URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2015, 07:22

Furt ca-n filme dintr-o bancă orădeană: hoții au luat bijuterii, ceasuri și bani în valoare totală de aproape 1 milion de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furt ca-n filme la o bancă din Oradea! Bijuterii de aur, ceasuri preţioase şi bani, în valoare totală de aproape 1 milion de lei au dispărut din două casete de valori, sustrase de membrii unei grupări de hoţi din Republica Moldova.

Furturile, comise pe 6 martie, au ieşit la iveală abia acum, când Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat finalizarea cercetărilor în caz şi trimiterea în judecată a doi dintre membrii grupării: Andrei Odainic, cetăţean moldovean, şi Alexei Druţă, având dublă cetăţenie româno – moldovenească.

Potrivit comunicatului, transmis presei joi, grupul de hoţi era bine organizat şi specializat în furturi din bănci iar "lovitura" de la Oradea a fost pregătită până la cel mai mic amănunt.

Alexei Druţă a avut rolul de a-i asigura lui Andrei Odainic transportul şi paza pe timpul cât acesta se afla pe teritoriul României.

La rândul său, Odainic a fost cel care, pe 5 martie, a intrat în agenţia bancară şi a deschis un cont sub identitate falsă, iar o zi mai târziu, folosindu-se de aceeaşi identitate, a închiriat şi o casetă de valori. "După ce inculpatul Odainic Andrei a intrat în camera de valori, rămânând singur, cu ajutorul unor chei potrivite, a golit alte două casete iar apoi a plecat, fiind preluat din imediata apropriere a unităţii bancare de către o persoană care conducea o motocicletă găsită ulterior de poliţişti abandonată pe un teren agricol şi acoperită cu resturi de vegetaţie, fără plăcuţe de înmatriculare", spun procurorii.

Ancheta, pornită în luna martie la Oradea, a fost continuată din luna mai de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie alături de  o echipă complexă de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi al Poliţiei Municipiului Oradea – Biroul de Investigaţii Criminale, bănuielile fiind că gruparea a mai comis astfel de fapte şi în alte localităţi din România.

Cercetările au fost îngreunate însă de faptul că hoţii s-au folosit de identităţi false pentru a trece graniţa şi s-au cazat la hoteluri diferite, pentru ca, în cazul unor investigaţii, anchetatorii să nu poată stabili legătura dintre ei.

Cu toate acestea, după 8 luni de investigaţii laborioase, la începutul lunii octombrie, autorii furtului comis în Oradea au fost prinşi.

Pe 7 octombrie, Andrei Odainic a fost prins şi arestat, iar complicele său, Alexei Druţă, a ajuns şi el după gratii, două săptămâni mai târziu. Măsurile au fost menţinute până în prezent, când procurorii au decis trimiterea lor în judecată.

În cazul lui Odainic, acuzaţiile sunt de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi două infracţiuni de furt calificat. La rândul său, Druţă este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi două infracţiuni de complicitate la furt calificat.

Paguba a fost apreciată de titularii casetelor de valori la 366.800 lei, şi respectiv 535.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON