URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2011, 13:00

Fostul rector Teodor Maghiar: puşcărie redusă de la 8 la 5 ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Bucureşti a îndulcit, joi, sentinţa pronunţată în decembrie 2010 de către Tribunalul Bucureşti împotriva fostului rector al Universităţii Oradea, reducând pedeapsa stabilită de această instanţă - de 8 ani de închisoare - la doar 5 ani, cu executare, după ce a amânat de şapte ori judecarea procesului şi de alte patru ori pronunţarea sentinţei.

Pe lângă aceasta, Maghiar a fost condamnat la interzicerea drepturilor civile pentru încă o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale.

Scapă de plată?

În mod spectaculos, Curtea de Apel Bucureşti a admis atât apelul înaintat de Maghiar împotriva primei sentinţe, cât şi cel al DNA Bucureşti, structura de Parchet care în martie 2008 îl trimisese în judecată pentru înşelăciune, dar a respins apelul depus de Ministerul Educaţiei Naţionale în legătură cu recuperarea prejudiciului de 24,3 milioane euro provocat de fostul rector prin faptele reţinute în sarcina sa de procurorii anticorupţie.

Ca atare, judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit prin Ordonanţă a procurorilor DNA în 2007 asupra averii lui Maghiar cu scopul ca acesta să nu-şi vândă maşinile şi numeroasele case şi terenuri, astfel încât aceste bunuri (evaluate la peste 4 milioane euro) să poată fi scoase la vânzare pentru recuperarea prejudiciului în eventualitatea unei sentinţe date în acest sens.

Un motiv şi mai important de speranţă pentru fostul rector este, însă, că decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce e lesne de presupus că fostul rector va şi face, pentru a evita încarcerarea.

Raportări false...

În 2005, BIHOREANUL a fost prima publicaţie care a scris despre faptele de corupţie pentru care Teodor Maghiar avea să fie trimis în judecată de către DNA, trei ani mai târziu. Astfel, în baza unui raport de control al Curţii de Conturi, BIHOREANUL arăta că Maghiar raportase la Ministerul Educaţiei şi Cercetării un număr de 21.455 studenţi la forma fără taxă, deşi numărul real al acestora era de trei ori mai mic, astfel că Universitatea a primit de la buget mai mulţi bani decât i se cuveneau.

După ani întregi în care procurorii orădeni s-au ferit să cerceteze infracţiunile semnalate de BIHOREANUL, în 2007 DNA Bucureşti anunţa începerea urmăririi penale atât împotriva fostului rector, Teodor Maghiar, cât şi împotriva celui de atunci, Doru Maghiar, fiul său.

"În perioada 2000-aprilie 2004 învinuitul Maghiar Teodor a semnat şi trimis la MEC situaţii nereale cu numărul de studenţi. Învinuitul i-a indus în eroare pe funcţionarii MEC, care au aprobat obţinerea de către Universitatea Oradea a unor alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite. Prejudiciul adus bugetului se ridică la 784.075.169.000 ROL, reprezentând diferenţa dintre sumele ce s-ar fi cuvenit Universităţii şi cele efectiv primite", arăta DNA, cu precizarea că bătrânul Maghiar a mai făcut o raportare falsă şi în noiembrie 2004, când rector era deja fiul său, "fapt care a determinat un prejudiciu de 117.701.289.000 ROL".

... şi diplome pe genunchi

În plus, arăta DNA, "Maghiar Teodor, ca rector, şi Maghiar Teodor Traian, ca prodecan al Facultăţii de Medicină şi apoi ca rector, au semnat 26 diplome unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri. Mai mult, specializările respective (chiropraxie, naturopatie, osteopatie, etc.) nu există în Nomenclatorul Specialităţilor Medicale din România".

După încă un an, în martie 2008, DNA anunţa trimiterea în judecată a lui Teodor Maghiar pentru înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, precum şi disjungerea materialului de urmărire penală şi continuarea cercetărilor faţă de el şi fiul său, Doru Maghiar, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual la eliberarea diplomelor pentru străini. DNA mai anunţa că MEC s-a constituit parte civilă pentru a recupera prejudiciul suferit, astfel încât asupra bunurilor lui Teodor Maghiar a fost instituit un sechestru asigurator.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
sentinta ilegala
Este inadmisibil ca aceasta instanta Curtea de Apel Buc i-a absolvit de prejudiciul de 24,3 mil euro savarsit prin fapte de coruptie .Acesti medici falsificatori sunt buni de plata, sper ca Inalta Curte de Casatie si Justitie ii va obliga la plata!
Postat 02 Noiembrie 2011, 10:05 de ileana
puscarie
Medic? cati nu sinteti medici si nu stiti deosebi ficatul de pancreas? aproape toti! situatia lui maghiar si a voastra e ca-n bancul ala: sf. petru impartea creier la poarta raiului. si toata omenirea se inghesuia. dupa o vreme se terminase si creierul si apa cu care il inmultise, sf. petru il cheama pe Dumnezeu si intreba ce sa faca tinand cont ca nu mai avea ce sa le dea oamenilor si coada era inca mare. raspuns: la restu dati-le DIPLOME!!! asa si voi. de aceea mor atitia oameni in spitalele voastre. de aceea luati spaga si daca nu vi se da il lasati sa moara. nu stiti carte, va cumparati examenele si dupa aceea va lafaiti in vilele si masinile voastre. uitati ca ati depus un juramant si procedati tocmai invers. indiferent ce a facut maghiar pt. oradea, atita timp cit a facut ilegal si in interesul lui, sa faca puscarie. cit de multa si sa fie un exemplu pt. ceilalti, nu l-am vazut impartind bani saracilor sau facand opere caritabile din averea strinsa din furt, nu cred ca pelican s-a facut din munca cinstita. si cind mai vine si androneasca, o alta proasta psd-ista, cu idea de-ai face studenti fara diplome de BAC...imi vine sa.....n-am cuvinte. o natie de pupincuristi, de hoti si
Postat 25 Octombrie 2011, 13:55 de la restu' diplome
ASA CEVA!!!!!
Ne batem joc de valorile noastre! Traiasca prostii!!
Postat 23 Octombrie 2011, 22:53 de EU
@unu
RASPUNS CORECT. LOGICA ANCORATA IN REALITATE
Postat 23 Octombrie 2011, 18:43 de sssssssssss
sa va ajute Dumnezeu
ati facut ceva pentru orasul asta ,multumin ,sa va AJUTE DUMNEZEU,NUMAI BINE SI SANATATE!!
Postat 23 Octombrie 2011, 12:49 de MG
Medic
Domnule rector Maghiar! Datorita dumneavoastra sunt acum medic. Va multumesc!
Postat 23 Octombrie 2011, 09:52 de Medic
@safe
De acord cu tine ! Indiferent de verdictul final al (in)justitiei d-l Teodor MAGHIAR merita respectul oradenilor/bihorenilor ! Daca nu era domnia sa aveam si azi doar o saracie de institut de subingineri iar cazarmile cine stie ce psd-ist/pnl-ist/ungur (vezi serele Oradea, vandute ca fier vechi de psd-ista Maria Schultz !!!) le radea si construia niste porcarii de ,,vile'' sau niscai ,,mall-uri'' !
Postat 22 Octombrie 2011, 17:31 de .
Sa fim corecti, daca se poate!
Maghiar s-a imbogatit facand ceva pentru Oradea, dar cati au furat si fura din bunul public fara sa pateasca nimic. "Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti."Mare adevar, domnule rector! Ati ridicat lichele la rangul universitar de profesori, crezand ca sunt oameni. Meritati sa platiti pentru aceasta prostie, domnule rector! Nu cred in justitia romana, de aceea, doresc ca divinitatea sa-si spuna cuvantul inainte ca omul sa dea verdictul final.
Postat 22 Octombrie 2011, 12:26 de safe
si interlopi sunt EROI atunci!
stiti cate persoane cu handicap MENTAL sunt in Oradea:)) nici nu ati vrea sa stiti, conduc pe sosele :))) legea e facuta pentru PROSTI ca cei destepti nu o recunosc:)))
Postat 22 Octombrie 2011, 11:11 de da un EROU
vai vai
o reteta de succes si sustinere si din partea naivilor,fura si arunca restul si la altii si astfel vei avea sustinatori,cat de naivi pot fi unii,cum naiba sa multumesti pt. ca a furat si dovedit si in justitie,oricum va scapa cu o suspendare,din mila pt. varsta inaintata,hai sa ne punem bunicii sau parinti la furat,vor lua cu suspendare si noi vom ramane bogati,ce justitie inteleapta avem,chiar ca-i oarba.
Postat 22 Octombrie 2011, 11:00 de tututu
MULTUMIM
DOMNULE MAGHIAR MULTA SANATATE SI SA AVETI PARTE SI DE BUCURII DE ACUM INCOLO,OAMENII VA APRECIAZA SI MERITATI RESPECTUL TUTUROR,LA URMA URMEI DUMNEAVOASTRA CHIAR ATI FACUT CEVA PENTRU ACEST ORAS.MULTUMIM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 22 Octombrie 2011, 00:37 de MIRIAM
La multi ani!
DOMNULE RECTOR MAGHIAR, TOTI CEI CARE AM STUDIAT LA UNIVERSITATEA ORADEA DAR SI CEI CARE NU AU STUDIAT AICI DAR PE CARE I-ATI APRECIAT VA DORESC MULTI ANI CU SANATATE SI IZBAVIRE DE DUSMANI !
Postat 21 Octombrie 2011, 23:14 de Carmen
Multumim
Multumim Domnule Maghiar !
Postat 21 Octombrie 2011, 21:06 de Ana
respect pt Maghiar
Oradenii a r trebui sa i faca statuie in centru, pentru ce a facut pt.Oradea ,Oradeni si copii lor,daca acest om nu exista nu era aceasta facultate de stat la oradea,respect pe viata domnule Maghiar
Postat 21 Octombrie 2011, 19:59 de calin
RESPECT
Domnule Maghiar, fruntea sus si sa dea Bunul Dumnezeu sa scapeti de orice condamnare, caci ati incercat sa faceti numai bine oradenilor. RESPECT.
Postat 21 Octombrie 2011, 18:12 de Andra
BRAVO
8 ANI DE LA TRIBUNAL , 5 DE LA CURTEA DE APEL , AMBELE CU EXE CUTARE SI URMEAZA ICCJ SA-I DEA 3 CU SUSPENDARE.LOGIC.TRAIASCA JUSTITIA.LA PUSCARIE CU FRAIERII,SMECHERII AFARA.
Postat 21 Octombrie 2011, 17:00 de unu
bietul de el!
e de compatimit,cum sa cheltuie el si fii cit au furat,cita mita au luat,peste un an vor cere ei despagubiri de mlioane de euro pt ca au fost deranjati de institutiile statului,in rest au respectul tuturor celor care au ajuns cineva in societate datorita diplomelor eliberate{contra cost} de sorbonica,si astia au cotizat nu gluma ca pe carte de vzita sa poata trece "dr" "ing" "prof" etc,chiar daca unii nu -si cunosc colegii de facultate
Postat 21 Octombrie 2011, 16:38 de luky
serios ?
Banii delapidati se regasesc in multele proprietati ale familiei Maghiar, case, masini si terenuri precum ale copiilor acestuia (inclusiv spitalul Pelican). Dar asa este in Romania, cine fura un ou ajunge la inchisoare, iar cine fura milioane de euro este privit ca un erou si , in majoritatea cazurilor scapa de inchisoare, sau face putin si este eliberat pt buna purtare sau pe motiv de sanatate.
Postat 21 Octombrie 2011, 16:37 de omu
x
CEI PE CARE I-A FACUT OAMENI,ASTAZI SE INTORC IMPOTRIVA LUI,ASTA ESTE ROMANIA......
Postat 21 Octombrie 2011, 16:06 de x
Eu stimez aceasta familie
Trebuie sa fim cu totii de acord ca dezvoltarea acutalei univesitati se datoreaza lui Teodor Maghiar, el a reusit sa construiasca ceea ce acualmente cei de azi nu reusesc ca zugraveasca ( Cladirea noua a Univesitatii arata horor pe dinauntru) si in mare parte noi cei de azi avem o mie de motive sa-i multumim acestui om pe care unii azi il blameaza. Sa-i dea Dumnezeu sanatate si puterea de-a trece peste toate greutatile. Cu stima domnule Maghiar Teodor, sunt laturi de dumneavoastra.
Postat 21 Octombrie 2011, 15:28 de cristi
EROU
Da,erou este adjectivul care i se potriveste.A incercat si a reusit sa faca ceva pt Oradea , pt universitate.Nu le-a facut pentru D-lui,a facut tot ceea ce a facut pt noi,si-a riscat functia,onoarea averea,libertatea.Un respect deosebit d-lui Dr Teodor Maghiar ar trebui sa-i poarte oricare oradean.
Postat 21 Octombrie 2011, 15:25 de Dr.House
ne mai terorizati prin abuzuri continuate?
Agentia Nationala de Integritate (ANI) il acuza pe director general Adjunct in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, Nicusor Dragan, de spalare de bani, sesizand in acest sens Parchetul Capitalei, informeaza Mediafax.a infracțiunii de spalare a banilor, prevazuta si pedepsita de art. 23 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spalarii banilor, precum și pentru instituirea unor masuri de prevenire și combatere a finanțarii actelor de terorism, cu modificarile și completarile ulterioare, ca urmare a efectuarii mai multor tranzacții imobiliare cu terenuri, in valoare totala de aprox. 542.300 de euro (in perioada februarie - iunie 2010) - unul dintre ele instrainat chiar la o valoare de 34 de ori mai mare decat prețul real al pietei –, si, prin aceeasi metoda de supraevaluare a bunurilor, a unor tranzactii suspecte cu autoturisme (in perioada 2006 – 2008, respectiv, 2010 – 2011)", precizeaza ANI intr-un comunicat de presa.
Postat 21 Octombrie 2011, 14:31 de jos comunisti!
mda
"saracii"? ziceti domnule/doamna tot asa? oricum, trist, totul este foarte trist. dar era de asteptat.
Postat 21 Octombrie 2011, 14:16 de c
Hotii
Nu stiu cat se mai poate trai in tara asta! Are multi bani familia maghiar? Nu v-a dat cat a trebuit, ca ati decis in final sa publicati articolul? in ceea ce priveste familia Maghiar, daca ar fi sa plateasca toti cei 23 milioane de euro, ce ar face saracii; ar vinde spitalul? Mai degraba ar pune angajatii de la judetean sa mai vanda ce au pe sectii!!! Se fura ca in codru,in toate institutiile publice si nu se rezolva nimic! De asta ne merge noua asa de " bine",ca banii nu merg pe ce trebuie,merg pe case,masini,conturi ...!!!!
Postat 21 Octombrie 2011, 13:23 de tot asa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON