URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2013, 17:30

Fostul subprefect PSD Nicu Odobasianu, reţinut de DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Social democratul Nicu Silviu Odobasianu, fostul primar al municipiului Beiuş şi fost subprefect de Bihor, a fost reţinut, joi, de procurorii DNA Oradea, pentru 24 de ore. Alături de el a fost reţinut şi un om de afaceri, Ciprian Berindea, administratorul firmei Top Construct Grup, acuzat că ar fi provocat cu complicitatea edilului un prejudiciu de aproape 2 milioane de lei bugetului de stat.

Cazul priveşte o escrocherie comisă de Top Construct Grup, prezentată pe larg de BIHOREANUL în trecut. Firma a fost înfiinţată în 2007 de Ciprian Berindea şi avocata Urbanovici Erzsebet. Numele bărbatului apăruse, până atunci, în retrocedarea dubioasă, la Oradea, a unei clădiri din strada Gheorghe Şincai, dar şi în unele achiziţii de terenuri din cartierul Grigorescu.

Asociata lui Berindea, avocata Urbanovici Erzsebet, e şi mai cunoscută. Reclamată de mai multe ori pentru falsificarea unor acte cu care s-a împroprietărit pe locuinţele unor vârstnici, femeia a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru înşelăciune fiindcă s-a întăbulat fraudulos pe terenuri de peste 3 milioane de euro din Parcul Industrial Oradea.

Poveste veche

În 2007, Top Construct Grup a reuşit să pună mâna pe un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş, în valoare de peste 4,5 milioane de lei, plătit din fonduri ale Ministerului Mediului şi din bugetul local. Din suma totală a încasat, în perioada 2007-2008, aproape 2 milioane de lei în baza unor documente falsificate, care atestau finalizarea unor lucrări prevăzute în contract, în realitate neexecutate.

Mai mult decât atât, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, administratorul Top Construct a lichidat şi depozitul bancar de 750.000 lei, contul de garanţie de bună execuţie.

Sesizaţi despre fraudă de Camera de Conturi Bihor, care a descoperit faptul că societatea a finalizat doar puţin peste 10% din lucrările contractate şi suspecta implicarea edililor din Beiuş în fraudarea fondurilor publice, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au deschis un dosar penal pe care l-au trimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, competenţi să ancheteze primarii de municipii.

Mega dosar

Până în prezent, procurorii au început urmărirea penală împotriva a 16 persoane. Fostul primar al municipiului Beiuş, Silviu Odobasianu este anchetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

La rândul său, administratorul Top Construct, Ciprian Berindea, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave însă şi pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi spălare de bani, ultima acuzaţie vizând cei 750.000 pe care i-a scos din contul de bună execuţie a societăţii, deschis la BRD Agenţia Gojdu, cu acte măsluite, şi pe care i-a cheltuit în interes personal.

Procurorii au început urmărirea penală şi faţă de Nicolae Virgil Pancu, şef de lucrări al firmei Top Construct Grup, Ioan Matei şi Nicolae Sotoc, diriginţii de şantier, Gelu Laurenţiu Hassan, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei Beiuş şi colegul acestuia din urmă, Emil Gheorghe Oaie - atunci şef Serviciu Investiţii (acum simplu funcţionar), care au întocmit o parte din raportările false către Ministerul Mediului.

De asemenea, sunt urmăriţi penal şi membrii comisiei de recepţie - Olivier Negrău, Gigel Mihailovici (acum pensionar), Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş, Octavian Codreanu (fost consilier local) - alături de preşedintele comisiei, fostul viceprimar din perioada 2004-2008, Viorel Iuhas, acum director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri.

Totodată, a fost pusă sub urmărire penală Maria Ioana Nicolae, contabil şef şi directoare economică a Primăriei Beiuş, acuzată de fals în declaraţii şi complicitate la abuz în serviciu şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pentru declaraţiile pe proprie răspundere anexate documentelor măsluite cum că lucrările au fost executate iar actele reprezintă realitatea din teren.

Pe de altă parte, procurorii DNA au pus-o sub învinuire şi pe directoarea sucursalei BRD care i-a eliberat lui Berindea cei 750.000 blocaţi în depozitul de garanţie de bună execuţie, fără să verifice veridicitatea documentului de care s-a folosit acesta şi în absenţa vreunui reprezentant al Primăriei Beiuş.

Citiţi despre cum au plătit beiuşenii aproape 2 milioane de lei pentru o canalizare şi o reţea de apă potabilă făcute doar pe hârtie, chiar cu complicitatea edililor în articolul "Escrocheria Top Construct"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
retrocedari
Rugam pe aceasta cale pe d-ni de la DNA sa verifice cine se ocupa de dirijarea ,amenintarea si evacuarea din cladirile retrocedate .
Postat 25 Februarie 2013, 11:23 de Decebal
pentru ziaristii de la Bihoreanul
In sfirsit dipa 10 ani de lupta se sparge buba va felicitam va rugam sa mergeti mai departe sa vedeti cum sa colaborat si in alte cazuri de retrocedari cu aceeasi mostenitori aceeasi traducatori si restul persoanelor ca si in cazul casei de pe GH SINKAI plingerile noastre au fost ignorate
Postat 25 Februarie 2013, 10:12 de cristi
REPLICA LA ANA...
ANA, prin faptul ca lasi comentarii la toate articolele despre Domnul Odobasianu rezulta ca esti o disperata si o inculta sa nu zic chiar proasta, fiindca nici nu stii macar despre ce este vorba! Asa ca mai taci!!!!! Si apropo, sa il pupati pe Domocos in fund toti lingaii lui!!!!
Postat 23 Februarie 2013, 18:29 de ANA BANANA
TE PUP......TE PUP
D-le Odobasian, vezi ce ai patit daca nu ai stiut cand sa te orpesti? Ai crezut probabil ca e ca pe vremea cand erai mare si tare la Infratirea si iti bateai joc de toti sefii, cu toate ca tu erai prost gramada, meserie ZERO, numai gura mare. Mai mare mincinos nu este pe toata zona Beiusului. Sa te vedem cum te scoti , daca esti de vina sa platesti cu toata gasca.
Postat 23 Februarie 2013, 14:23 de ANA
aevarul
In primul rand ceea ce scrie in acest articol este absolut gresit! Cele 2 milioane despre care este vorba s-au investit in tevi si altele. Odobasianu a adus banii in bugetul primariei in 2008 inainte de a pierde alegerile, care au fost scosi de catre minunatul nostru primar Adrian Domocos in luna decembrie 2008! Nu vorbim aici de 2 milioane de lei ci de 7 miliarde lei vechi! Ceea ce nu stie beiuseanul este ca Domocos s-a imbogatit pe capul lor! 5 case in 4 ani? Sa fim seriosi? Se va dovedi de partea cui este dreptatea(Odobasianu) si cine va plati(Domocos). Sper ca Domocos sa nu mai apuce sa se bucure de absolut nimic din ce are si din ceea ce a furat, din cauza a ceea ce a facut! Cei vinovati o sa plateasca. Asa sunt facute in asa fel ca sa se ajunga in varf, adica la hotul si escrocul de Domocos!
Postat 22 Februarie 2013, 18:38 de anonim
Replica la @Emilian
CENZURAT
Postat 22 Februarie 2013, 14:12 de Romanul Simplu
NU ESTE FAPTA FARA RASPLATA
vai draga silviu, sincera sa fiu imi pare rau de tina, dar la cat ai furat la viata ta iti mariti soarta. daca ne uitam tu parca ai muncit cinstit 10 vieti , atat ai realizat , si ne-ai ras in nas ca nu ne stim descurca. cati ca voi la fel sa pateasca; nu doresc raul nimanui D-zeu mi-e martor dar nici chiar asa sa fim luati toti de fraieri.
Postat 22 Februarie 2013, 14:09 de iulia
NIVEA pentru Odo, Iuhas și gașca
Odo, pregătește-ți niveaua !!!
Postat 22 Februarie 2013, 13:24 de Beiușean
domocos si iuhas
STATI : URMEAZA PARTEA A ll A ! DOMOCOS + IUHAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 22 Februarie 2013, 11:57 de andi
Domnilor de la Bihoreanul
Pina cand mai publicati dejectiile acestui dement care se autointituleaza Romanul simplu?Mai corect ar fi sa semneze Romanul bolnav la minte!
Postat 22 Februarie 2013, 11:20 de Emilian
Cu Useleul la parnaie
USL merge la puscarieee ! Domocos il va avea coleg de celula pe tovarasul Odobasian !!!
Postat 22 Februarie 2013, 10:15 de Mascatul
replica la articol
Dupa fapta si rasplata, acuma vine vremea scadentei si Dhomocosul se lupta pe viata si pe moarte cu Odobasianul care pe care sa fie anchetat de DNA!:))=))Ce bine ca este razboi in USL local din Beius , si era prea frumomos ca sa nu fienici uyn scandal mediatic!:))=))Nu uitam atitudinea anti social democrata a ex primarului municipiului Beius primarul PSD Nicu Odobasian cind a invitat pe altetele sale regale , pe regele Mihai (balbaitul) si pe fiica sa printesa Margareta ( iapa cea buiestra nesataula de psoula) la o inaugurare , iar pe presedintele de onoare al PSD Ioan Iliescu nici macar nu a fost invitat in municipiul Beius la vreo inaugurare sau ceva activitate social democrata .Atitudinile alteleor regale Silviu Nicu Odobasianul ti-ai dat arama pe fata atunci si sa vazut ce fel de social democratul(psouli)esti, Hai SICTIR da-te dreacu la DNA ca te astepta anchetatorii!:))=))Membrii simpi PSD semnati petitiaonline www.petitieonline.com/demisia_lui_mang_din_functia_de_presedinte_psd_bihor#form. cu cit mai multe semnaturi cu atat mai repede o sa schimbam pe ex senatorul PSDIoan Mang PLAGIATORULcare ne-a facut de rusine filiala PSD Bihor.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 22 Februarie 2013, 10:06 de Romanul Simplu
MEGAEXCROCUL DOMOCOS !
Stati putin , asta-i JURNALUL , urmeaza filmul : arestarea megaexcrocului DOMOCOS !!! atunci distractie ! in puscarie ii e locul !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! asta sa vedeti cat a furat in patru ani !
Postat 21 Februarie 2013, 21:48 de dan
razboi intre primari
Din articolul Escrocheria Top Construct rezulta clar ca retinerea lui Odo i se datoreaza lui Domocos care din 2009 a inceput cu plangerile penale in acest caz. Curios razboi local. Nu e bine domnilor. Reclamatiile si plangerile penale nu au adus nimic bun niciodata.
Postat 21 Februarie 2013, 21:36 de horia
ODO un om deosebit!
pacat de Odobasianu ,un domn deosebit ,din cauza lui Iuhas a ajuns aici !!! Iuhas chiar ca a profitat din plin de pe urma lui Odobasianu !
Postat 21 Februarie 2013, 21:06 de dan
Oameni de bunacredinta
Usor se poate intampla ca "domnii" cu pricina,bugetari cu staif-nu-i asa?,sa fi evoluat doar conform unor obiceiuri."Oportunitati" de acest fel se gasesc la tot pasul,tainuitori/complici asijderea.
Postat 21 Februarie 2013, 18:54 de gyorgy tozser
un fleac de manelist
domocos a restituit garantia de 75000, lei, la top construct,de asta e mai grava fapta..., dar oricum banii prostilor din beius nu o sa/i mai vedem niciodata.
Postat 21 Februarie 2013, 18:48 de borza
Amatorismul autorităţii publice
Cu edilii şi funcţionarii implicaţi e clară treaba, iar hoţia trebuie plătită arât civil cât şi penal. Dar, firma cu pricina a avut ca asociaţi sau acţionari nişte infractori cu patalama deja. Nu sunt vinovaţi şi funcţionarii de la Registrul Comerţului, care eliberează acte de înfiinţare a unor societăţi comerciale oricui care achită taxele aferente ??? Oficiul nu are nici o vină în acest caz, că a aruncat pe piaţă o firmă care se înfiinţa cu scopul evident de a comite infracţiuni, de anvergură ca aceasta de la Beiuş ? De ce nu se apelează la un registru oficializat în care să apară cei care fură şi înşală, având dosare în instanţă, chiar finalizate unele, astfel încât asemenea oameni să nu poată să se ascundă în spatele unor agenţi economici care sunt tot ei ? De aceea RO, spre deosebire de SUA, nu este ţara tuturor posibilităţilor şi nici nu va fi vreodată, fiind doar ţara unde este posibil orice !?!
Postat 21 Februarie 2013, 18:41 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON