URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2013, 17:36

Florica Cherecheş vrea desfiinţarea creşelor săptămânale şi mână liberă pentru primăriile care au creşe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exact de Ziua Universală a Drepturilor Copilului, deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş a înregistrat la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor un proiect pentru modificarea Legii 63/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament în aceeaşi zi, Cherecheş a explicat motivele demersului său, bazat pe necesitatea creşterii calităţii serviciilor de educaţie preşcolară, creşterea ratei de participare la aceste servicii şi a beneficiarilor lor, precum şi creşterea gradului de implicare a părinţilor în educaţia timpurie a copiilor.

"Educaţia timpurie constituie fundaţia pentru adoptarea unei atitudini de învăţare pe tot parcursul vieţii, necesară pentru dezvoltarea personală şi integrarea socială ulterioară a copilului. Calitatea vieţii lui înainte de a intra în sistemul de educaţie obligatorie influenţează dezvoltarea lui ulterioară şi modul în care va învăţa în viitor", a spus Cherecheş.

Pentru că un element esenţial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor este participarea ambilor părinţi la creşterea şi educarea lor, este important, a adăugat deputatul bihorean, ca aceştia "să înţeleagă impactul emoţional negativ pe care îl are separarea chiar şi pentru câteva zile, de copiii lor în vârstă sub 3 ani". Ca urmare, Cherecheş propune desfiinţarea creşelor săptămânale, la care părinţii apelează de cele mai multe ori "din comoditate sau lipsa responsabilităţii". În 17 judeţe încă mai există creşe săptămânale, unde copiii sunt lăsaţi de lunea până vinerea, unii nefiind vizitaţi deloc de părinţi în acest interval, şi rămânând cu traume care îi vor afecta pe termen foarte lung, pe unii chiar şi la maturitate.

"Desfiinţarea creşelor săptămânale nu va crea o problemă socială. La 30 iunie 2013, cele 302 creşe funcţionale în sistemul public erau frecventate de 16.587 copii. Dintre acestea, 26 de creşe aflate în 17 judeţe sunt săptămânale şi cuprind un procent de doar 6% din totalul copiilor cuprinşi în creşe", a mai explicat Florica Cherecheş.

O altă modificare propusă de aceasta se referă la intervalul de timp pentru înscrierea copiilor la creşele din sistemul public, propunerea fiind ca această formalitate să se facă, de regulă, la începutul anului şcolar şi nu pe tot parcursul anului, ca până în prezent, deoarece "acest lucru ar permite o mai bunã planificare şi alocare a personalului şi spaţiilor necesare".

Deputatul liberal mai propune, de asemenea, ca taxa lunară pentru întreţinerea în creşe datorată de părinţi, stabilitã în prezent prin Hotărâre a Guvernului, să poată fi stabilită de administraţiile locale, deoarece serviciul de îngijire şi educare timpurie a copiilor mici cade în responsabilitatea acestora, şi tot administraţiile locale sunt cele care acoperă toate cheltuielile de investiţii, pentru dotare echipamente, de personal şi pentru plata utilităţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
?
@Lamp: "raspopirea " este totusi partiala; ma gandesc cu groaza ce as putea vota la urmatoarele alegeri? PDL, MP, FC sunt si mai mari catastrofe! Restul, nu conteaza! Asa ca, cel mai probabil(contrar ideilor mele anterioare)nu voi mai merge la vot!
Postat 22 Noiembrie 2013, 10:43 de TDS
Daca toti ar fi ca TDS cel putin >>>
El cel putin s-a "raspopit" ca sustinator politic, lasand loc de inca o sansa la Oradea. Ca ne-au inundat politicienii cu B-uri. Am plecat de la Basescu, Boc, Blaga si am ajuns la Bolos si Bolojan. Atunci cand o sa vedeti pe lista pe vreunul la care-i incepe numele cu B, fugiti ca nu mai e de intors altfel. Sa stiti insa ca nici aceia cu P nu trebuie luati in serios, ca sunt doar 2/3 din B.
Postat 22 Noiembrie 2013, 08:55 de Lamp
Mina libera? Ca sa mai puna de o taxa?
Cum sa dai mina libera lui Bolojan la asa ceva? In primul rand ca nu-i plac astia asa mici, care nici nu voteaza macar peste 3 ani! Apoi, daca i-ai oferi primarului asa o ocazie, ar face ca si cu sensurile giratorii care depasesc ca volum intersectia a trei strazi, adica azi le promoveaza, maine le realizeaza si poimanine le desfiinteaza! Iar tu, amice de mai jos, zis "unu" ... ai niste gusturi indoielnice!
Postat 22 Noiembrie 2013, 08:50 de Book
regret votul usl
frumoasa d-na deputat si atat!
Postat 22 Noiembrie 2013, 06:26 de unu
nu pot sa cred
S-a trezit si madama! Auzi, desfiintarea creselor saptamanale! dar familiile alea de placere apeleaza la crese saptamanale? In State cum e? Cucoana, iti mai amintesti cand in fata magazinului Crisul te-am abordat in 2012 cand iti faceai campanie? Habar n-aveai sa raspunzi coerent la niste intrebari de mi s-a facut mie rusine si te-am lasat in pace! Cand ma gandesc ca ti-am pus afise electorale in propriile ferestre, ca cica sustineam USL-ul lui peste, imi vine sa ma spanzur in Piata publica(adica Piata Unirii, cea atat de dorita pentru " modernizare" de catre cei doi "BOLO"). Sa va fie RUSINE, si tie, si lui BODOG(altul pe care l-am pus prin ferestre in campanie!), si celor doi BOLO, si altora! PS: Portocalii incompetenti, nu va bucurati! Sunteti la egalitate!
Postat 22 Noiembrie 2013, 00:34 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON