URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2014, 15:03

Fost comisar al Gărzii Financiare Bihor, judecat pentru trafic de influenţă: a pretins 1000 euro, motorină şi 10 saci cu zahăr

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un fost comisar de la Comisariatul Gărzii Financiare Bihor a fost trimis în judecată, vineri, de procurorii DNA Oradea pentru trafic de influenţă, după ce ar fi protejat una dintre firmele implicate într-o fraudă care a provocat o pagubă de aproximativ 5 milioane de lei prin tranzacţii intracomunitare cu zahăr.

Este vorba despre celebra filieră din care face parte şi Szentgyorgyi Lajos (iubitul Gabrielei de la Cheeky Girls), Ramona Brie, patroana unei firme de intermedieri imobiliare din Oradea, dar şi un cunoscut interlop, Titi Robert, fost traficant de ţigări şi maşini, acuzat că i-a ajutat la crearea şi funcţionarea circuitului evazionist.

Potrivit unui comunicat făcut public, marţi, de Biroul de presă al DNA, comisarul Virgil Popa a fost denunţat de Ramona Brie, pe care a abordat-o în momentul în care a aflat că societatea acesteia a fost luat în colimator de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor.

În slujba infractoriloran

Bărbatul s-a arătat interesat atât de documentele cerute de poliţişti cât şi de situaţia firmei, iar în urma informaţiilor primite, a învăţat-o cum să-i fenteze pe poliţişti, sfătuind-o să declanşeze procedura de insolvenţă pentru societate şi să îşi continue activitatea cu o altă firmă deoarece, pe fondul reorganizării Ministerului de Finanţe, inspectorii cu atribuţii de control ar fi fost ocupaţi cu alte probleme.

Totodată, comisarul a încurajat-o să continue cu afacerile, asigurând-o că ceea ce face este legal şi că aceste activităţi sunt practicate şi de alţii.

În schimbul protecţiei şi a sfaturilor date cu ocazia primei întâlniri, Virgil Popa a pretins şi primit de la femeie contravaloarea unui plin de motorină pentru autoturismul său, respectiv 300 lei, promiţând în schimb că îi va acorda ajutor şi pe viitor, deoarece are unele cunoştinţe la poliţie, finanţe şi gardă financiară, la care poate interveni pentru a-i sprijini.

Pentru "intervenţiile" pe care le promitea, Popa a încasat timp de patru luni, periodic, sume între 50 şi 100 euro, dar şi diferite cantităţi de zahăr, pe care venea personal şi le ridica de la sediul firmelor patronate de Brie.

În urma anchetei desfăşurate cu sprijinul poliţiştilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, procurorii DNA au descoperit că, în total, fostul comisar al Gărzii Financiare Bihor a pretins şi a primit 1.000 euro şi 10 saci cu zahăr a câte 50 kg fiecare, în valoare de 35 euro/sac.

Acum, odată cu trimiterea în judecată a fostului comisar, procurorii au propus instanţei să se pronunţe cu privire la confiscarea, de la acesta, a banilor primiţi ca şpagă respectiv a echivalentul a 350 euro, contravaloarea zahărului.

Dosar cu VIP-uri

Popa nu e singurul slujbaş al statului care a ajuns în faţa instanţei pentru protejarea acestei grupări.

În decembrie anul trecut, în rechizitoriul întocmit de DNA pe numele comisarului şef Ioan Brîndaş, fostul adjunct al Poliţiei Bihor trimis în judecată tot pentru fapte de corupţie, acesta este acuzat că i-a ajutat pe membrii reţelei avertizându-i că sunt urmăriţi penal şi că le sunt interceptate convorbirile telefonice.

În urma informaţiilor "sifonate" de Brîndaş şi de colaboratorul său, Răzvan Andronache, infractorii au devenit mai precauţi, evitând să discute la telefon, preferând întâlniri personale, ori discutând într-un limbaj codificat şi distrugând parte din documentele contabile şi înscrisurile ce i-ar fi putut incrimina.

Tot prin intermediul lui Andronache, Brîndaş şi-a avertizat protejaţii când vor fi efectuate percheziţii domiciliare şi chiar că există şansa ca percheziţiile să se lase cu reţineri şi arestări. Ca urmare, Ciprian Bara, persoana care a beneficiat de această informaţie, a părăsit ţara.

Grupul de evazionişti format din şase persoane - Ramona Brie, Ciprian Bara, Szentgyorgyi Lajos, Titi Robert, Dawoud Khoushnaf, Viorel Ion - a fost trimis în judecată în luna februarie. Membrii grupării cumpărau zahăr de la firme din România, pentru care simulau livrări intracomunitare către firme-fantomă maghiare şi de la acestea către alte firme-fantomă româneşti, de unde marfa era valorificată tot către destinatarii finali din România.

Cazul a fost făcut public pe 30 septembrie anul trecut, când poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au făcut 34 de percheziţii simultan la firmele şi locuinţele persoanelor implicate în afacere, în judeţele Bihor, Timiş, Dolj, Argeş, Ilfov şi în Municipiul Bucureşti.

Înainte de acţiune, însă, Bara a reuşit să fugă, şi a stat ascuns până în luna ianuarie, când s-a predat în Punctul de trecere a frontiere Borş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
pt Andrei
da; numai pt psdr se storceau banii de la privati pt bucuresti si nu numai , ca din 2005 incoace pdl este prezent la stors privatii , ca doar institutiile statului se folosesc ca mijloace de opresiune ,de la anaf la procurori la sif la sri ...oricare . pt sustinerea politicului privatul face evaziune , plateste apoi este decapitat si el si toti angajatii . asa ca toti sunt la stors de bani ! da mai rar pica unu doi de la organe si atunci pt 10 saci de zahar ? aia care cer si primesc 50000euro de aia nu se ating .
Postat 24 Aprilie 2014, 12:44 de ana
Re: 2+1/4 inteleg dar ce e 2/15???
Ca treaba cu Gal e sigura!!!
Postat 23 Aprilie 2014, 20:29 de Blue
Dovada că tot gunoiul "cu protecţie" scapă de "mătură" !?!
"... comisarul Virgil Popa a fost denunţat de Ramona Brie, pe care a abordat-o în momentul în care a aflat că societatea acesteia a fost luat în colimator de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor". Să fim serioşi domnilor poliţişti şi procurori, tot la "acarul Păun" v-aţi oprit !?! POPA VIRGIL primea ordine direct de la şeful GF GAL CĂLIN care, l-a rândul lui, ducea parte din banii sau marfa care "intra în sistem" celor de la ANAF ce ofereau protecţie la nivel central, dar şi celor care trimiteau informaţiile de la SIF sau de la Parchet !?!
Postat 23 Aprilie 2014, 20:24 de Carp III
jegmaneala
ce faceau comisarii se numea jaf cu legitimatia in piept!toate la timpul lor! FRAIU tu urmezi!doar ati fost o echipa!!!cat de increzut sa fii sa faci pipi pe masina politiei?
Postat 23 Aprilie 2014, 16:00 de un pagubit
???
Cu o floare nu se face primavara ! Toti fostii comisari ar trebui luati la puricat , ca ar umple cu siguranta puscariile . Da , asta numai in cazul in care justitia ar fi cu adevarat dreapta , nu oarba !
Postat 23 Aprilie 2014, 00:01 de aida
datoriile garzii
Dar cand ani de zile garda financiara pur si simplu fura bani de la sectorul privat prin amenzi pe motive inventate doar ca sa aiba PSDR bani? Atunci de ce n-a fost judecat nimeni? De ce n-au facut animalele astea puscarie? Faceau averi pe spinarea noastra, isi faceau case, isi luau masini si lumea dadea faliment in stanga si in dreapta. Toti comisarii din perioada post-decembrista ar trebui luati la purificat, sa vedeti de unde si-au facut averile.
Postat 22 Aprilie 2014, 19:30 de andrei
off off
Cum va imaginati voi ca astia luau spaga fara stirea lui Gal....
Postat 22 Aprilie 2014, 15:56 de 2/15
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON