URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2016, 11:00

Fostul director al Serviciului Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale, Bujor Dulgău, a încetat din viaţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cei mai dedicaţi profesionişti ai arhivisticii, istoricul Bujor Dulgău, a încetat din viaţă, la doar patru luni de la pensionarea sa din calitatea de şef al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Bihor, din cauza unei boli necruţătoare. "I-a fost descoperită o boală incurabilă în ultimul stadiu, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa", a declarat BIHOREANULUI unui dintre foştii subalterni.

Originar din Arad, absolvent de Istorie la Iaşi, arhivist la Satu Mare două decenii, iar din 1998 şef al Arhivelor Naţionale din Oradea, Dulgău a fost extrem de devotat profesiei, lui datorându-i-se iniţiativa construirii actualului sediu al Serviciului Judeţean Bihor, aflat în apropierea sediului Poliţiei Municipiului, din Calea Aradului.

De-a lungul întregii perioade cât a condus Arhivele Naţionale din Oradea, profesorul Dulgău s-a dovedit un fervent adept al deschiderii acestora, credincios principiului că istoria trebuie scrisă cu obiectivitate. Ca istoric, Bujor Dulgău s-a specializat în istoria luptei româneşti de la finele secolului XIX şi începutul secolului XX pentru drepturi naţionale şi sociale.

Foştii colegi şi colaboratori îi pot aduce un ultim omagiu vineri, când va avea loc înmormântarea sa, slujba de îngropăciune fiind programată să înceapă de la ora 13.00 la Capela Haşaş.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!

Cum a gândit şi cu ce rezultate a muncit profesorul Bujor Dulgău puteţi afla din interviul acordat BIHOREANULUI în urmă cu un an:

Bujorel Dulgău, şeful Arhivelor Naţionale Bihor: "Cei de la UDMR cred şi azi că ascundem documente de ei"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON