Ii trimiteti și pe dânșii la vreo specializare UE? Sau sa-și cumpere oua de la hypermarket, asa cum o fac și vigilenții "numiți politic"? II. Câteva dovezi de implicare responsabila UE: Decizia 375/2009/CE; Decizia 230/2010/CE. Așteptăm rezultate pe măsură, de la "numiții politic"! Nu doar statistica și "bani" de ...stimulente (pentru cine trebuie?).
Postat 02 Iunie 2010, 01:02 de stefan
psihologic ati facut o
ouale de gaina ff rar au bacteriei Salmonella .................dar e ok sunt curioasa propietari gainilor au avut complicatii? e ff simplu sa spui ca sunt infectate ca sa ii opresti sa mai vanda.........eu nu cred nimic din ce ati scris , manac oua in fiecare zi si cate 4 pe zi si crude.....si nu din piete, ce sa inteleg ca sunt as in imunitate.......nu mai speriati oamenii bacteriei Salmonella se face si de la maini nespalate si alte focare de infectie.............
Postat 01 Iunie 2010, 15:39 de minciuni
era vb de oua de rata nu gaini
sigur gaini....nu rate......cata incompetenta profesionala, ce aveti cu gainile........gainiile sunt de vina ca parintii si au ucis copilul! asta da moralitate, gainile iau dat creesul in gura!
Postat 01 Iunie 2010, 15:01 de ha, ha, ha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON