URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2014, 18:45

Fostul şef al CNADNR, bihoreanul Dorin Debucean, condamnat cu executare la 3 ani şi 6 luni de închisoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, joi, în dosarul fostului şef al CNADNR, bihoreanul Dorin Debucean şi al adjunctei sale, Alina Istrate, trimişi în judecată de DNA pentru un "tun" de 1,2 milioane de euro, provocat prin vânzarea subevaluată a unui teren din patrimoniul companiei dar şi prin plăţi ilegale către o societate din Budapesta.

Cu executare

Astfel, instanţa a dispus condamnarea fostului şef al CNADNR la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare şi interzicerea drepturilor civile pe o durată de 3 ani, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale. Adjuncta sa, Alina Istrati, judecată pentru complicitate, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 7 ani.

Totodată, Curtea de Apel a admis, în parte, acţiunea civilă formulată de CNADNR, obligându-i pe cei doi la plata unor despăgubiri civile de 364.644 euro. În plus, Debucean trebuie să mai plătească 544.388 lei, reprezentând despăgubiri pentru daune materiale în favoarea societăţii.

Instanţa a menţinut măsura sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi popririle pe conturile celor doi. Sentinţa Curţii de Apel nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Afaceri cu terenuri

Fostul director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), bihoreanul Dorin Debucean, şi fosta sa adjunctă, Alina Istrate, au fost trimişi în judecată în 2012 de procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Oradea, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi fals, respectiv complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului DNA, Dorin Debucean e acuzat că, în calitate de şef al CNADNR, a vândut un teren din patrimoniul companiei unui afacerist orădean, la un preţ mult sub cel al pieţei şi că a făcut mai multe plăţi ilegale către o societate din Budapesta.

"În cursul anului 2008, inculpatul Debucean Dorin Gavril, în calitate de director general al CNADNR şi preşedinte al consiliului de administraţie al companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren în suprafaţă de 38.000 mp situat în Oradea şi a unor construcţii situate în localităţile Cluj-Napoca şi Feleac, judeţul Cluj, către o societate comercială, în schimbul sumei de 4.146.918 lei (1.115.702 euro), în condiţiile în care valoarea de piaţă reală a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 euro, deci a cauzat companiei un prejudiciu în valoare de 1.219.604 euro", arată comunicatul DNA.

Cu complice

Procurorii spun că decizia de vânzare este ilegală deoarece Debucean a luat-o de unul singur, fără aprobarea adunării generale şi mandatul special din partea Ministrului Transporturilor. Mai mult, pentru a-şi ascunde ilegalităţile, a falsificat mai multe documente, ajutat de fosta sa adjunctă, Alina Natalia Istrate.

Aceasta a dispus întocmirea unor note de fundamentare şi le-a susţinut în şedinţa adunării generale a acţionarilor, ea fiind totodată cea care a redactat caietul de sarcini "fără a avea atribuţii în acest sens şi în condiţii dezavantajoase pentru companie", după cum spune rechizitoriul.

DNA mai reţine şi că, în cursul anilor 2007 şi 2008, Debucean a participat la luarea unei decizii de efectuare de plăţi către sucursala din Oradea a unei societăţi comerciale din Budapesta şi apoi a aprobat şi plăţile către această firmă, în condiţiile în care "în ultimii 5 ani a avut relaţii comerciale cu această societate comercială, care i-au adus beneficii".

Citiţi despre afacerile penale ale fostului drumar şef în articolul: Drumar "tunar": Fostul şef al CNADNR, Dorin Debucean, acuzat că a vândut proprietăţi ale statului la jumătate de preţ

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
.
nu ati avea curajul sa va afisati numele?
Postat 02 Februarie 2014, 00:13 de Dania
HOTII LUI POPA CORNEL
un alt HOT promovat si sustinut de POPA CORNEL!!!!!!!!!!!!!!
Postat 01 Februarie 2014, 23:20 de DNA
ceau
asta cu Bolojan, nu il mai slabeste saracu pe bietu primar..:)))
Postat 01 Februarie 2014, 16:02 de gogu
Bolojan cate afacerii are prin interpusi ca din cate vad SALARIATELELE lui arata de parca castiga fi
eu nu inteleg era functionar si avea si afaceri ? Bolojan cate afaceri are prin interpusi ca din cate vad SALARIATELELE lui arata de parca castiga fiecare 10.ooo de euro lunar , interesant de unde bani ?!!
Postat 01 Februarie 2014, 13:27 de tare rau
adevar
DNA Oradea nu vede si curtea primariei CAREI de unde se scurg banii publici in buzunarele edililor???? la marea asfaltare firma drum construct din pericei a luat 15 miliarde in plus pt ca au ignorat o hotarare de consiliu care prevedea ca se va plati lucrarea din credit furnizor in 5 ani si cand colo ei au schimbar appoi caietul de sarcini si au incasat la zi banii cu tot cu dobanzile si comisioanele pe 5 ani....la fel si marconst marghita care a incasat valoarea lucraRILOR DE LA MONUMENT INAINTE DE RECEPTIA LUCRARII..
Postat 01 Februarie 2014, 11:00 de ADEVAR
gunoieri
unde sunt PENALIIIIIIIIII de serviciu. 2012 ANUL VICTORIEI FINALE !(bolojan,capitolul 1versetul 4 ) .
Postat 31 Ianuarie 2014, 15:37 de ciordel
la cate minciuni scrie laura gal cine mai crede ceva !!!
la cum muncesc functionarii publici isi iau doar salariul si rad de ce traiesc altii (Y)
Postat 31 Ianuarie 2014, 09:44 de minciuni !!
FELICITARI, DNA !
CAD CORUPTII PE CAPETE ! NU ESTE ZI IN CARE SA NU AUZIM DE UNUL SAU DOI CORUPTI DOCUMENTATI DE D.N.A.
Postat 31 Ianuarie 2014, 06:14 de JOS CORUPTII !
mai..
Acu sa vedem recuperarile???
Postat 30 Ianuarie 2014, 21:57 de eu
CINE nu face inchisoare 3 ani pentru 1.2 milioane EURO ??? ATI FI socati inclusiv LAURA gal :
CINE nu face inchisoare 3 ani pentru 1.2 milioane EURO ??? ATI FI socati inclusiv LAURA gal : :))))))))
Postat 30 Ianuarie 2014, 21:38 de CINE nu face inchiso
Un nou site la modă face victime !
... "www.e-liberare.ro" !
Postat 30 Ianuarie 2014, 21:28 de Carp III
PNL, partidul penalilor
Hei, bihoreilor, da' de don' fene-transformator n-ati auzit ?! Ala afost condamnat la 5(cinci) ani cu executare, cu 5(cinci) voturi ! DEFINITIV !
Postat 30 Ianuarie 2014, 19:51 de uslamistul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON