URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2017, 17:00

Frig fără lemne: Se înmulţesc tăierile de copaci din păduri, dar şi furturile din curţile oamenilor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe fondul frigului, dublat de lipsa acută de lemne de foc de pe piaţă, s-au înmulţit semnificativ infracţiunile ce au ca obiect furtul de material lemnos din păduri, ba chiar şi din curţile oamenilor.

Tăieri în păduri, furturi din curţi

Marţi, poliţiştii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au identificat trei bărbaţi de 25, 22 şi 21 ani, toţi din Oradea, care, în aceeaşi zi, la ora 16.40, ar fi sustras din curtea unui imobil 150 kilograme de brichete pentru foc, în valoare de 1.500 lei.

Potrivit unui comunicat al IPJ Bihor, prejudiciul a fost recuperat de poliţiştii orădeni, iar celor trei li s-a întocmit dosar penal, cercetările continuând "pentru documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale".

În aceeaşi zi, la ora 13.00, poliţiştii Postului de Poliţie Vârciorog împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Aleşd au depistat un bărbat de 51 de ani, din Vârciorog, care tăia ilegal 2 arbori, specia fag, în valoare de 600 lei, dintr-o pădure proprietate privată de pe raza localităţii bihorene Fâşca.

A doua zi, miercuri, poliţiştii de la Postul de Poliţie Hidișelul de Sus au surprins, de asemenea în flagrant, un localnic de 48 de ani în timp ce tăia fără drept 7 arbori de esenţe salcâm, cer şi carpen, de pe pășunea comunei.

În ambele cazuri, materialul lemnos, în valoare de sute de lei, a fost confiscat și va fi valorificat. De asemenea, s-au întocmit dosare penale făptaşilor, iar cercetările sunt continuate de poliţişti.

Criză fără precedent

Cele două cazuri se adaugă celor peste 160 de infracţiuni la regimul silvic - tăieri şi furturi - constatate de poliţiştii bihoreni în ultimul an, majoritatea puse pe seama crizei fără precedent a lemnului de foc pentru populaţie, generată de Hotărârea Guvernului nr. 924/2015, una din ultimele decizii ale Guvernului Ponta, prin care s-a stabilit modalitatea de vânzare a lemnului din pădurile publice.

Actul normativ a redus drastic cotele de lemn de foc alocate pentru nevoile populaţiei, permiţând ocoalelor silvice să vândă materiale lemnos către persoane fizice doar dacă nu reuşesc s-o plaseze agenţilor economici în urma a două şedinţe de licitaţie publică şi a alteia de negociere directă.

În 2016, Poliţia Bihor a confiscat în total 3071 mc material lemnos, în valoare de 615.980 lei, şi a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 1,1 milioane lei. Totodată, din 20 octombrie, au fost confiscate 20 mijloace de transport -  furgonete, autoutilitare, autocamione, căruţe - cu care se transportau lemne fără documente legale.

Citiţi despre cum a ajuns încălzirea pe lemne un lux în articolul: Încălzire de lux

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Unde e puie monta?
"Actul normativ a redus drastic cotele de lemn de foc alocate pentru nevoile populaţiei, permiţând ocoalelor silvice să vândă materiale lemnos către persoane fizice doar dacă nu reuşesc s-o plaseze agenţilor economici în urma a două şedinţe de licitaţie publică şi a alteia de negociere directă" ...Mai e in codul penal acuzatia de genocid sau trebuie sa lichidezi un numar suficient de oameni ca sa poti fi gratiat?
Postat 03 Februarie 2017, 10:55 de excalibur
La pușcărie cu hoti nu albiti
Puie monta mancav_ar lanțurile de hoți și pungași acum vreți să vă albiti toți cei care delapideaza bani statului să_i mănânce pușcăria
Postat 02 Februarie 2017, 18:23 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON